Streaminganmeldelse
29. juni 2020 | 12:20

Athlete A

Foto | Melissa J. Perenson
Gymnasten Maggie Nichols presser sin krop til det yderste for det amerikanske landshold, men samtidig blev der begået grusomme overgreb på atleterne.

Ubehagelig Netflix-dokumentar om overgreb på det amerikanske gymnastiklandshold viser mangeårigt svigt og en grusom kultur.

Af Patricia Smollerup

”Du var en del af en organisation, som prioriterede medaljer og penge over piger, der er blevet seksuelt misbrugt,” får den tidligere direktør og præsident af USA Gymnastics, Steve Penny, at vide.

I Netflix-dokumentaren Athlete A får vi gennem interviews med ofre og familiemedlemmer samt et hold journalister fra Indianapolis Star et indblik i den skræmmende historie om mangeårigt overgreb på det amerikanske gymnastiklandshold.

Holdlægen gennem 29 år, doktor Larry Nassar, har under dække af at bruge specielle, lægelige procedurer og teknikker gennem to årtier misbrugt hundredvis af unge atleter.

En forbrydelse, han fik en dom på 60 år for.

I dokumentaren præsenteres vi for den ene chokerende ubehagelighed efter den anden. Og Athlete A skildrer, hvordan problemet stikker meget dybere end den aldeles uhyggelige sag med Larry Nassar.

For hvordan kunne det stå på i så mange år? Hvor var de voksne, som skulle beskytte pigerne?

Dokumentaren giver et indblik i et system, som har svigtet i alle led. Organisationen USA Gymnastics har med deres præsident og direktør Steve Penny lukket øjnene for problemet. Man har bekymret sig mere om organisationens ry end pigernes ve og vel.

Journalisterne fra Indianapolis Star beretter om, hvordan organisationen, til trods for at piger gennem årene har indgivet klager om 54 træneres sexmisbrug af dem, ikke er gået videre med klagerne til de lokale myndigheder. Og vi hører, at selv efter FBI fik nys om Nassar, skete der ikke noget i hele tretten måneder.

Årsagen var – skulle det vise sig – at Steve Penny havde tilbudt et job til en FBI-agent for at dække over det.

Samtidig graver dokumentaren endnu et spadestik dybere og skildrer det usunde og ondskabsfulde træningsmiljø, som i årtier er blevet dyrket og har skabt grobunden for, at Larry Nassars modbydeligheder kunne finde sted.

For bag rhinstene, glimmerdragter og OL-guldmedaljer led de dygtige gymnaster i kulisserne under en yderst skadelig kultur.

Gennem arkivfotos og interviews med centrale personligheder fra miljøet præsenteres vi for historien om det rumænske trænerpar Bela og Martha, som bringer deres hårdhændede metoder og filosofi med til USA.

Vi hører om, hvordan de i Rumænien psykisk og fysisk nedbrød deres atleter ved at kontrollere dem, kalde dem nedværdigende ting som ”fede køer” og gav dem lussinger, så de havde tydelige mærker.

En metode, man kendte til, da de kom til USA, men hvor man prioriterede vindere over alt andet.

Der vises stærke arkivoptagelser af en amerikansk atlet, som må kravle af måtten i voldsomme smerter og med triste øjne efter at have gennemført et spring på en alvorligt skadet fod. Og det er næsten kvalmende at overvære, hvordan det bliver fejret som en sejr, fordi hendes gennemførelse af springet sikrer USA guldet.

Atleterne er siden Nadia Comănecis OL-sejr i 1976 blevet yngre og yngre. Og idéen om, at pigerne skulle være så små som muligt, kombineret med trænernes totale kontrol, gav et giftigt miljø med spiseforstyrrelser og forsinket hormonudvikling.

”Børnene tager til de nationale træningscentre, når de er ti år gamle. De er misbrugt og mishandlet i årevis. Selv når de bliver ældre, er grænsen mellem hård træning og børnemishandling sløret. Og når der sker åbenbare overgreb som seksuelt misbrug, tror man ikke på sin egen opfattelse af, hvad der sker,” fortæller den tidligere gymnast Jennifer Sey.

Tidligere gymnaster beskriver, hvordan Larry Nassar i et miljø fyldt med frygt, intimidering og ubarmhjertighed virkede som den eneste søde og sjove. Han manipulerede sig til pigernes tillid i en verden, hvor ingen andre voksne behandlede dem godt.

Athlete A giver et godt indblik i det grundige journalistarbejde, som Indianapolis Star udførte i forbindelse med sagen. Vi ser også politiarbejde og den efterfølgende retssag og dom. Her er særligt en videooptagelse fra en afhøring hos Michigan State University Police med Larry Nassar, der på stammende og usammenhængende vis forsøger at forklare sig, opsigtsvækkende.

Men filmen er gudskelov også en opløftende fortælling om kvinder, der tager magten tilbage. Et af de stærkeste øjeblikke er, da vi ser optagelser fra retssagen mod Larry Nassar, hvor et utal kvinder står frem, støtter hinanden og giver deres vidneforklaringer.

De taler direkte til deres overgrebsmand og påpeger, at han ikke længere har magten over dem.

Trailer: Athlete A

Kommentarer

Titel:
Athlete A

Land:
USA

År:
2020

Instruktør:
Bonni Cohen, Jon Shenk

Medvirkende:
Maggie Nichols, Mark Alesia, Steve Berta, Jamie Dantzscher

Spilletid:
103 minutter

Premiere:
24. juni på Netflix

© Filmmagasinet Ekko