Streaminganmeldelse
29. apr. 2021 | 07:13

Without Remorse

Foto | Jessica Kourkounis
Michael B. Jordan leverer en fysisk pragtpræstation, hvor nærkampscener emmer af tunge slag, der ikke bare tager pusten fra diverse stuntmænd, men også tilskuerne.

Intens actionfilm fra holdet bag Sicario giver Michael B. Jordan mulighed for at flekse sine skuespilmuskler i Tom Clancy-filmatisering.

Af Claus Nygaard Petersen

Det kan være svært at træde i andres fodspor. Og fans er nogle af de hårdeste kritikere, når deres elskede figurer skal adapteres til film.

Sherlock Holmes var i vælten tidligere på året med en forfriskende alternativ vinkel i The Irregulars, og turen er nu kommet til den effektive topsoldat John Clark.

Figuren er skabt af forfatteren Tom Clancy, som bedst er kendt for sine mange romaner om CIA-analytikeren Jack Ryan, der selv er blevet omsat til fem film og en tv-serie.

Clark har medvirket som bifigur i flere af de film, men har primært levet sit liv i bogform og videospil.

I Without Remorse er det skuespiller Michael B. Jordan (Black Panther, Fruitvale Station), der legemliggør supersoldaten. Filmen er en ”origin story” for figuren, og handlingen er opdateret i forhold til Clancys bogforlæg, der foregik under Vietnam-krigen.

John Kelly, som senere i filmen skifter navn til John Clark, har planlagt at stoppe karrieren som Navy Seal for at hellige sig livet med sin højgravide hustru Pam (Lauren London).

Helt så enkelt bliver det ikke, da maskerede mænd i nattens mulm og mørke sniger sig ind i deres hus og myrder hende. Han overlever attentatet og går i gang med at opspore gerningsmændene. De kommer fra en lyssky spionverden, hvor man ikke kan stole på nogen, og ingenting er, som de umiddelbart ser ud.

Kelly begiver sig ud på et hævntogt, hvor næsten alle spor peger på, at gerningsmændene er russiske agenter. Hans tidligere overordnede Karen Greer (Jodie Smith-Turner) hjælper ham og er den eneste, han har fuldkommen tillid til.

CIA-agenten Ritter (Jamie Bell) er ikke lige så nem at arbejde med, men er et nødvendigt onde for at komme nærmere bagmanden for hans families død.

Filmen er tiltænkt som den første ud af to film om Clark. Efterfølgeren Rainbow Six er planlagt til premiere om et par år, og forhåbentlig bliver det en realitet.

Michael B. Jordan leverer en fysisk pragtpræstation, hvor nærkampscener emmer af tunge slag, der ikke bare tager pusten fra diverse stuntmænd, men også tilskuerne.

Instruktør Stefano Sollima har tidligere skabt tv-serien ZeroZeroZero og stået bag kameraet på den brutale og voldelige Sicario 2: Soldado.

Manuskriptforfatteren fra sidstnævnte, Taylor Sheridan (Wind River), som også skrev den første Sicario, har skrevet historien sammen med Will Staples.

Og fans af Sicario vil føle sig hjemme.

Der er intensitet fra starten af filmen, hvor Kelly og resten af hans Navy Seal-gruppe udfører missioner for Ritter i et sønderbombet Aleppo i Syrien.

Under befrielsen af et gidsel forløber missionen tilsyneladende efter planen. Snigskytters skud med de lyddæmpede geværer bliver afbrudt af raket-granateksplosioner, da de bliver opdaget af gidseltagerne.

Den islandske komponist Jónsis adrenalinpumpende musik holder konstant pulsen oppe, mens kuglerne hvisler rundt omkring i højtalerne.

Volden er lige på og uden omsvøb, hvor en mand bliver kørt over uden varsel eller overdreven fanfare. Det et ikke ligesom i John Wick-filmene, hvor der er utømmelige mængder af store pistoler eller ekstravagante skurke med et eller andet specielt våben.

Råt og realistisk er modus operandi, som har kendetegnet Sollima og Sheridans hidtidige værker. Stilen fortsætter her. I den forstand cementerer de deres status som to af film- og tv-branchens ypperste håndværkere, hvad angår spænding og stemning.

Without Remorse er i den forstand en veludført actionfilm, hvor spiondelen fungerer som bindeled mellem de forskellige actionsekvenser og hemmelige missioner.

Desværre er det for åbenlyst, hvem der er skurken, som orkestrerer det hele, og derfor falder afsløringen fladt.

I den forstand går det meget godt i tråd med andre Tom Clancy-adaptioner, hvor skurken heller ikke har været særlig mindeværdig.

I stedet er Michael B. Jordan mindeværdig i sin inkarnation af John Clark. Skuespilleren skaber en figur, som sagtens kan gå hen og blive en fast bestanddel af filmlandskabet i mange år fremover a la det, Tom Cruise og Keanu Reeves har formået med henholdsvis Mission Impossible- og John Wick-franchisene.

Han er actionhelt med stort A og tilføjer også en følelsesmæssig dybde, der brænder igennem på en måde, som de to førnævnte ikke gør.

Det tynger i hjertet, når tabet af konen og deres ufødte datter knækker ham fuldstændig. Hulkende med tårerne væltende ned ad kinderne blotter han en side, man sjældent ser i film i denne genre.

Om den del bliver inkorporeret i fortsættelsen, er ikke sikkert. Men alene som actionfilm er Without Remorse en fornøjelse.

Trailer: Without Remorse

Kommentarer

Titel:
Without Remorse

Land:
USA

År:
2021

Instruktør:
Stefano Solima

Manuskript:
Taylor Sheridan, Will Staples

Medvirkende:
Michael B. Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Guy Pearce, Colman Domingo, Brett Gellman, Lauren London

Spilletid:
110 minutter

Premiere:
30. april på Amazon Prime Video

© Filmmagasinet Ekko