Tv-anmeldelse
04. juni 2015 | 14:19

Peaky Blinders

Foto | Robert Viglasky
Cillian Murphy leder den sixpenceklædte bande Peaky Blinders i sin bedste rolle til dato.

Cillian Murphy, Sam Neill og nu også Tom Hardy giver den som underklassegangstere i den engelske slum. BBC’s Peaky Blinders er i verdensklasse.

Af Christian Kronow

”Du er en god mand og en god soldat,” siger Thomas Shelby til sin tidligere soldaterkammerat, inden han trykker ham i hånden og skyder ham i hovedet. Skuddet genlyder over Birminghams mudrede vande og bunker af slagger og kul. En pram glider forbi i kulsmoggen og fragter ofret væk.

Første Verdenskrig er lige slut og industrialiseringen på sit højeste. Thomas Shelby (Cillian Murphy) og hans bande, Peaky Blinders, har stjålet en sending af den engelske regerings våben, og han vil overtage byen. Ingen pris er for høj. Og da slet ikke, hvis den pris er mord.

Peaky Blinders kaster lys over en sort periode i Englands historie. Storbritannien er truet af oprørske irere og kommunister, og man frygter, at Thomas Shelby skal sælge sine våben til en af de grupper. Derfor sætter selveste Winston Churchill den hensynsløse politimand Chester Campbell (Sam Neill) ind for at finde våbnene. Men Campbell er ikke kun ude efter Peaky Blinders’ stjålne våben. Han vil udslette banden.

Peaky Blinders er lavet af BBC, og den tager udgangspunkt i en epoke, som er fortolket til hudløshed i USA, for eksempel i serien Boardwalk Empire. Men kameralinsen har sjældent peget på den engelske side af Atlanten, og da slet ikke mod Birmingham.

Steven Knight, seriens skaber, har efter eget udsagn selv haft familie i Peaky Blinders, og fortællingen tager blandt andet udgangspunkt i de historier, hans far har fortalt ham om opvæksten i Birmingham og Peaky Blinders’ kriminelle regime.

Peaky Blinders er en flok djævle, hvis signaturvåben er sixpencekasketter med barberblade i skyggen.

Thomas Shelby er mesterligt portrætteret af Cillian Murphy, der er kendt fra film som Inception og The Wind that Shakes the Barley. Men han overgår sig selv med rollen som Thomas Shelby, der er den mest gennemført kalkulerede, polerede, martrede og rå gangster, man har set i en tv-serie.

Endnu bedre er Sam Neills seksuelt depraverede politibetjent. Skuespilleren, der siden monsterhittet Jurassic Park III har måttet nøjes med småroller, er her uforglemmelig. Hans portræt af den kyniske, irske haltefanden, Chester Campbell, der med ulvestok og et fordrejet syn på rigtigt og forkert, er så autentisk, at man næsten ikke forstår, at manden kan være en fiktion.

Første sæson er glimrende, og anden sæson er endnu bedre. Det er et scoop, at man har overtalt en af verdens mest hypede skuespillere, Tom Hardy (aktuel i Mad Max: Fury Road), til at medvirke i sæson to. Raffineret spiller han sig ind som diskret tredjeviolin i rollen som jødisk smugler.

Historiske fiktioner betjener sig ofte af datidens musik for at højne realismen, men i Peaky Blinders har man med stort held valgt at bruge nutidig musik. Nick Caves Red Right Hand er seriens gennemgående temasang, PJ Harvey får masser af spilletid, og skramlet guitar fra blandt andre Arctic Monkeys underbygger de rå voldshandlinger i Birminghams kullede slum.

Jeg venter spændt på tredje sæson til efteråret og kipper i mellemtiden med sixpencen.

Trailer: Peaky Blinders

Kommentarer

Titel:
Peaky Blinders

Land:
England

År:
2013-

Hovedforfatter:
Steven Knight

Instruktion:
Colm McCarthy, Otto Bathurst, Tom Harper

Medvirkende:
Cillian Murphy, Sam Neill, Paul Anderson, Helen McCrory, Annabelle Wallis, Noah Taylor, Tom Hardy m.fl.

Spilletid:
Tolv episoder af 60 minutters varighed.

Premiere:
19. april 2015 på Netflix

© Filmmagasinet Ekko