Biografanmeldelse
19. juni 2023 | 15:11

Yuku og blomsten på bjerget

Foto | Artémis Productions

Den lille mus Yuku møder forskellige andre dyr, da hun med sin ukulele drager ud for at finde en blomst, som hun vil give til sin døende bedstemor.

Børnefilm inviterer publikum med på en eventyrlig rejse ind i en farverig verden fuld af charmerende animation og vidtspændende musik.

Af Astrid Maan Thomsen

Det skorter ikke på animerede børnefilm fra alle verdens afkroge, som takket være deres universelle og lettilgængelige historier ofte havner i danske biografer.

Tit er de mere hyggeligt tidsfordriv end egentlig opslugende oplevelser, men Yuku og blomsten på bjerget er heldigvis noget særligt.

Den simple animationsstil har en dybtliggende og uforceret charme, som mange børnefilm ville dræbe for at besidde.

Filmener et fortryllende eventyr om musen Yukus søgen efter en legendarisk og magisk blomst. Yuku bor med sin store familie af mus i kælderen på et stort slot.

Hver aften læser bedstemor eventyr for alle museunger, og Yuku giver musikalsk akkompagnement ved at spille på sin ukulele.

Yukus eget eventyr starter, da hun bestemmer sig for at give sin bedstemor en gave. Hun går på jagt efter den magiske Himalaya-blomst, som bedstemor ofte har fortalt hende om.

Blomsten spreder et evigt lys, men som navnet antyder, vokser den kun på verdens højeste bjerg. Vejen dertil er selvsagt ikke uden farer. Undervejs møder Yuku en gammel rotte, en rimende kanin og et socialt anlagt egern.

Men hun står også ansigt til ansigt med dyr, der ville elske at spise en mus som hende. Hendes eneste våben er ukulelen, som dog også er et fantastisk instrument.

Den lille mus viser i form af sange, gåpåmod og venskaber gennem på rejse, at bare fordi man er en lille mus, kan man godt klare sig på store eventyr.

Rejsen fører til et skræmmende endemål, nemlig den skrækindjagende skabning, som venter ved frygtens bro.

Den belgiske instruktør Arnaud Demuynck har årevis af erfaring med at skabe animationsfilm fra sit studie i franske Roubaix. Han forstår hele tiden at lege med teknikken.

Sammen med medinstruktøren Rémi Durin har Demuynck skabt en vidunderlig, farverig verden, hvor man virkelig bliver inviteret med på eventyret. Filmen kommer til Danmark med hæder i bagagen, da den i 2022 vandt prisen for bedste børnefilm ved verdens største børnefilmfestival, Cinekid.

Man bliver aktiv medpassager på lille ​​Yukus spændende rejse, og man kan aldrig regne ud, hvilket nyt dyr vi sammen møder som det næste. Animationen er som taget ud af en eventyrbog, og i mødet med musikken begynder selv de farligste dyr at danse og synge.

Og sikke en musik!

Det spænder lige fra hjertevarm blues og rytmisk jazz til swingende boogie-woogie. Med en spilletid på blot en god time bliver der ikke slået noget stort brød op, og filmen når enkelt og effektivt fint i mål.

Og så er det sjældent, at et svært emne som dødsfald flettes så elegant ind i en børnefilm. Der er selvfølgelig tale om hele grunden til Yukus eventyr: det kommende farvel til bedstemoren.

Yuku og blomsten på bjerget gør det hverken for tungt eller abstrakt. Derimod får emnet en ligefrem og jordnær behandling, som går fint i hak med det yngre publikum.

Det resulterer i en smuk historie med munter musik for hele familien.

Trailer: Yuku og blomsten på bjerget

Kommentarer

Titel:
Yuku og blomsten på bjerget

Originaltitel:
Yuku et la fleur de l’Himalaya

Land:
Belgien, Frankrig

År:
2022

Instruktør:
Arnaud Demuynck, Rémi Durin

Manuskript:
Arnaud Demuynck, Rémi Durin

Medvirkende:
Mia Ellen Kjær (danske stemmer)

Spilletid:
62 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
22. juni

© Filmmagasinet Ekko