Interview
04. dec. 2017 | 18:24

Vikings-stjerne: Farlig leg med image

Foto | Mikkel Hjort-Pedersen
Mockumentaryen Koldt på toppen følger med et glimt i øjet Alex Høgh Andersen (tv.), der bliver temmelig selvfed efter succesen med Vikings og irriterer medskuespilleren Marco Ilsø voldsomt.

Alex Høgh Andersen er blevet berømt for rollen i Vikings. ”Det var meget sværere at skulle spille mig selv med stjernenykker,” fortæller han om Koldt på toppen, der er nomineret til Ekko Shortlist Awards 2017.

Af Nicki Bruun

Alex Høgh Andersen er blevet verdensberømt for sin rolle som den brutale viking Ivar i successerien Vikings.

Han fik sensationelt den store rolle og trådte i fjerde sæson med bulder og brag ind i serien, hvis femte sæson netop har haft premiere på HBO Nordic.

Men den 23-årige dansker, der hurtigt kom på folks læber i det store udland, kan også ses i den sjove mockumentary Koldt på toppen, som er nomineret til Shortlist Prisen og Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards.

Her leger han med sit nye image som berømthed, når han spiller sig selv som en selvfed fyr med enorme stjernenykker. Dem er der dog ikke mange af, da han en søndag eftermiddag ringer og starter med at undskylde, at han ikke overholdt aftalen – selv om det ikke engang er skredet med ti minutter.

”Det er dejligt at snakke med Ekko, jeg har været abonnent i 1000 år,” fortæller Alex Høgh Andersen på en telefon fra Dublin, hvor optagelserne til sjette sæson af Vikings allerede er i gang. Skuespilleren har brugt størstedelen af sin tid i den irske hovedstad, siden han fik rollen.

”Jeg kan virkelig godt lide at være her, og jeg vil faktisk helst ikke blive meget mere kendt. Jeg vil gerne kunne blive ved med at gå på gaden og være mig selv,” fortæller han.

En filmnørd
Før han blev vikingen Ivar, der er lam i benene, men ikke desto mindre frygtet, læste Alex Høgh Andersen Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet.

Det droppede skuespilleren straks, da han blev tilbudt rollen i Vikings. Inden det nåede han dog på studiet at blive venner med Christoffer Dibbern og Mikkel Hjort-Pedersen, der har instrueret Koldt på toppen.

”Drengerøvene og jeg havde skabt den her The Office-agtige karakter, der ikke helt fatter, hvordan han virker på andre. Det er jo en ret klassisk karakter, som slet ikke er klar over, hvad der sker med ham – i det her tilfælde, hvad berømmelsen gør ved ham.”

”Det havde vi lavet lidt sjov med privat, så vi startede med at lave en mobilproduktion (se nederst, red.), som de skiderikker fik 12 for. Det var mit første 12-tal på Film- og Medievidenskab, men det gik alligevel min næse forbi,” griner Alex Høgh Andersen.

”Jeg har altid gerne villet være skuespiller, men Film- og Medievidenskab var noget at falde tilbage på. Og jeg gik virkelig op i det. Jeg har også altid været en filmnørd og startede med Star Wars i en ung alder. Derfor er det også vildt at være på så stor en tv-serie, hvor der er et kæmpe production design og så mange statister.”

Pengene op af lommen
Det kunne Alex Høgh Andersen og hans instruktører også udnytte, da de efterfølgende lavede den længere version af Koldt på toppen, hvor de besøgte ham i Dublin.

”Vi skød den over fire dage, hvor jeg første dag, uden rigtigt at fortælle det til produktionen, bad drengene om bare at tage en taxa til settet. Vi optager godt uden for Dublin, så de skulle have sedlerne op af pengepungen, men det gav jo production value og autenticitet,” siger den danske skuespiller.

”Det er nogle af mine bedste venner, og vi legede rundt. Jeg tror, at man kan mærke, at vi har haft det skide sjovt med filmen. Vores lydmand Jakob Strandgaard Davidsen sagde, at hvis publikum får det halvt så sjovt som os, bliver filmen en succes.”

Nervøs for janteloven
Ligesom Vikings har taget serieverdenen med storm, tog Koldt på toppen Ekko Shortlist med storm.

Kortfilmen er en af de mest populære på onlinehitlisten det forgangne år, og fans af Alex Høgh Andersen fra hele verden har set og kommenteret den, selv om de ikke forstår, hvad han siger. Men selv som dansker kan man misforstå filmens ironiske glimt i øjet.

”Det er altid lidt risky business at lege med sit image. Specielt i Danmark, hvor vi er ekstra jantelovsorienterede. Så jeg var totalt nervøs til at starte med. Min mor ville jo se mig ryge og sådan noget,” siger Alex Høgh Andersen med et grin.

”Jeg har vist den til folk herovre, som synes, at den er vildt morsom, selv om noget forsvinder i oversættelsen. Og dem, der ikke fatter den, er nok bare ikke målgruppen.”

For selvbevidst
Mens Vikings har gjort Alex Høgh Andersen til en seriestjerne, fik han sin sag for med rollen i Koldt på toppen.

”Det er meget sværere at arbejde med noget tæt på sig selv. Man tror, at det er omvendt, men man bliver så selvbevidst af at spille sig selv,” fortæller den danske skuespiller, der dog ikke er bange for at ende som sit ironiske alter ego.

”Helt ærligt, enhver karakter, du laver som skuespiller, indeholder noget af dig selv. Andre har sagt, at det er mig gange 400 procent. Men jeg er for selvbevidst til at falde i sådan et dybt hul og alt for opmærksom på mine omgivelser og medmennesker.”

Selv om Alex Høgh Andersen har travlt med optagelserne i Dublin, vil han gerne til Ekko Shortlist Awards på lørdag i Bremen Teater.

”Jeg vil fandeme gerne af sted, men det afhænger af produktionen her. Jeg har ikke opgivet endnu,” siger den sympatiske skuespiller.

Mobilproduktion: Koldt på toppen

Kommentarer

Alex Høgh Andersen

Født 1994 i Skælskør.

Medvirkede i 2006 som elleveårig i programmet Scenen er din.

Har læst Film- og Medievidenskab og gået på Eventyrteatrets Dramaskole.

Blev i 2016 verdensberømt for rollen som Ivar i tv-serien Vikings.

Har på dansk medvirket i Krigen og kortfilmen Ødeland, der vandt en pris ved Ekko Shortlist Awards 2016.

Spiller sig selv i mockumentaryen Koldt på toppen, der i år er nomineret ved Ekko Shortlist Awards.

© Filmmagasinet Ekko