Streaminganmeldelse
19. maj 2024 | 10:51

The Idea of You

Foto | Alisha Wetherill

Hayes (Nicholas Galitzine) og Solène (Anne Hathaway) har seksten år imellem sig, men kan ikke holde nallerne fra hinanden i The Idea of You.

Anne Hathaway går igen i clinch med håbløse kvindeidealer i romantisk komedie, der udstiller tidens besættelse af ungdom.

Af Kjartan Hansen

Når ældre mænd scorer en yngre kvinde, siger man ofte, at alder bare er et tal. Samme frisind præger ikke altid holdningen, når kvinden er ældre end manden.

Den norm udfordrer instruktør Michael Showalter (The Big Sick) med en romantisk komedie, hvor den 40-årige alenemor Solène danner par med den 24-årige popsanger Hayes.

De mødes ved et tilfælde, da hun tager teenagedatteren Izzy og hendes slæng med til Coachella, efter at eksmanden Daniel bakker ud i sidste øjeblik.

Scenen er sjov, fordi hun i sin desperate søgen efter et badeværelse ikke genkender Hayes som medlem af datterens tidligere yndlingsband August Moon. 

Deres veje krydses igen, for ærindet på festivalen er faktisk at møde bandet. Besøget er en gave fra Daniel, der ikke har fattet, at Izzy er vokset fra popgruppens sukkersøde noder og nu søger mere eksperimenterende musik.

Solène er høflig, men sniger sig hurtigt væk fra den unge Hayes’ søgende blik. Hun er dog øjensynlig smigret, da han under den efterfølgende koncert dedikerer en sang til hende.

Romancen udfolder sig dog først, da han følger efter hende til hjembyen Silver Lake. Noget man kunne kalde for stalking, hvis ikke tiltrækningen var gensidig. 

I mellemtiden stimer folk sammen udenfor galleriet, hvor Solène arbejder. Meget lig scenen, hvor Julia Roberts' filmstjerne Anna Scott forvilder sig ind i Hugh Grants boghandel og smitter ham med offentlighedens opmærksomhed i Notting Hill.

Hvor 90'er-filmen udvikler sig til en munter satire over kendiskultur forklædt som romantisk komedie, udstiller The Idea of You tidens besættelse af ungdom.

Anne Hathaway blev for alvor kendt i 2001 som den kejtede teenager, der ikke var køn nok til at være prinsesse i Prinsesse eller ej. Fem år senere strålede hun som journalisten, der ikke var tynd nok til at skrive for et modeblad i The Devil Wears Prada.

Der kan næppe være nogen tvivl om, at den Oscarvindende skuespiller både er tynd og smuk, men i Hollywood er hun blevet aktiv i kampen mod håbløse kvindeidealer. 

Netop derfor giver det mening, at den endnu ikke aldrende kvinde på forhånd går i clinch med aldersdiskrimination.

Det gør hun over for Nicholas Galitzine, der er et godt bud på en filmisk førsteelsker til en ny generation efter lidenskabelige præstationer i Red, White & Royal Blue og Mary & George

Begge skuespillere er fremragende, men som i enhver god romantisk komedie er hovedpersonens veninde selvfølgelig den sjoveste karakter. Tænk blot på Melissa McCarthys Megan i Bridesmaids eller Joan Cusacks Cyn i Working Girl

I The Idea of You er det Annie Mumolo, der stjæler det komiske rampelys som Tracy. 

Hun himler med øjnene, når hun sarkastisk siger, at mennesker hader glade kvinder. Selvsikkert siger hun, at Solène godt må have en yngre kæreste, men det er klamt, når eksen gør det, fordi ”jeg hader ham og elsker dig.” 

Desværre udfordres de veloplagte skuespillere hverken tilstrækkeligt af manuskriptet eller instruktøren i The Idea of You. 

Navnlig manuskriptet svælger i en pinlig leflen for generation z med desperate forsøg på korrekt brug af slang og selvsamme aldersudskamning, som filmen skal udfordre. Det er på bekostning af indlevelsen i parforholdet. 

Det kommer især til udtryk i en scene, hvor Solène iklæder sig en løstsiddende kjole ved poolen, mens bikiniklædte kvinder i 20'erne håner hende for at referere til et parforhold som at ”date” i stedet for at ”hænge ud.”

Desuden er det en forbigået mulighed, at filmen ikke bruger mere humor til at skildre ulighederne mellem de elskende såvel som dilemmaet i at date sit barns idol.

Alligevel er filmen rig på sanselig filmmagi.

Kun Solènes blufærdighed forhindrer parrets første elskovsscene. Det indledende snaveri er hypnotisk uden rørstrømske eller pikante toner i baggrunden. Kun deres åndedræt og støj fra klaveret, som de læner sig op ad, ledsager skuespillernes lidenskabelige kobling.

Bagefter er Solène så opslugt af episoden, at datteren spørger, om hun er skæv, da hun kommer hjem fra skole.

Kommentarer

Titel:
The Idea of You

Land:
USA

År:
2024

Instruktør:
Michael Showalter

Manuskript:
Michael Showalter, Jennifer Westfeldt

Medvirkende:
Anne Hathaway, Nicholas Galitzine, Annie Mumolo

Spilletid:
115 minutter

Premiere:
2. maj på Prime Video

© Filmmagasinet Ekko