Biografanmeldelse
05. maj 2019 | 18:48

Five Feet Apart

Foto | Frank G. DeMarco
Cole Sprouse og Haley Lu Richardson er rørende som teenageparret, der lider af en alvorlig sygdom og derfor ikke må komme tæt på hinanden.

Døden lurer i enhver berøring i stærk ungdomsfilm om to forelskede teenagere, som lider af sygdommen cystisk fibrose.

Af Astrid Maan Thomsen

Man kan sagtens drage paralleller mellem Five Feet Apart og det store teenage-hit En flænge i himlen, men der er en væsentlig og yderst tragisk forskel. 

De to forelskede hovedpersoner lever med en dødsdom over hovedet i En flænge i himlen, men de kan trods alt leve som et almindeligt par sammen. Det kan hovedpersonerne i Five Feet Apart ikke. 

Det unge par, Stella og Will, lider af cystisk fibrose. Stella er en vloggerstjerne, som bruger internettet til at fortælle om sit liv med sygdommen og de forskellige behandlinger, hun får. Will er den karismatiske, men indelukkede rebel, som ikke går op i sine behandlinger og er ret kynisk i forhold til det faktum, at han lider af en dødelig sygdom. 

Stella og Will kunne ikke være mere forskellige, men de er bundet sammen af dødsdommen. 

Tiltrækningen er øjeblikkelig og gensidig, men der er et stort problem. Samvær mellem patienter kan være farligt på grund af bakteriefaren – cystisk fibrose-bakterier kan ikke smitte raske mennesker – og Will har fået den farlige bakterie burkholderia cepacia. 

Men de to levende teenagere vil ikke lade cystisk fibrose styre deres liv, og sammen kæmper de for, at kærligheden vinder over den grusomme sygdom. 

Cystisk fibrose er en forholdsvis ukendt sygdom i Danmark, men Mathilde Gersby – barnestjernen fra 80’er-serien Da Lotte blev usynlig – døde af sygdommen i 2016. 

Det er en arvelig sygdom som følge af et defekt gen. Det syge gen gør, at man lettere får bakterier i lungerne. Slimet i lungerne er sejt og tykt, hvormed kroppens naturlige forsvar har sværere ved at angribe bakterierne. Langsomt vil lungerne nedbrydes, og ofte vil den eneste mulighed for at overleve være en lungetransplantation. 

Levealderen for folk med sygdommen er omkring 40 år. 

Sygdommen udvikler sig meget forskelligt fra patient til patient. Det vises også i Five Feet Apart, hvor Will ikke kan modtage en lungetransplantation grundet hans bakterie, mens Stella stadig er i stand til at modtage nye lunger. Det vil dog ændre sig, hvis hun får Wills bakterie, og derfor er det strengt forbudt for dem at røre og kysse hinanden – heraf filmens titel. 

Hvordan ville du have det, hvis du aldrig kunne kysse den pige eller fyr, du var forelsket i? 

Den fortvivlende situation udspiller sig primært på et hospital, men man bliver nærmest båret ud fra hospitalsgangene og ind i den frie og skødesløse verden af ungdom og romantisk, som Stella og Will skaber. 

Vi mærker den frustration og frygt, som præger de to unge menneskers hverdag. Men vi mærker også deres sult efter hinanden, og det er livsbekræftende.

Nogle kritikere har sagt, at Five Feet Apart på farlig vis romantiserer cystisk fibrose og vil give unge mennesker med sygdommen lyst til at bryde de livsvigtige afstands- og isolationsregler. Men filmen handler snarere om at forstå den ufattelige ensomhed, som tit følger med sygdommen – især for teenagere.

Handlingen undgår ikke det klichéfyldte, og end ikke Riverdale-stjernen Cole Sprouses charmerende udseende kan skjule det lidt kluntede og akavede i hans spil, mens Haley Lu Richardsons præstation til gengæld går lige i hjertet.

Efter dårligt billetsalg i England har Five Feet Apart ikke fået de store chancer i Europa, men takket være Rikart Købke fra CinemaxX bliver filmen nu distribueret i udvalgte biografer i Danmark.

Forhåbentlig vil mange herhjemme se den. Med sin rørende ærlighed er Five Feet Apart nemlig en lille perle af en ungdomsfilm med et vigtigt budskab.

Trailer: Five Feet Apart

Kommentarer

Titel:
Five Feet Apart

Land:
USA

År:
2019

Instruktør:
Justin Baldoni

Manuskript:
Mikki Daughtry, Tobias Iaconis

Medvirkende:
Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Moisés Arias

Spilletid:
116 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 11 år

Premiere:
16. maj

© Filmmagasinet Ekko