Serieanmeldelse
30. aug. 2017 | 15:39

Game of Thrones – sæson 7

Foto | HBO
Stolte kan vi være af Nikolaj Coster-Waldau i rollen som Jaime Lannister, der trods sin tydelige frygt i øjnene modigt kæmper mod drager i seriens bedste krigsscene indtil videre.

Verdens største serie brillerer med tv-historiens bedste actionscener, men trods forløsende genforeninger savner man uforudsigeligheden fra de forrige sæsoner.

Af Jens Steinicke Kjær

Halshugningen af Sean Beans hovedkarakter Ned Stark markerede i første sæson af Game of Thrones stilen for, hvad der skulle blive historiens største tv-serie.

I de efterfølgende sæsoner døde elskede hovedpersoner til alles store forbavselse en masse. Man mærkede, at seriens skabere David Benioff og D.B. Weiss legede med vores forventninger til en fantasyfortælling.

I ægte HBO-stil fik vi sexscener uden censur og blodige mord i massevis, hvilket gjorde universet mere råt, middelalderligt og realistisk i forhold til Ringenes herre- og Harry Potter-filmene, som er langt mere stuerene fantasyfortællinger.

Men efter at have overhalet George R. R. Martins Game of Thrones-bøger, som har været stærk inspiration for serien, virker det snarere, som om Martin har udfordret den gængse fantasyhistorie frem for Benioff og Weiss.

I syvende sæson glider serien nemlig ind i en sidste akt, der virker langt mere forudsigelig og klassisk. Flere af seriens helte møder hinanden og tilfredsstiller faktisk seernes håb om, at alt nok skal ende lykkeligt.

Ned Starks tapre søn og kongen i Norden, Jon Snow (Kit Harington), møder for første gang den magtfulde dragedronning Daenerys Targaryen (Emilia Clarke).

Det er forløsende at se seriens to største (og levende) helte møde hinanden på den imponerende borg Dragonstone, hvor Jon informerer Daenerys om hæren af White Walkers, som er på vej fra nord og har i sinde at udslette alt levende på deres vej.

Der er tydelig kemi mellem Harington og Clarke, som trods deres smukke øjne og store roller faktisk er nogle af seriens mindre overvældende skuespillere.

Maisie Williams gør det bedre som den hævngerrige Arya Stark. Hun bliver endelig forsonet med sin familie i Winterfell, som styres af hendes søster Sansa (Sophie Turner), mens Jon er væk.

Her udspiller sig et spændingsfyldt plot, hvor den lumske Lord Baelish (Aidan Gillen) forsøger at skabe splid mellem de to søstre. Men spændingerne i Winterfell forløses ligesom sæsonens andre konflikter forbløffende klassisk ved, at de gode sejrer.

Det er umiddelbart ikke en dårlig ting, især ikke når serien tidligere har bygget på en formel, hvor det oftest er bøllerne, der vinder. Men sæsonen igennem har det alligevel været, som om de ærefulde hovedkarakterer bliver strøget lidt for meget med hårene.

Trods flere situationer, hvor vi bogstavelig talt ser hovedpersoner, som er ved at drukne, afgår ingen af de centrale ved døden. Det er slående, fordi vi rent faktisk tror, at de dør, og på den måde leger Benioff og Weiss trods alt stadig med vores forventning.

Til gengæld mister universet også lidt af sin skræmmende realisme ved at vise så mange situationer, hvor heltene overlever. Tidligere døde man, hvis ikke man tænkte sig godt om, men sådan er det ikke længere!

Sæsonens helt store force er actionsekvenserne, som er intet mindre end skælsættende for, hvad der kan lade sig gøre i en tv-serie. Daenerys’ drager er CGI, når det er bedst og overgås kun af Smaug fra Hobbitten-filmene.

Slaget i fjerde afsnit, hvor Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) og hans hær står ansigt til ansigt med Daenerys og hendes hær af blodtørstige Dothraki-krigere, er en af de bedste krigssekvenser til dato.

Og mens Jon Snows idé om at lade en lille håndfuld mænd drage nordpå og fange en White Walker er seriens dummeste til dato, er kampen mod de frosne zombier også både febrilsk og visuelt overlegen.

Men man savner altså, at noget går helt galt.

Det er vigtigt for næste sæson, at manuskriptet laver nogle pulserende krumspring, hvis serien skal holde formen og bevare sit omdømme som en af de største.

Trailer: Game of Thrones – sæson 7

Kommentarer

Titel:
Game of Thrones

Land:
USA

År:
2017

Serieskaber:
David Benioff, D.B. Weiss

Medvirkende:
Emilia Clarke, Kit Harington, Maisie Williams, Sophie Turner, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Pilou Asbæk

Spilletid:
Syv afsnit af cirka 60 minutter

Anmeldelse:
Syv afsnit

Premiere:
16. juli på HBO Nordic og C More

© Filmmagasinet Ekko