Uden filter

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

14. maj 2019 | 00:13

Nøgne tissekoner er public service

Foto | DR Ultra
I de fem afsnit af DR-programmet Ultra smider tøjet har den åbensindede vært Jannik Schow fokus på forskellige kropsdele i al deres nøgne herlighed.

”Du skal lige vide, at der er nøgne tissekoner på din skærm lige om lidt.”

Sådan lyder det i allerførste afsnit ud af fem på DR Ultras serie Ultra smider tøjet. Den licensbetalte børne- og ungdomskanal er sig virkelig sit public service-ansvar bevidst i den lille time, som de fem afsnit tilsammen varer.

I hvert afsnit er der fem nøgne mennesker, som viser en særlig kropsdel frem: tissekonen, numsen, brysterne, tissemanden og hele kroppen.

Det sker foran en skoleklasse, og de må stille alle de spørgsmål, der falder dem ind.

Her er alle slags kroppe – unge, gamle, tynde, tykke, behårede, tatoverede og bebumsede. En enkelt kvinde mangler et bryst, to andre er gravide, en af mændene har en piercing i sin pung, og der er stor forskel i størrelsen på kønsdelene.

Gør det ondt at blive piercet? Hvorfor barberer man sig? Hvorfor har man ikke menstruation ud af næsen? Gør det ondt at komme i puberteten?

Det er den slags spørgsmål, de søde unger stiller, og selv om de fniser, når de fem voksne først smider deres badekåber, så er det ikke på en overgearet eller hysterisk måde. Tværtimod virker de nysgerrige og interesserede i at suge til sig af den bramfri – og vigtige – information.

Afsnittene varierer en smule fra gang til gang med spørgerunder og navneleg. For eksempel skal ungerne byde ind med, hvad man for eksempel kan kalde rumpetten, og nogle af gæsterne bliver bedt om at fortælle, hvad de selv kalder en bestemt legemsdel.

Voksne kan passende også følge med og blive klogere på alt fra fissens anatomi til, hvorfor nosser nogle gange er korte og andre gange lange.

Det burde egentlig være noget, alle vidste, men for bare nogle få måneder siden kom en amerikansk mand på Twitter i vanvittigt uføre, fordi han gik i rette med en kvindelig gynækolog om, hvad henholdsvis vulva og vagina dækker over.

Det sker hele tiden, at folk tager fejl. Så ikke nok med, at det er vigtigt at blive klogere på vort eget køns anatomi – det er også vigtigt at forstå, hvordan det andet køn fungerer!

Forhåbentligt kan et program som Ultra smider tøjet være med til at gøre næste generation klogere og mindre påvirket af snævre, urealistiske kropsidealer. Under alle omstændigheder er det herligt at se nøgne, uperfekte kroppe på fjernsynet, godt hjulpet på vej af den glade og åbensindede vært Jannik Schow.

Ultra smider tøjet

Kommentarer

Ida Rud

 

Ida Rud (f. 1982) er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2014, men har skrevet for Ekko siden 2013 og indgik i 2015 i Ekkos redaktionelle gruppe.

Hun er også tilrettelægger på Troldspejlet.

Ida er en af Danmarks førende kropsaktivister, som trådte foran kameraet i DR3-dokumentaren Tykke Ida, hvor hun fortalte om at blive glad for sin krop.

Hun brænder for filmkritik, skriver begejstret om de gode oplevelser, men er heller ikke bange for at gå til stålet, når en film skuffer.

Ved siden af journalistikken spiller hun keyboard i bandet SPEkTR, der er inspireret af filmmusik.

© Filmmagasinet Ekko