ekko shortlist awards 2021
01. dec. 2021 | 21:58

Anders Lund Madsen og en plante reddede aftenen

Foto | Olafur Steinar Rye Gestsson
”Der er ingen respekt for planter, og ingen gider portrættere planter i kunsten,” sagde Anders Lund Madsen. Det understregede kun hans pointe, at den plante, arrangørerne havde nået at skaffe, var af plastic.

Da Jesper Groth få timer før Ekko Shortlist Awards 2021 måtte trække sig som vært, sprang Anders Lund Madsen til og improviserede sig til et forrygende show.

Af Nicki Bruun

Mere end 500 gæster fik sig noget af en overraskelse, da entertaineren Anders Lund Madsen trådte ind på scenen i Bremen Teater med en stor plante i favnen.

Publikum havde forventet at se skuespilleren og Melodi Grand Prix-vinderen Jesper Groth, der for en måned siden blev annonceret som vært for Ekko Shortlist Awards 2021.

Men blot otte timer før festens start meddelte Jesper Groth, at han havde været i nærkontakt med en person med coronavirus uden at være færdigvaccineret. Og så skal man, ifølge de ubøjelige regler, isolere sig selv i tre dage, uanset om man er smittet eller ej.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen stod pludselig med valget mellem at aflyse eller finde en vært, der skulle gå på scenen uden forberedelse.

”Min første reaktion var at krybe under dynen og aflyse. Vi havde forberedt et stort show med dans og sang, og det var ikke til at bære, at gæsterne skulle spises af med en skrabet overrækkelse af fjorten priser,” siger chefredaktøren.

Det stod dog hurtigt klart, at det var praktisk umuligt at finde en ny dato inden jul, og mange mennesker ville have rejst forgæves til København.

Planter i kunsten
Men ville det overhovedet være muligt at finde en entertainer, der var tosset nok til at gå på scenen uden et manuskript og uden den mindste forberedelse?

En mulighed var Anders Lund Madsen, som to gange tidligere har været vært for Ekko Shortlist Awards.

Først klokken ét – seks timer før start – lykkedes det at komme igennem til den langhårede komiker, der befandt sig et sted oppe i Sverige med en dårlig netforbindelse.

”Jeg skal bruge en stor plante,” svarede han på Olsen-banden-maner og satte sig ind i sin bil for at køre til København.

Entertaineren har for nylig udgivet bogen Planternes manifest sammen med en professor i plantepsykologi. Og i løbet af aftenen fik han megen sjov ud af at tale om lige rettigheder og repræsentation. For hvem taler egentlig planternes sag?

”Det er fint, at mennesker har det lige godt, og vi er kommet fint med omkring dyrevelfærd. Men der er ingen respekt for planter, og ingen gider portrættere planter i kunsten,” sagde værten og kom med en opfordring til filmskaberne i salen:

”Jeres opgave til næste år – jer talenter i den danske filmbranche – er at skabe historier, hvor planterne får den respekt, de fortjener. De har skabt alt den ilt, der gør, at vi overhovedet er til. Og de vil være her, når vi er væk igen.”

Flere prismodtagere forsøgte at gøre værten glad ved at inddrage planter i deres takketaler. Da Kerren Lumer-Klabbers’ Papapa blev udråbt som vinder af bedste fiktion, lyste Anders Lund Madsens ansigt op:

”Kerren, du skal bare ændre ét bogstav, så har du papaya – og en hel spillefilm!”

Stolt far i røret
Ekko Shortlist Awards 2021 blev på den måde en aften i overraskelsernes tegn, men Anders Lund Madsen lod til at nyde den improviserede stemning som en fisk i vandet. Eller måske snarere en plante i regnvejr.

Da han fandt ud af, at skuespilleren Christopher Læssø – som skulle på scenen og overrække prisen for bedste fotografering – var på toilettet, måtte værten få tiden til at gå.

Så han trak en samling fakta om kendte personers runde fødselsdage op af hatten!

Gæsterne var færdige af grin.

Prisuddelingen bød også på rørende og morsomme øjeblikke.

Det hele kulminerede med overrækkelsen af Shortlist Prisen med tilhørende 25.000 kroner til Osworld. Men inden da havde vinderen i kategorien ”bedste dokumentar”, Smilla Dreinø Khonsari, gjort øjenkrogene våde blandt publikum.

Instruktøren ringede på scenen til sin iranske far, som hun skildrer i den personlige dokumentar Bånd – fortæl mig alt. Han mistede sin kone, da Smilla var lille, og måtte midt i sorgen hanke op i sig selv for at skabe en god opvækst for datteren.

”Jeg er så stolt over dig,” kunne man over højtaleranlægget høre ham sige i telefonen.

Godt gået, Anders!
I den sjove ende af takketale-spektret stod sidste års vært og dette års vinder af prisen for bedste mandlige skuespiller, Besir Zeciri, for en underholdende energiudladning.

Skuespilleren takkede instruktøren af Den gode, Svend Colding, og fortalte en anekdote om at sutte pik på en franskmand – altså i filmens verden.

”Fuck en fed aften, jeg skal virkelig feste i dag,” sagde Besir Zeciri og overlod scenen til Anders Lund Madsen.

Skuespilleren, som sidste år var vært for Ekko Shortlist Awards sammen med Zaki Youssef, gik dog tilbage til mikrofonen for at give værten nogle ord med på vejen.

”Ham her kommer ind og giver den helt vild gas. Skal vi ikke lige give ham en hånd? Det er så godt gået!” råbte Besir Zeciri til kæmpe jubel blandt publikum.

Da den 31-årige skuespiller senere kom på scenen igen for at uddele Publikum Prisen med Andreas Jessen, kunne han desuden afsløre, at han skal være far i det nye år.

Humlebien flyver
Prisen for bedste mandlige skuespiller blev uddelt af instruktøren bag Margrete den Første, Charlotte Sieling, og hendes tale inden prisoverrækkelsen var et andet af showets højdepunkter.

”Først vil jeg takke Ekko for at lave sådan en fest. Når jeg kigger rundt på jer, tænker jeg:’ Hvor er det bare den bedste fest at blive inviteret til,’” sagde den 61-årige skuespiller og instruktør.

”Det er en fest, der minder mig om, hvad det er, vi laver. Vi prøver hver dag at få humlebien til at flyve, og det er skide opløftende at se. Tusind tak, fordi I gider stå op om morgenen og gøre det umulige igen og igen!”

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Ekko Shortlist Awards hylder danske kortfilm og filmtalenter.

De nominerede var udvalgt blandt film på Ekko Shortlist fra 9. november 2020 til 8. november 2021.

Vinderne blev fundet i en sammentælling af brugernes stemmer og juryens rangeringer.

Prisuddelingen er støttet af Det Danske Filminstitut, Nordisk Film og Producentforeningen.

© Filmmagasinet Ekko