Biografanmeldelse
13. aug. 2014 | 11:49

The Expendables 3

Foto | Peter Menzies Jr.
Mel Gibson, der har været ude i Hollywoods kulde, vender tilbage og leverer Expendables-seriens bedste præstation.

Actionfilmenes oldboy-hold er tilbage med masser af øretæver og eksplosioner. Mel Gibsons skurk sørger for, at filmen er knap så rædderlig som sine forgængere.

Af Jeppe Mørch

Sylvester Stallone har endnu engang samlet sin gamle garde af våbenliderlige action-koryfæer.

Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Jet Li og Jason Statham er gengangere fra seriens to første film, mens Harrison Ford overtager rollen som hemmelighedsfuld CIA-agent fra Bruce Willis. Antonio Banderas er gakket soldat med tophue, og superskurken er Mel Gibson.

Det er et ensemble, der virkelig kan dele håndmadder ud. Også selvom de fleste af drengene nok slog hårdest for et par årtier siden.

Treeren begynder som de to foregående med action fra første minut. The Expendables-teamet flyver lavt i en helikopter, for de skal angribe et pansret tog, der fungerer som fangetransport.

Fangen, de skal befri, er et tidligere medlem af gruppen, Doctor Death (Wesley Snipes). Det navn har han fået, fordi han er uddannet læge og ved, hvordan man slår ihjel. Sådan er The Expendables-serien meget bogstavelig.

De ender med at befri ham ved at sprænge alting til atomer, og så er det ellers hurtigt videre i helikopteren til næste mission – denne gang i Somalia.

Det hæsblæsende tempo i The Expendables 3 og de velkomponerede eksplosionsscener efterlader ikke megen tid til karaktertegning. Man må i stedet nøjes med tung mandehørm, lammere, high fives og spydige oneliners.

Doctor Death mener, han betjener en stor kniv bedre end teamets specialist på området, Lee Christmas (Jason Statham). ”I am the knife before Christmas!” råber han derfor. Og da der skal pløkkes somaliske banditter hujes der: ”Så skal plænen klippes!”

Det gør filmen ret tung og bøvet. Og selvom The Expendables-serienihærdigt forsøger at være uhøjtidelig og selvironisk ved at henvise til stjernernes tidligere film, så optræder Stallone og de gamle drenge ofte ufrivilligt parodiske, nærmest som dukkerne i Team America, når de smadrer alt, de kommer forbi.

Alligevel er The Expendables 3 bedre end sine forgængere. Og det skyldes især Mel Gibson som skurken Stonebanks. Gibson har været længe været ude i kulden i Hollywood, men her leverer han den klart bedste præstation i hele The Expendables-serien.

Stonebanks er den våbenhandler, som CIA sender The Expendables ud for at fange. I Somalia får han dog ramt på en af gruppeleder Barney Ross’ (Sylvester Stallone) mænd.

Barney træffer herefter en drastisk beslutning.

Han bytter de gamle holdkammerater ud med nye, unge slagsbrødre – og en enkelt kvinde. Nu skal The Expendables til at bruge moderne teknologi, og det lykkedes faktisk Barney og de unge at hacke et alarmsystem og fange Stonebanks.

Herefter kommer filmens bedste scene. I en varevogn sidder Stonebanks bagbundet med gaffatape om munden. Egentlig ville Barney gerne dræbe ham på stedet, men han har fået strikse ordrer på at overlevere Stonebanks i live til CIA.

I bilen flås gaffatapen af Stonebanks’ mund. Han begynder at tale om, at der i grunden ikke er særlig stor forskel på ham og Barney. De slår begge ihjel for at tjene penge.

Desværre gøres der ikke mere ved denne moralske knude. The Expendables-seriens altoverskyggende pointe er nemlig, at de gamle action-helte stadig dur!

Selv om de egentlig var blevet afskediget, må den gamle garde igen finde våbnene frem, da det viser sig, at der er sikkerhedshuller i Barneys og de unges fangetransport.

Når det går rigtig vildt for sig, tager Sylvester Stallone en lidt fjollet, sort baret på hovedet. Så ved man, det er alvor. I det hele taget virker hele serien som hans personlige våde drøm om militær isenkram. Også selv om han denne gang har overladt instruktørstolen til Patrick Hughes.

The Expendables 3 er ganske underholdende, men det kræver fortsat, at man kan udstå en oneliner som ”Let me open your meat shirt”.

Trailer: The Expendables 3

Kommentarer

Titel:
The Expendables 3

Land:
USA

År:
2014

Instruktør:
Patrick Hughes

Manuskript:
Sylvester Stallone, Creighton Rothenburger, Katrin Benedikt

Medvirkende:
Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Mel Gibson, Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Dolph Lundgren, Jet Li, Antonio Banderas

Spilletid:
126 min.

Aldersgrænse:
Tilladt over 11 år

Premiere:
14. august 2014

© Filmmagasinet Ekko