Nyhed
11. okt. 2016 | 11:16 - Opdateret 11. okt. 2016 | 12:24

Marie Skovgaard bryder tavsheden

Foto | Fridthjof Film
Marie Skovgaard arbejdede længe sammen med den syriske radiovært Obaidah Zytoon om at skildre den syriske borgerkrig. Men på grund af en intern konflikt måtte Marie Skovgaard forlade filmprojektet, hvilket har ført til et længere efterspil om kreditering.

Den oprindelige instruktør bag The War Show påstår, at Fridthjof Film har truet med at beklikke hendes troværdighed, hvis hun udtalte sig i sagen.

Af Claus Christensen

Forleden indgik Fridthjof Film og instruktør Marie Skovgaard en aftale om at takke hendes indsats i rulleteksterne til The War Show som supplement til parternes oprindelige aftale.

Men det har ikke lagt låg på konflikten.

På sin Facebook-væg kommenterer Marie Skovgaard, der startede The War Show og siden måtte forlade projektet efter intern uenighed, for første gang i sagen. Hun ønskede oprindelig at blive krediteret som instruktør, men det ville Fridthjof Film ikke imødekomme.

Marie Skovgaard forklarer, at hun betragter sagen som principiel og derfor har ønsket at køre den gennem sin forening, Danske Filminstruktører. Men der er også en anden grund til hendes tavshed.

”Men min tavshed skyldes også, at jeg af Fridthjof Film blev pålagt at underskrive en juridisk bindende ensidig tavshedserklæring vedrørende sagen (før filmens premiere i Venedig i september, red.), og at selskabet – såfremt jeg valgte at bryde denne aktivt – ville søge at beklikke min professionelle troværdighed i offentligheden,” skriver instruktøren.

Hun takker derefter sit forbund, Danske Filminstruktører, for ”deres fulde støtte, idet de giver mig medhold i mit ønske om ret til instruktør-credit”.

”Jeg er særligt glad, fordi de også deler min bekymring for, at det, der har fundet sted i sagen om filmen, er et principielt brud på praksis.”

Ukorrekt beskrivelse
Danske Filminstruktører er også været ude med en meddelelse på deres Facebook-side. Foreningen mener, at Marie Skovgaards arbejde ”ikke anerkendes”, når Fridthjof Film-producer Miriam Nørgaard på sin Facebook-side skriver, hvor det oprindelige filmhold – altså med Marie Skovgaard som instruktør – kun har filmet syv minutter af det materiale, som er brugt i den endelige film.

”Det er dog utvivlsomt, at uden Marie Skovgaards bidrag til filmen havde der ikke eksisteret materiale, som The War Show benytter sig af,” skriver foreningen og fortsætter:

”Vi har derfor henstillet til producenten, at renoncere på denne udtalelse, så den korrekte beskrivelse af Marie Skovgaards rolle kom frem. Vi beklager, at producenten indtil videre ikke har imødekommet dette ønske.”

Dialogen fortsætter
Fridthjof Film afviser både Marie Skovgaards påstande og kritikken fra Danske Filminstruktører.

”Jeg har det fint med Danske Filminstruktørers kommentar i går og har stor respekt for deres arbejde med at beskytte danske instruktører. Derfor har jeg også opfordret til, at vi sammen taler om, hvordan man bedre kan støtte og hjælpe film i fremtiden, hvis en film skulle komme i vanskeligheder. Vi er allerede i dialog og har været det hele vejen igennem,” siger Miriam Nørgaard til Ekko.

”Jeg er bekendt med Marie Skovgaards eget Facebook-opslag i dag, hvor hun skriver, at hun har en ensidig tavshedsklausul. Jeg vil ikke kommentere det yderligere, før jeg har haft mulighed for at tale det igennem med hendes forbund,” siger Miriam Nørgaard til Ekko og tilføjer, at hun ikke har nogen kommentarer til påstanden, om Fridthjof Film har truet med at beklikke instruktørens troværdighed.

Ekko har forsøgt at få kontakt til Danske Filminstruktører, men foreningen oplyser, at man sidder i møde. Vi følger op på sagen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko