Nyhed
15. okt. 2020 | 18:27

DR-chef: ”Vi har handlet lodret forkert”

Foto | Bjarne Bergius Hermansen
Henrik Bo Nielsen har tidligere været direktør for Det Danske Filminstitut, men blev i 2019 ansat som kulturdirektør i DR, der nu oplever sager omkring håndtering af krænkende adfærd.

Ledelse i DR er betydeligt professionaliseret i dag, lød det i 2017 fra institutionen, der efterfølgende alligevel negligerede flere klager over truende radiovært.

Af Nicki Bruun

”Ledelse i DR er betydeligt professionaliseret.”

Sådan lød det selvsikre svar fra Caroline Reiler, daværende direktør for kommunikation i DR, da Ekko i 2017 fremlagde en beretning om seksuelle julelege på DR i 00’erne.

Men da magasinets chefredaktør, Claus Christensen, elleve måneder senere klagede over en grænseoverskridende radiovært på DR, Mads Aagaard Danielsen, tog ledelsen ikke klagen alvorligt.

Judith Skriver, daværende redaktionschef på P1, så dengang ingen sammenhæng mellem Mads Aagaards aggressive og nedladende opkald og sms’er til chefredaktøren, efter at denne havde anmeldt Shitstorm, og værtens trussel om at hænge chefredaktøren og Ekko ud i en programserie i DR.

Og da Jørgen Ramskov som direktør for Radio24syv året efter klagede over den selvsamme vært, fordi han havde forfulgt og truet medarbejdere på Radio24syv, slog Judith Skriver ifølge Ramskov klagen hen med, at ”der er tale om gemytter i kog og både fejl og uheldige ting på begge sider”.

Lodret forkert
Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR siden 2019, kan godt se ironien i, at DR roser sig selv for professionalisme, mens man forsvarer en højt profileret radiovært, der sender hadbeskeder, er seksuelt grænseoverskridende og truer personer fra andre medier med hævnjournalistik.

”Klagerne fra Ekko og fra Radio24syv er velbelyste og veldokumenterede, og jeg vil ikke lægge skjul på, at de skulle have været håndteret langt mere kontant. Det er lodret forkert handlet, at der ikke blev orienteret opad i systemet på de to anmeldelser,” siger Henrik Bo Nielsen.

”De to sager burde i forhold til personalejura og i HR-regi være nemme at have med at gøre. Det er helt indlysende, at man ikke må opføre sig sådan, når man er ansat som vært i DR eller noget andet sted. Det går bare ikke at rende rundt og true folk på den måde!”

”Jeg er forbavset over, at den daværende redaktionschef har ment, at det kunne klares lokalt med en tilrettevisning, eller hvad der nu er sagt. Jeg kan se, at der ikke er udmålt formelle konsekvenser, og det finder jeg påfaldende. DR’s øverste ledelse burde være blevet orienteret, så de kunne have handlet på klagerne.”

Forstærket tsunami
Når Henrik Bo Nielsen kigger på sagskomplekset omkring Mads Aagaard Danielsen, som Berlingske afslørede i søndags, er han dog blevet mest påvirket af #MeToo-anklagerne.

”Ekko og Radio24syv foregår trods alt i et professionelt univers. Det er beretningerne fra kvinder, der har siddet alene og tydeligvis været bange, som gør størst indtryk,” siger kulturdirektøren.

”Vi kan konkludere, at da første bølge af #MeToo kørte i 2017, var danske medier ikke i nærheden af at komme til bunds i sagerne. Og hvis vi kalder Sofie Linde og de 1600 underskrifter for Bølge 2, bliver det hele taget anderledes alvorligt nu. Det gælder også hos DR,” fortsætter Henrik Bo Nielsen og tilføjer:

”Jeg tror ikke, at der var onde mennesker ansat dengang, men det er tydeligt, at den selvransagelse og opmærksomhed, det burde have ført til, slet ikke var god nok. Det oprør, der kom i USA i 2017, er landet tre år efter i Danmark, og tsunamien er blevet forstærket af forsinkelsen.”

Behov for ny kultur
Den nu pensionerede Judith Skriver har haft nogle hårde dage. Man kan kritisere DR for at have kastet hende under bussen for at redde sit eget skind.

Det er Henrik Bo Nielsen dog ikke enig i.

”Da Berlingskes artikel kom, gik jeg ud på vegne af DR og gav en uforbeholden undskyldning til de mennesker, der optræder i artiklen. Det er ikke bare upassende, men utilstedeligt at blive behandlet sådan, og institutionen har det overordnede ansvar,” siger Henrik Bo Nielsen.

”Man kan som leder og direktør græmme sig over, at ingen gav én den viden, man havde brug for, til at reagere. Men det flytter ikke ansvaret for at skabe et system, hvor det er en pavlovsk refleks at orientere opad i systemet om sådan nogle sager.”

”I den del af DR, som jeg har ansvaret for – Kultur, Børn og Unge – er der med løse fugle og studentermedhjælpere op mod 1000 mennesker. Og jeg er helt afhængig af, at de i cheflagene under mig er dygtige til både at håndtere en hel del selv og melde opad, når det bliver alvor.”

”Vi har derfor igangsat en lang række initiativer, deriblandt en samtale om, hvad der er ret og pligt som personaleansvarlig chef i DR-systemet.”

– Siger du dermed, at DR fremover vil være betydeligt mere professionaliseret?

”Det her er ikke noget, der ændrer sig fra den ene dag til den anden. Der er to vigtige aspekter i det. Det ene er konkret: Hvordan taler vi med chefer, og hvordan taler de videre til folk om rettigheder og pligter?”

”Den anden del er langt sværere. For vi har ikke alle steder i DR den kultur, vi gerne vil have. Kulturforandringer sker kun ved at vise, hvad jeg kalder en anden attitude. Det handler om, at vi skal reagere på hverdagskrænkelser i den milde ende og samtidig være anderledes konsekvent i håndteringen af de tungere sager.”

Mads Aagaard Danielsen er blevet hjemsendt og hans program Shitstorm bliver lukket. Om Danielsen har en fremtid på DR, vil Henrik Bo Nielsen først udtale sig om, når høringsfristen i hans sag udløber i næste uge.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko