Kommentar
30. sep. 2018 | 09:41 - Opdateret 30. sep. 2018 | 11:14

Kommentar: DR-værter er langt ude i hampen

Foto | DR
Værterne Mads Aagaard og Abdel Aziz Mahmouds erklærede hensigt er at dæmme op for shitstorme, men da de fik modspil af en rapper, forvandlede det sig til en shitstorm af orkanstyrke.

Danmarks Radio forsøger at give rapperen Nikoline skylden for et ondskabsfuldt interview i stedet for at sige undskyld til hende og lytterne.

Af Claus Christensen

Man skal høre meget, før ørerne falder af.

Lyt her, hvor radioens Dupond og Dupont – Mads Aagaard og Abdel Aziz Mahmoud – i programmet Shitstorm snubler over hinanden og synker dybere end nogen vært nogensinde på hæderkronede P1 eller for den sags skyld Danmarks Radio.

De har inviteret rapperen og videokunstneren Nikoline i studiet for at drøfte reaktionerne på hendes nye musikvideo, Sut min klit. Men det går helt galt i interviewet, som Politiken har kaldt for ”de tolv mest vanvittige minutter i nyere dansk radiohistorie”.

Man kunne grine, hvis det ikke er så forstemmende, ja, direkte ubehageligt: De to mandlige værter mobber, hetzer, håner og ydmyger en kvindelig kunstner, fordi hun ikke køber deres præmis og udfordrer deres dagsorden.

Kvindelig Breivik
Shitstorm har ellers til hensigt at ”forbedre den digitale debat i Danmark”. Værterne vil ifølge programmets side på iTunes ”mægle i internetdebattens mest hidsige konflikter”.

Men lørdag den 22. september forvandlede de sig selv og deres program til en shitstorm af orkanstyrke og var mere perfide end selv den mest ophidsede internetkriger. Allerede da Mads Aagaard skal præsentere sin gæst, går det galt.

”Ifølge Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen er det den kvindelige udgave af Breivik, vi har fået i studiet, intet mindre!”

Så er niveauet ligesom lagt med den vulgære reference til den norske massemorder, der skød og henrettede 69 sagesløse unge mennesker under et politisk møde på øen Utøya.

”Bare det, at du som medie igen giver Alex Ahrendtsen taletid på noget, som han hverken har forstand på eller relevans for, er latterligt,” svarer Nikoline.

Kvast af vagina
Man kan vel egentlig godt forstå hende.

Ahrendtsen var sidste år rasende over hendes musikvideo Flertallet er dumme, som han mente opfordrer til drab, selv om politiet efterfølgende pure har frifundet den. Det eneste problematiske var politikerens forsøg på at begrænse den kunstneriske ytringsfrihed.

Alligevel fortsætter Aagaard ufortrødent i samme aggressive tonefald: ”Hvorfor er det ikke relevant, hvad dine kritikere siger, Nikoline?”

Rapperen forklarer, at citatet intet har at gøre med hendes nye video Sut min klit, hvor Ahrendtsen bliver kvast af en kæmpe vagina. Det sidste har den dårligt forberedte Aagaard slet ikke opdaget, viser det sig.

Abdel Aziz Mahmoud forsøger at gyde olie på vandene, mens Aagaard griner hoverende.

”Nikoline, hvad har du egentlig selv lyst til at snakke om?” spørger Mads Aagaard ubehageligt konfronterende.

”Jamen, vi kan da snakke om det her med medier …” siger Nikoline, men bliver straks afbrudt.

”… sådan nogle medier som os … vi kan finde på at gengive, hvad alle mulige andre siger. Er du sikker på, at du vil det?” spørger Aagaard, hvorefter Nikoline logisk replicerer, at det jo er værterne, som har inviteret hende ind i programmet og derfor må forventes at have en dagsorden.

Talerør for tåber
Efter fire minutters tovtrækkeri er vi endelig fremme ved substansen: videoen til sangen Sut min klit, som i øvrigt spiller under rulleteksterne til den biografaktuelle film med Ditte & Louise, der også medvirker i videoen.

I videoen rider Nikoline på den #MeToo-anklagede Peter Aalbæk Jensen, der ligger på alle fire, en pædofil pave bliver sparket i skridtet, og arabiske kvinder med bare bryster brænder terrororganisationen Islamisk Stats flag af.

Provokerende og med masser af interessant debatstof om vores tid – religion, feminisme, #MeToo og pædofili. Der er næsten ved at komme en interessant samtale i gang, men så trækker værterne deres trumfkort.

