Nyhed
01. apr. 2020 | 20:30

Politisk millionpakke til kriseramte medier

Foto | Anders Bruun Nørring
Det er lykkedes kulturminister Joy Mogensen at få en aftale på plads med et flertal af Folketingets partier, som vil sikre pressede danske medier økonomisk.

180 millioner kroner stilles til rådighed for medier, der har mistet mere end 30 procent i annonceindtægter på grund af coronavirus.

Af Claus Christensen

Tingene går stærkt under coronakrisen. I mandags havde kulturminister Joy Mogensen 25,5 millioner kroner med til et møde med medieordførerne i Folketinget.

Pengene skulle hjælpe lokale og regionale medier, der har mistet annoncekroner under coronakrisen.

Men et bredt flertal afviste kulturministeren.

”Det forslår som en skrædder i helvede,” lød det bramfrit fra SF’s Jacob Mark, der sammen med andre ordførere fremhævede, at det ikke kun er de lokale medier, der er ramt.

Det fik Joy Mogensen, som er blevet kritiseret for ikke at kæmpe for kulturen under den nærværende krise, til at gå tilbage til regeringen.

Og her til eftermiddag er regeringen sammen med SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og de fire grønne løsgængere blevet enige om en hjælpepakke på 180 millioner kroner.

”De danske medier er en hjørnesten i vores demokrati. Særligt i denne tid er det vigtigt, at vi har kritiske medier, der kan levere troværdige informationer og behandle de store udfordringer, vi står med,” siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Journalistisk kvalitetskrav
Ordningen kompenserer medier, der har mistet betydelige annonceindtægter som følge af coronavirus.

Hvis nedgangen er på 30-50 procent, kan mediet blive kompenseret med 60 procent af nedgangen. Hvis den er mere end 50 procent, lyder kompensationen på 80 procent.

Støtteordningen gælder dagblade, digitale nyhedsmedier, kommercielle radioer, magasiner (herunder Ekko) samt fagblade. Dog skal mediet være tilmeldt Pressenævnet.

Det glæder løsgængeren Uffe Elbæk sig over.

”Dejligt med en økonomisk seriøs platformneutral medie-krise-pakke. Og godt med et journalistisk kvalitetskrav, at man kun kan søge støtte, hvis man som medie er medlem af Pressenævnet,” udtaler han.

Hos Dansk Folkeparti er man glad for, at hjælpepakken også er kommet til at indbefatte magasiner og radioer.

”Vi er optaget af, at aftalen også skulle favne magasiner og radio, og det gør den, det er rigtigt godt,” siger Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti, mens et af regeringens støttepartier ser det som en sejr for demokratiet.

”Radikale Venstre håber, at denne aftale kan sætte en prop i fyringerne og nedlukning af titler i den danske mediebranche. Og vi håber, at alle medlemmer af Pressenævnet gør brug af den, så vores demokratiske infrastruktur lever videre,” lyder det fra Jens Rohde.

Ordningen kompenserer tabte annonceindtægter i perioden 9. marts til og med 8. juni 2020.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko