Ekko #56

Intro

Leder
Det indebærer selvfølgelig en risiko for lidt for meget Gøngehøvdingen og ”London kalder”, når det historiske drama genfødes i dansk film. Filmen er dog mediet, hvor historiens vingesus kan blæse stærkest.

Nyt talent
Instruktørerne kappedes om hende på Filmskolen. Og med sit samarbejde med blandt andre Christoffer Boe er Sophia Olsson på vej op i den danske fotograf-elite.
Af Tim K. Christensen

Filmplakaten
Vi præsenterer plakaten til Robert Bressons Pickpocket, der helt i instruktørens ånd gør lommetyveriets besættelse til ren grafik.
Af Henrik Østergaard

Top 10
Når enden er god, er alting godt. Den gode slutning sætter en krog i tilskueren, en følelse eller en uafviselig tanke. Vi kårer de ti bedste filmslutninger.
Af Jesper Bo Petersen

Kuriosa
I Nitehawk Cinema i New York kan du læne dig tilbage i biografsædet og se de sidste nye film, mens du spiser en tre retters menu og drikker dig fuld.
Af Sarah Holm Johansen

Q&A
Debutinstruktøren bag Hvidstengruppen Anne-Grethe Bjarup Riis har en svaghed for Ørneborgen, men kan ellers godt lide grænseoverskridende filmkunst.
Af Mads Suldrup

Box office
Producenten bag Armadillo og Blå mænd giver sit bud på en forretningsmodel, som kan matche den digitale revolution og få dansk film ud af krisen.
Af Ronnie Fridthjof

Filmminder
Manuskriptforfatter Nikolaj Scherfigs første bidrag til en dansk film, Den forsvundne fuldmægtig, var en skorpiontæge, han ti år gammel fangede sammen med sin farfar, Hans Scherfig.
Af Nikolaj Scherfig


Feature


Genredrengen der blev voksen
Han udråbte sig selv til genrekonge i en dogmetid, men Nikolaj Arcel måtte lægge genrekrone og arbejdsnarkomani fra sig, før han kunne forløse det store drama om Caroline Mathilde og Struensee.
Af Peter Rewers

Kometen
Hovedrollen som Caroline Mathilde i En kongelig affære er en af hendes første. Alligevel står svenske Alicia Vikander foran sit gennembrud i Hollywood.
Af Peter Rewers

Dengang de havde ansigter!
Oscar-vinderen The Artist og Scorseses Hugo hylder stumfilmens pionerer. Jakob Stegelmann kigger tilbage på filmens tidligste år, hvor ansigterne var fulde af følelser.
Af Jakob Stegelmann

En filminstruktør krydser sit spor
”Mine forældre vidste ikke, hvad de skulle stille op med mig.” Scorsese om barndommen og sin første børnevenlige film, Hugo.
Af Patricia Danaher

Den modige kamæleon
Interview med den tysk-irske skuespiller Michael Fassbender, som er det varmeste navn i Hollywood lige nu. I Shame går han linen ud som sexafhængig.
Af Patricia Danaher

Dansk films enegænger
Den 14. marts ville Johan Jacobsen være fyldt 100 år. I den anledning tegner vi et portræt af en stor instruktør, som i dag er ved at gå i glemmebogen.
Af Brian Petersen

Jeg kan ikke lide lugten af solcreme og brændt hud
Aki Kaurismäki er Finlands småsnalrede mesterinstruktør, som kigger direkte ind i den finske folkesjæl. Med Miraklet i Le Havre er han tilbage efter fem års pause.
Af Niina Holm

Politiske forbrydelser
Kamæleonen er ren Lille Per i forhold til den danske virkelighed,” skriver Christoffer Guldbrandsen om George Clooneys film om kynisk amerikansk spinkultur.
Af Christoffer Guldbrandsen

Førstedamerne
Dobbeltinterview med de to kvinder, der skal tegne fremtiden for dansk tv: TV 2’s Merete Eldrup og DR’s Maria Rørbye Rønn.
Af Bjørn Erichsen og Claus Christensen


Tema: Sound & Vision


Trubadur med håndholdt kamera
Vincent Moon revolutionerede musikvideoen med indie-rockens stjerner. I dag jagter han naturlyde blandt stammefolk i Indonesien.
Af Jacob Ludvigsen

Fire minutters fristed
Musikvideoen har ikke altid været lige vellidt, men fra Michael Jackson til Michel Gondry har den vist os filmmediet i sin mest krøllede form. Vi fortæller musikvideoens historie.
Af Jacob Ludvigsen

Verdens mest utrendy musikvideo
Hendes video med en islandsk fisker stikker ud fra mængden. Det gør hun også selv, Anna Maria Helgadóttír, der også har truet med at spise 200.000 kunststøttekroner.
Af Jesper Bo Petersen

Provokatør med stil
Med videoen til Justices Stress blev Romain Gavras kaldt både racist og nihilist. Han langer ud efter begge fløje — og opfordrer til voldelig opstand.
Af Jacob Ludvigsen

Videohilsen fra Jorden
Nicolás Méndez’ video til Bombay er en af 2011’s bedste. Hans sexede universer trodser umiddelbart enhver logik, men der er en mening med galskaben.
Af Jacob Ludvigsen

Jeg vil bare gerne være smuk
Charles Atlas og den transkønnede frontfigur i Antony and the Johnsons har lavet musikfilmen Turning, der blev en milepæl i alle de involveredes liv.
Af Lars Movin

Dansen gennem slummen
Må man æstetisere en trøstesløs white trash-oase med dans og musik? Vi har spurgt Alma Har’el, instruktøren bag den smukke dokumentar Bombay Beach.
Af Jacob Ludvigsen

Musik der forædler
Åndelig storhed? Skaf noget klassisk musik! Peter Schepelern lægger et kritisk øre til filmkunstens flittige brug af Mozart, Bach og vennerne.
Af Peter Schepelern

De store komponister
Steiner, Rozsá, Herrmann, Morricone. Vi fortæller filmmusikkens historie gennem dens mest visionære, storslåede komponister.
Af Peter Michael Hornung

I lydmandens værksted
Lyden af indre organer og pibelyde fra en ballon. Lars von Triers faste komponist og lyddesigner fortæller om arbejdet på Antichrist og Melancholia.
Af Kristian Selin Eidnes Andersen

Smukke tabere
Musiker Nikolaj Nørlund på opdagelse i musikdokumentarens jungle, der er befolket af besværlige bands og dysfunktionelle solister.
Af Nikolaj Nørlund


Biografanmeldelser


En kongelig affære

The Artist
Drengen med cyklen
Ekstremt højt og utrolig tæt på
Fortidens skygge
Hamilton: I nationens interesse
Haywire
Hugo
Hvad med Kevin?
Hvidstengruppen
Jernladyen
Kamæleonen
Med livet som indsats
Miraklet i Le Havre
Ned i afgrunden
Play
Shame
Young Adult

 

Tv-anmeldelse


Luck

 

Dvd-anmeldelser


The Theó Angelópoulos Collection
vol. 1 & 2
Daddy Longlegs
Dassin Noir: Three Film Noir Classics
by Jules Dassin
David Holzman’s Diary
Godzilla
Leoparden
My Own Private Idaho
Le Silence de la Mer
Straw Dogs
Tranerne flyver forbi
Tyrkisk konfekt
Warrior
The Yellow Sea

DVD #20

Musik | Video

En musikvideo er i sagens natur en reklame, men den kan også være et lille kunstværk i sig selv. I dag er genren ved at miste fodfæste på tv og blive et grynet YouTube-fænomen. 

Filmmagasinet Ekko har derfor brugt nætter og dage på at finkæmme markedet, så vi kan præsentere tyve originale, fantasifulde videoer på en dvd, hvor de for alvor kommer til deres ret. Der er klassikere og oversete perler fra de sidste femten år, og hver især beviser de, at levende billeder kan tilføre musikken en ekstra dimension.

You Are My Sister
Antony and the Johnsons
Instr. Charles Atlas
2005 

Antony og instruktør Charles Atlas’ fælles live-show Turning blev i 2011 til en film produceret af danske Bullitt Film, og showets visuelle koncept – kvinder, der drejer – går igen i You Are My Sister-videoen, hvor Boy George er med.

Neon Bible & Wake Up
Arcade fire
Instr. Vincent Moon
2007 

I franske Vincent Moons dogme-agtige musikvideoer, såkaldte Take Away Shows, skæres alt overflødigt fra, og her optræder canadiske Arcade Fire først i en elevator og siden nede blandt publikum før en koncert i Paris.

Frontier Psychiatrist
The Avalanches
Instr. Tom Kuntz & Mike Maguire
2001 

Den berømte video for sampling-gruppen The Avalanches er et stykke absurd, anti-autoritært teater, hvor kulturen er blevet vanvittig.

What’s a Girl to Do
Bat for Lashes
Instr. Dougal Wilson
2007 

E.T. møder Donnie Darko i sangerinden Natasha Khans natlige cykeltur med følge af bmx-drenge med creepy dyremasker. Dougal Wilsons video er fuld af forstads-uhygge, men den er også bare utrolig cool.

Elephant Gun
Beirut
Instr. Alma Har’el
2007 

Den kulørte dansevideo til Elephant Gun skal ifølge instruktøren fremmane den følelse af fælleskab, man kan opleve ude på de sene nattetimer efter en våd aften.

America!
Bill Callahan
Instr. Sterling Allen, Peat Duggins & Ryan Hennessee
2011 

Bill Callahans oprigtige hyldest til USA med et ironisk, animeret bagtæppe: en kropsløs cowboys vandretur i ørkenen, et storskrydende militær og mængder af fastfood, der synker mod havets bund.

All Is Full of Love
Björk
Instr. Chris Cunningham
1998 

Den islandske furie Björk vækkes som kridhvid robot til live og får en udstrakt, kærlig hånd fra en fremmed. ”Karma sutra møder industriel robotteknologi,” som videomesteren Chris Cunningham udtrykker det.

Good Day Today
David Lynch
Instr. Arnold de Parscau
2010

David Lynch laver også musik. I 2010 opfordrede han sine fans til at indsende deres fortolkninger af sine to sange, I Know og Good Day Today. Den 23-årige franske Arnold de Parscaus surrealistiske video blev valgt som den officielle til Good Day Today

Who’s Gonna Save My Soul
Gnarls Barkley
Instr. Chris Milk
2008

Hun slår op, hvorefter hans udrevne hjerte bryder ud i klagesang med broccoli-mikrofon og blodet slæbende efter sig i denne video, der nærmest er en kortfilm. Chris Milks ekskæreste brød sig ikke om videoen.

Somebody That I Used to Know
Gotye
Instr. Natasha Pincus
2011

Mens en nøgen Gotye synger om ekskæresten, der behandler ham som en fremmed, lader instruktør Natasha Pincus et maleri vokse frem bag sin australske landsmand, og snart bliver han en del af maleriet i en blanding af stop motion og live action.

Bombay
El Guincho
Instr. Nicolás Méndez
2010 

Bare bryster, mennesker, der slikker på tæer og træer, og en rejse gennem kosmos med den spanske popsanger El Guincho. Nicolás Méndez’ video oser af sex og 70’er-camp. 

Lindisfarne
James Blake
Instr. Martin de Thurah
2011 

Da morgenen oprinder, og pigen hopper på bussen hjem, er hun som forvandlet, næsten voksen. Sammen med vennerne har hun gennemgået et ritual, hvor de deler hinandens spyt – med magisk, blåt ansigtspudder.

Stress
Justice
Instr. Romain Gavras
2008 

En gruppe franske indvandrere går amok i Paris’ gader, og den franske provokatør Romain Gavras’ næsten dokumentariske video for electro-duoen Justice skabte ramaskrig i Frankrig.

Eyes Were Blue
Marit Bergman
Instr. Marcus Söderlund
2008 

Sangen er inspireret af en svensk sag, hvor en pige blev voldtaget af en gruppe ishockeyspillere, men i videoen ror Bergman ned ad en flod, mens magisk-realistiske tegneseriefigurer på foruroligende vis dukker op på bredden.

To the Lighthouse
Moi Caprice
Instr. Anna Maria Helgadóttír
2005 

En islandsk fisker i orange olietøj går mod dækket for at arbejde i bølgegang og stiv kuling. Da han kommer i havn, går turen til stripklubben – og en magisk slutning.

Knives Out
Radiohead
Instr. Michel Gondry
2001 

Klippeklistre-instruktøren Michel Gondrys Knives Out-video er et farverigt legetøjs-hospitals-mareridt, hvor et tv gennemspiller et parforholds rejse – fra nyforelskelse til bittert brud, hvor alle knive trækkes.

Imitation of Life
R.E.M.
Instr. Garth Jennings
2001 

Én tyve sekunders statisk optagelse kører frem og tilbage, mens der zoomes ind og ud i billedet af et kaotisk poolparty. R.E.M. beskriver følelsernes trange kår i en medie- og overfladekultur, der i Jennings video er kørt fast i samme rille.

Belhaven Meridian
Shabazz Palaces
Instr. Kahlil Joseph
2010

Kahlil Joseph hylder kultklassikeren Killer of Sheep fra 1979 med en ubrudt kameratur gennem den sorte Los Angeles-bydel Watts. Og så får vi ikke bare ét, men hele tre numre.

John Wayne Gacy, Jr.
Sufjan Stevens
Instr. Claire Carré
2009 

Denne uofficielle video tilfører en sørgmodig, men også uhyggelig stemning til den hjerteskærende sang om bedsteborgeren John Wayne Gacy, Jr., der var klovn til børnefødselsdage og dræbte mindst 33 børn i 70’erne.

Keep Me in My Plane
WhoMadeWho
Instr. Good Boy! Creative
2009 

Den moderne mands krise er et gennemgående tema i Good Boy! Creatives videoer, og her følger vi en mand, der bliver far og vinder Nobel-priser og tennismesterskaber uden at føle noget. 

© Filmmagasinet Ekko