Biografanmeldelse
08. feb. 2017 | 23:25

Lego Batman Filmen

Foto | Warner Bros. Entertainment
De fleste velkendte superhelte får en kæk kommentar med på vejen af Batman i Lego Batman Filmen, især Superman og resten af Justice League-heltene.

Hæsblæsende perle fra Lego hudfletter superheltefilmene og lukker veloplagt luften ud af en oppustet genre.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Hvis man skeptisk sætter sig til rette i biografsædet forud for Lego Batman Filmen, er der god chance for, at man hurtigt afvæbnes og må overgive sig til filmens overrumplende og veloplagte første minutter.

”Alle gode film starter med sort skærm, så producenterne og forældrene bliver godt spændte på, hvad der venter.”

Så naturligvis starter Lego Batman Filmen med sort lærred, som den kække og selvoptagede Batman (Alexandre Willaume) kommenterer med gakkede one-liners, der fra start sætter standarden.

Og filmen fortsætter i sammen selvironiske tone, der er en central del af dens dna.

Lego Batman Filmen er en slags spin-off-film på Lego Filmen – et klodset eventyr fra 2014, hvor vi første gang stiftede bekendtskab med Legos bud på Batman-figuren.

Normalt kender vi jo den sortklædte og seriøse selvtægtsmand fra Christopher Nolans Dark Knight-trilogi eller Tim Burtons 1989-udgave.

I hænderne på Lego-filmskaberne er han en noget anden type.

Lego-udgaven af Batman dyrker stadig det dunkle udtryk, men han er så højtidelig og selvoptaget, at han mest bekæmper forbrydere for sin egen fornøjelses skyld. Hans karakter er dog heldigvis også skrevet med en god portion selvironi og gakket humor, der flot bærer en stor del af filmen.

Filmens handling hænger da også nøje sammen med Batmans selvtilfredse soloridt som superhelt.

Skurken Jokeren (Magnus Millang), der er Batmans ærkerival, vil jævne Gotham med jorden. De to ved godt, at de er hinandens evige plageånder, for Lego Batman Filmen er enormt selvbevidst og fuld af metalag og referencer til tidligere Batman-film.

Da Batman imidlertid nægter at anerkende Jokeren som sin nemesis, fordi han kun tænker på sig selv, beslutter Jokeren at iværksætte en ond plan for at få både Batman og Gotham ned med nakken.

Det er en plan, som Jokeren – bevidst om sin egen rolle som skurk i et fantasifuldt univers – udfører sammen med alverdens berømte filmskurke, fra Lord Voldemort over hajen fra Dødens gab til King Kong.

Men med hjælp fra byens nye politichef Barbara Gordon (Andrea Elisabeth Rudolph), plejesønnen Dick (Albert Dyrlund), der senere bliver til Robin, og butleren Alfred (Lars Mikkelsen) må Batman nu gå til modangreb for at redde byen og sine kære.

Ligesom den foregående Lego-film er universet i Lego Batman Filmen fantasifuldt, grænsende til det komplet anarkistiske.

Det giver god mening, når man tænker på, at begge film har det geniale legetøj som udgangspunkt. Legoklodsens styrke er jo netop, at det er muligt at bygge snart sagt alt og i et utal af kombinationer.

Det udnytter filmen effektivt. Det er formentligt de fleste børns og barnlige sjæles våde drøm, når Batman for eksempel lynhurtig bygger flyvende biler med ubegrænsede Lego-klodser.

Det høje tempo og karaktererne, der konstant fyrer jokes af, er uden tvivl filmens styrke. I længden bliver det dog også udmattende. Lego Batman Filmen har sine mere afdæmpede øjeblikke, men stormer mest afsted i sjette gear i et kaotisk rabalder af gakkede indslag.

Filmens vittigheder er ellers på et pænt højt niveau og mest morsomme, når Batman og de andre figurer dyrker det absurde og selvbevidste. Lidt ligesom Deadpool fra sidste år blæser Lego Batman Filmen på reglerne og fyrer den ene bredside af mod superheltegenren efter den anden.

”At sætte en gruppe forbrydere til at fange en anden gruppe forbrydere er jo bare dumt,” som Batman slår fast med slet skjult reference til den udskældte Suicide Squad.

Mod slutningen viser Lego Batman Filmen, at den trods alt er et fantasifuldt eventyr henvendt til det yngre publikum. Men den er det i en så veloplagt og hæsblæsende indpakning, at de fleste voksne også vil sætte pris på den.

Trailer: Lego Batman Filmen

Kommentarer

Titel:
Lego Batman Filmen

Originaltitel:
The Lego Batman Movie

Land:
USA, Danmark

År:
2017

Instruktør:
Chris McKay

Manuskript:
Seth Grahame-Smith, Chris McKenna, Erik Sommers m.fl.

Medvirkende:
Alexandre Willaume, Albert Dyrlund, Andrea Elisabeth Rudolph

Spilletid:
105 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn over 7 år

Premiere:
9. februar

© Filmmagasinet Ekko