Videoen har pt. fået 1700 likes og 941 dislikes, hvilket ifølge Nikoline ikke kvalificerer til at blive kaldt en shitstorm. Men værterne insisterer på at læse tre af de mest stupide kommentarer op. ”Føj, hvor klamt. Jeg brækker mig. Ad, ad, ad,” citerer de Bettina fra Nakskov for at have skrevet.

”Det er jeg virkelig ligeglad med. Det kan jeg ikke bruge til noget. Du har læst tre negative kommentarer op, og jeg kunne læse 400 positive kommentarer op,” svarer Nikoline, der ikke stikker op for bollemælk.

”Og det har du fuldstændigt ret i, Nikoline!” bryder Abdel Aziz Mahmoud ind. ”Jeg ved ikke, om nogen har fået det forkerte ben ud af sengen, men lad os lige slå fast, hvad vi vil med det her: Vi er ikke ude på at rakke dig ned med de dårlige kommentarer. Vi prøver faktisk at rydde op i internettet.”

”I rydder jo ikke op i noget, når I hiver kommentarer frem – mennesker, som er sure over en video, men ikke selv kan finde ud af at lave et debatindlæg, en rap, en video,” lyder det fra Nikoline.

Så er diskussionen dybest set ikke længere.

Rapperen har ikke bare givet opskriften på, hvordan man kan forholde sig til shitstorms. Hun har også udstillet, hvordan programmet bag sit smukke formål snylter på de mest hadske sider af internettet, som værterne lukker ind i DR-varmen for at skabe underholdning, gang i gaden, mange lyttere. Dekonstruktionen af konceptet får værterne til at se rødt.

”Du er en vinder, og dem, der kritiserer dig, opfatter du som tabere. Det står mejslet i granit,” siger Mads Aagaard sarkastisk, hvorefter Abdel Aziz Mahmoud – som ellers har været den mere imødekomne af værterne – skærer brutalt igennem:

”Jeg tror simpelthen ikke, vi gider have dig inde mere. Du er så uforskammet.”

Spindoktor i kontrolrummet
Men interviewet stopper ikke dér.

I panik beder Abdel Aziz Mahmoud en anden gæst i studiet tage stilling til, hvem af de stridende parter, der har ret. Og så fortsætter skænderiet ellers i tre pinefulde minutter, hvor de to værter rotter sig sammen og i munden på hinanden udøser fordomme om rappere, fordi Nikoline nu skal smage sin egen medicin.

”Din spindoktor ude i kontrolrummet beder dig om at tie,” siger Abdel Aziz Mahmoud.

”Det er ikke min spindoktor. Det er min kæreste. Så luk røven!” svarer Nikoline.

Indslaget er endelig forbi. Og stemningen skifter fuldstændigt, da værterne går over til at interviewe levebrødsdebattøren Annette Heick, som de tydeligvis har helt anderledes respekt for.

Uprofessionelt. Uanstændigt. Uforskammet.

Selv en del af problemet
I tredje halvleg af kampen med Nikoline forsøger værterne at dreje debatten til egen fordel. De erkender over for flere medier, at de tabte hovedet, men giver Nikoline skylden. Det gjorde de, fordi hun brød ”kontrakten” for interviewet. Og de får sågar opbakning af deres redaktionschef på P1.

”Jeg har hørt programmet en del gange, og man burde have stoppet det tidligere, men som vært tror man, at man kan komme tilbage på sporet, fordi troen er på, at Nikoline stiller op på de præmisser, som værten oplever, at de har aftalt. Ellers skulle hun jo have sagt nej fra start,” siger Judith Skriver til Politiken.

I den efterfølgende udgave af Shitstorm i går lørdag lader værterne sig på patetisk vis interviewe om sagen af en kritisk, men grundlæggende venligtsindet kollega på Radio24syv. Nikoline er ikke til stede, og vi får dermed ikke hendes version af forløbet og det påståede kontraktbrud.

Spørgsmålet er, hvornår DR kommer med en utvetydig beklagelse. Og hvad skal vi egentlig med et program, der tydeligvis selv er en del af det problem, som det hævder at ville gøre noget ved?

Da værterne møder en begavet og modig kvinde, som har gennemskuet hykleriet, giver de sig til at gennemhetze hende og forbryder sig dermed mod egne mål og principper om at skabe en bedre tone i debatten.

Interviewet med Nikoline var mere end en svipser. Det var en fallit for Shitstorm.

Kommentarer

Ekko #79

Ditte Hansen og Louise Mieritz er på forsiden af det nye nummer.

Kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko