Biografanmeldelse
30. sep. 2020 | 13:18

The Trial of the Chicago 7

Foto | Netflix
De selverklærede yippier Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen, tv.) og Jerry Rubin (Jeremy Strong) ankommer i højt humør til retssalen, hvor de skal forsvare sig.

Aaron Sorkins stjernespækkede drama er en født klassiker, der genskaber en spektakulær retssag med forrygende skuespilpræstationer og slagkraftig dialog.

Af Bo Tao Michaëlis

Fra september 1969 til februar 1970 udfoldedes en legendarisk retssag, der er gået over i USA’s nyere historie som retssagen mod ”The Chicago 7”.

Syv hvide aktivister stod anklaget for i 1968 at have ført an i en demonstration mod den eskalerende krig i Vietnam.

Demonstrationen foregik i Chicago, hvor daværende præsident Johnsons demokratiske parti afholdt sit nationale konvent med præsidentkandidater, og den blev utroligt blodigt slået ned.

Ikke kun det regionale politi, men også nationalgarden blev sat ind mod tusindvis af unge, som siden blev en vigtig del af det globale ungdomsoprør i 1968.

Oprindeligt var der otte anklagede. Men aktivisten Bobby Seale fra Black Panther-bevægelsen blev trukket ud sagen. Det skete efter enorme ydmygelser af sagens herostratisk berømte dommer, Julius Hoffman. Ydmygelserne kulminerede med, at Seale sad bastet, kneblet og bundet i retten.

Den afroamerikanske mand havde intet med demonstrationen at gøre. Han blev kun sat sammen med de andre for at vække juryens racistiske antipati.

Retssagen blev verdensberømt, fordi der blandt aktivisterne var prominente ungdomspolitikere. De talte den militante socialist Tom Hayden og de to hippier – eller yippier, som de selv kaldte sig – Abbie Hoffman og Jerry Rubin.

Det udviklede sig til en blanding af farce og tragedie med groteske scener og uforglemmelige replikker. Den beskidte, politiske proces blev beskyldt for at være bestilt af den nye præsident Nixon. Og ifølge kritikere tilsidesatte den partiske dommer alle regler for en retsstat.

Dramatikeren Aaron Sorkin har skrevet den skelsættende, politiske serie The West Wing og film som Oscar-vinderen The Social Network og Et spørgsmål om ære fra 1992.

Han har med fejende flot instruktion og et knivskarpt manus kreeret dokudramaet The Trial of the Chicago 7 som en kommende klassiker om dengang i 60’erne.

Rammen bliver sat med mordene på Martin Luther King og Robert F. Kennedy og krydret med kvinder, som brænder deres bh, mens mænd gør det samme med deres sessionspapirer om indkaldelse til krig.

Selve den spektakulære retssag er spækket med fremragende stjerner.

Briterne Eddie Redmayne og Mark Rylance brillerer som henholdsvis Tom Hayden og gruppens langhårede forsvarsadvokat William Kunstler. Den ligeledes engelske komiker Sacha Baron Cohen gestalter skæve Abbie Hoffman, mens Frank Langella agerer hans mere labile og konservative navnebror, dommeren Julius Hoffman.

Sorkin er en effektfuld teaterskrædder med sans for den rette timing og slagkraftige punchline. Han forstår virkelig, hvornår de onde skal grine og de gode græde.

På mange måder er The Trial of the Chicago 7 et gammeldags retssalsdrama med de karakteristiske orddueller, juridiske spidsfindigheder og hidsige dialoger, man kender fra utallige andre af slagsen.

Men den autentiske historie bliver underholdende designet med optagelser fra virkelighedens sort-hvide dokumentarfilm, garneret nysseligt og nøgternt med orkestreret dramatik, som belyser for eller imod argumenterne i retssalen.

Og så udmærker filmen sig særligt i den løbende dialog mellem skråsikkert revolutionære Tom Hayden og pacifisten Abbie Hoffman fra flowerpower-bevægelsen. Traditionel revolution med blod og barrikader møder anarkistisk kulturkamp med kys og kærtegn uden for megen klassekamp.

I 1970’erne blev det Tom Haydens militante fløj, som vandt. Han blev siden berømt politiker og var en årrække gift med filmstjernen Jane Fonda. Abbie Hoffman begik selvmord i 1989, øjensynlig på grund af yuppietidens kyniske griskhed i 80’erne.

Filmen bliver dog i 60’erne, men spejler alligevel vor egen tids fanatiske fejltagelser og fordomme.

Den er ikke helt så kunstnerisk helstøbt som Roman Polanskis Officer og spion. Til gengæld er den en mere nærværende historie for dem, der var unge i 60’erne. Dengang hvide og sorte stod side om side i en folkefront for en bedre verden med færre krige.

Trailer: The Trial of the Chicago 7

Kommentarer

Titel:
The Trial of the Chicago 7

Land:
USA, England, Indien

År:
2020

Instruktør:
Aaron Sorkin

Manuskript:
Aaron Sorkin

Medvirkende:
Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, Yahya Abdul-Mateen II, Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt

Spilletid:
129 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 11 år

Premiere:
1. oktober i biografen, 16. oktober på Netflix

© Filmmagasinet Ekko