Nyhed
01. jan. 2024 | 23:27

Alle berørt af kræft bør se denne film

Foto: Story AB / collage: Ekko

”Jeg har endnu ikke indset, at denne dag for evigt vil inddele tiden i et ’før’ og et ’efter’,” siger instruktøren Mia Engberg i Hypermoon om øjeblikket, før hun får en kræftdiagnose af lægen.

Ekkos læsere har gratis adgang til svenske Mia Engbergs personlige Belleville-trilogi, hvor Hypermoon med poetisk power skildrer tankemylderet efter en kræftdiagnose.

Af Claus Christensen

Hver tredje dansker får kræft, inden de fylder 75 år.

Kræft er en folkesygdom, som stort set alle mennesker kommer i berøring med. To ud af tre patienter overlever i dag kræft mindst fem år, fordi lægerne er blevet bedre til at behandle sygdommen.

Men hvordan tackler man mentalt den potentielle dødsdom, som en kræftdiagnose er? Vi ved alle, at vi skal dø en dag, men med sygdommen bliver det pludselig uhyggeligt konkret.

Det har Mia Engberg lavet en klog, bevægende og livsbekræftende film om. En film, som alle, der er berørt af kræft, bør se.

Den hedder Hypermoon og er tredje film i den svenske instruktørs såkaldte Belleville-trilogi. De tre film – der kredser om en fransk ungdomskæreste, som Engberg aldrig har kunnet slippe – udgør en samlet fortælling, men kan sagtens ses hver for sig.

Ekkos læsere har frem til den 1. april adgang til alle tre film her på hjemmesiden via en kode i det nye Ekko #95. Koden står på siden 57 i slutningen af artiklen om Hypermoon og de andre film i trilogien.

Bestil Ekko #95 med koden her.

Uskyldstabet
Hypermoon er et personligt og poetisk filmessay om identitet og erindring, politik og kærlighed, livet og døden.

Med sin intime stemme trækker den 53-årige instruktør tråde fra sin vilde ungdom i Paris og op til i dag, hvor hun modtager en besked, der ændrer hendes liv på et øjeblik.

Netop som hun skal starte på at lave en dokumentar, får hun at vide, at en knude i brystet er kræft.

”Du er på vej mod din undergang, men du tror, du er på vej til arbejdet,” siger Mia Engberg og tilføjer, at den her dag for evigt vil inddele tiden i et ”før” og et ”efter”.

Nu kommer filmen i stedet til at handle om operationen og den efterfølgende kemobehandling.

Men først og fremmest handler den om alle de tanker, som diagnosen sætter i gang. Tanker, enhver med den frygtede sygdom vil nikke genkendende til. Tanker, ingen læge har løsningen på.

For hvordan lever man livet med bevidstheden om, at det hele måske snart er slut?

Eventyr for voksne
Hypermoon kommer vidt omkring – fra kroppens mindste celler til den første kvindelige astronaut i rummet, fra forelskelsen i 90’ernes Paris til kampen for livet på Södersjukhuset i Stockholm.

”Nogle kalder det for dokumentar, jeg vil kalde det eventyr for voksne,” skriver Merete Hellerøe om filmen i essayet Tænker du nogensinde på døden? Det gør jeg uophørligt fra Ekko #95.

Hellerøes pointe er, at Mia Engberg væver billeder fra sit eget liv og samtid til en historie, som aktiverer minder hos tilskueren: Traf jeg de rigtige valg? Fik jeg nok ud af min tid her på Jorden?

Rejsen i instruktørens bevidsthed bliver på den måde vedkommende for alle. Filmen bliver en eksistentiel meditation over tiden og dens gang, som ingen undslipper.

Bestil det nye Ekko, der ud over artiklen om Mia Engberg byder på interviews og features om de kommende måneders bedste film samt et tema om krisen i dansk film.

Trailer: Hypermoon

Kommentarer

Hypermoon i Ekko #95

Det nye Ekko byder på et essay om Mia Engbergs personlige dokumentar Hypermoon og de to andre film i hendes Belleville-trilogi.

I artiklen er der en kode, som giver dig adgang til at se Belleville-trilogien på Ekkos hjemmeside frem til 1. april. 

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Magasinet er på vej ud i løssalg over hele landet.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko