ekko shortlist awards 2021
27. nov. 2021 | 21:53

Nye filmfolk triumferer ved prisfest

Foto | Jonah Pinny
Den unge mand Osvald (Téo Lepetit, tv.) lever af at gå over grænsen på sin sociale platform i OsWorld. Men han havner i et dystert dilemma, da en selvmordstruet fan (Jesper Møller) gør sin ankomst.

Et helt ubeskrevet blad vinder Shortlist Prisen og 25.000 kroner med barskt drama om grænseløs narcissisme på de sociale medier. Se liste med alle prisvinderne ved Ekko Shortlist Awards 2021!

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Her til aften er vinderne netop blevet fundet ved Ekko Shortlist Awards 2021.

Det blev en forrygende prisuddeling for håbefulde filmskabere, der ikke nødvendigvis kommer fra Den Danske Filmskole, Super16 og de andre førende filmuddannelser.

Shortlist Prisen – som vælges af den prominente jury og medfølger en præmie på 25.000 kroner – går nemlig til instruktøren Philip Hedegaard Povlsens satiriske og originale drama OsWorld.

Her lever Osvald af at underholde med grænsesøgende videoer på platformen MeTube. Men da Osvald får chancen for at filme en fans selvmord, står han over for et stort dilemma.

Det er et barskt drama, som viser den dystre side af de sociale medier. Filmen er produceret på KBH Film- og Fotoskole, der er trinet før Den Danske Filmskole i den danske filmfødekæde.

Den københavnske filmuddannelse har gennem årene hevet flere priser hjem. Men det er første gang, at skolen vinder hovedprisen, som for alvor cementerer skolens betydning og markerer ankomsten af nye talenter i dansk film.

Publikum Prisen går til komedien Hamsterhjulet, der foregår på en militærbase i et Danmark anno fordums tid. Den unge kvinde Ella ankommer for at hente sin ekskæreste Ernst hjem, og Ella får hurtigt vendt op og ned på livet i det rigide minisamfund.

Hamsterhjulet er lavet med støtte fra Aarhus Filmværksted og instrueret af den helt unge Andreas Ettrup i hans eget selskab. Også den pris må siges at være et gennembrud for filmskaberen.

Stor aften for norsk filmskole
Det samme kan siges om Kerren Lumer-Klabbers, der vinder den eftertragtede pris for bedste fiktion med Papapa.

Den handler om de svære følelser, som blev vakt i instruktøren, da hun snakkede med sin hollandske donorfar om, hvad en far egentlig er.

Det har hun brugt til at lave en rørende og opfindsom fiktionsfilm, hvor Thure Lindhardt spiller far over for norske Anna Filippa Hjarne som den nysgerrige datter.

Papapa er den danske instruktørs afgangsfilm fra Den Norske Filmskole. Uddannet fra samme skole er danske Sylvia Le Fanu, der med Amourteur – om en kærlighedsforvirret kvinde – er årets topscorer med nomineringer i fem kategorier og triumf i tre af dem.

Hun har tidligere lavet flygtningedramaet Abu Adnan, der vandt fire priser ved Ekko Shortlist Awards i 2017.

Amourteur vinder prisen for bedste manuskript (Mads Lind Knudsen og instruktøren) og bedste fotografering, som norske Jan Bastian Muñoz Marthinsen har æren af.

Han skriver i øvrigt historie ved at være den første i Ekko Shortlist Awards’ otteårige historie til at vinde samme pris to år i træk. I 2020 vandt fotografen for sine billeder i det fragmenterede kærlighedsdrama Når verden bøjer.

Priser til unge skuespillere
Filmens tredje pris går til hovedrolleindehaveren Marta Holm, der tager statuetten for bedste kvindelige skuespiller.

Hun fik sin skuespildebut som barn i kortfilmen Ses fra 2008 og blev uddannet på Den Danske Scenekunstskole i 2019. Med prisen har hun nu fået et egentligt gennembrud.

På herresiden vinder Besir Zeciri prisen for bedste mandlige skuespiller med rollen som pusher i det hårdtslående drama Den gode. Skuespilleren er blevet kendt for roller i DR-serier som Fredløs og var sidste år vært for Ekko Shortlist Awards sammen med kollegaen Zaki Youssef.

Men i år var han tilbage i Bremen Teater som nomineret, og det skulle vise sig at blive en glædens aften for Besir Zeciri.

Suveræn animationsfilm
Også Den Danske Filmskoletager priser ved Ekko Shortlist Awards 2021.

Mathias Rodrigues Bjerres hæsblæsende Jeg har ikke tid til det her har begejstret både jury og publikum, der i de sidste par uger har stemt om nomineringerne på Ekkos hjemmeside.

Vinderen i alle kategorier – undtagen Shortlist Prisen og Publikum Prisen – er fundet via en 50/50-vægtning af publikums stemmer og juryens vurdering.

Jeg har ikke tid til det her tager suverænt sejren i animationskategorien, som The Animation Workshop i Viborg ellers har siddet tungt på i flere år.

Komedien skildrer stressede David, som på vej på ferie opdager, at verdens mest præcise ur, han er ved at lancere, går en smule forkert. Derfra går det vildt for sig med skarp komik og eksistentiel grundangst.

Filmskolen snupper også prisen for bedste lyddesign.

Óskar Kristinn Vignissons Frie mænd – om et spirende oprør hos to arbejdere på en fiskefabrik – var nomineret til fem priser og vinder for bedste lyddesign. Statuetten går til den portugisiske tonemester Diana Queirós, der i år blev uddannet på Den Danske Filmskole og bor i København.

Den tidligere Ekko Shortlist Awards-vinder Tone Ottilie var i spil til flere priser med Babylebbe, om unge Fredes famlende møde med det københavnske queer-miljø.

Filmen får en pris for Arendse Løvind Andersen og Martin Anthon Sørensens besnærende klipning.

Statuetter til roadmovie
I dokumentarkategorien sagde Smilla Dreinø Khonsari i sin stem-på-mig-video, at hendes Bånd – fortæl mig alt nok ville få det svært i dysten med den populære musiker Tobias Rahims National Romantik 2021.

Men det lykkes instruktøren at tage stikket med filmen om hendes forhold til sin iranske far. Smilla Dreinø Khonsari mistede sin mor som barn, og nu forsøger hun på rørende vis at forstå det tragiske tab og knytte bånd til faren.

Og så er der hele to priser til Louise Hyllands viltre roadmovie R[evol]ution of Love.

Sophie Amalie Haumann vinder for sin scenografi, der kommer rundt på mange forskellige steder, men binder historien sammen i et gennemført stiliseret univers. Og komponisten Søren Haahr tager prisen for bedste originale musik med sin underholdende score til den anderledes romantiske komedie.

Festival hyldes for diversitet
Endelig er der her til aften blevet uddelt den dugfriske Diversitet Prisen ved Ekko Shortlist Awards.

Den er stiftet af FILM&TVGruppen under Dansk Journalistforbund og bliver givet til en arbejdsplads, producent, broadcaster eller en enkelt person, som gør en særlig indsats for at inkludere alle mennesker i branchen og alene værdsætte dem for deres faglige kvaliteter.

Og vinderen – fundet af en jury bestående af førende folk fra den dansk film- og tv-branche – er den danske LGBT+-festival Mix Copenhagen!

Filmfestivalen har siden 1986 gjort et stort arbejde for at lade nye stemmer komme til orde. Den har været hjem for fortællinger, som mennesker kan spejle sig i, uanset køn, seksualitet, alder, etnicitet og social klasse.

Og med brancheinitiativet Industry har man etableret en platform, hvor minoritetsfilmskabere kan mødes, udveksle erfaringer, danne netværk og sammen arbejde for bedre arbejdsvilkår.

Det blev en skøn krølle på en fantastisk prisuddeling. Forhåbentlig skal Diversitet Prisen også fremover uddeles ved Ekko Shortlist Awards!

Ekko Shortlist Awards 2021


Shortlist Prisen


VINDER: OsWorld
Instruktør: Philip Hedegaard Povlsen
Producer: Asger Sisseck

5800
Instruktør: Anne-Sofie Lindgaard
Producer: Coco Guldsborg

Café Central
Instruktør: Berte Olivia
Producer: Crossway Film

Dad’s Divorce
Instruktør: Jesper Sichlau
Producer: Jesper Sichlau & Camilla Schønberg

Det er så yndigt
Instruktør: Svend Colding
Producer: Miki Schack

Du lovede
Instruktør: Devran Orhan
Producer: Mads Friis Becquet

Dødbringende Diesel
Instruktør: Birkir Ingi Bjarnason
Producer: Frederik Juel Gade

En dans
Instruktør: Jonatan Egholm Keis
Producer: Josephine Christina Neckelmann

Et bånd mellem mennesker
Instruktør: Stefan Pflug
Producer: Sofie Odgaard, Robin Hounisen & Stine Marie M. Nielsen

Hamsterhjulet
Instruktør: Andreas Ettrup
Producer: Gustav Myrfeld

Kedsomhed
Instruktør: Viktor Gelbek
Producer: Viktor Gelbek

Mig og mit ansigt
Instruktør: Maria Wegener
Producer: Johannes Toft & Ane Vennize Andersen

Olivia
Instruktør: Stine Likodelle
Producer: Laura Plummer

Pandakomplekset
Instruktør: Stefan Pellegrini
Producer: Louise Flamand Hansen

Pandami
Instruktør: Jonas Dam Lerke
Producer: Emil Dahl Larsen, Jonas Dam Lerke & Kasper Werner

Partisan
Instruktør: Jahfar Muataz
Producer: Amanda Magnusson

Shhh!
Instruktør: Martin K. Hansen
Producer: Kristian Sagild

Tornen dør, blomsten lever
Instruktør: Mikkel Husted Mørup
Producer: Mikkel Husted Mørup

We’ll Always Have Paris
Instruktør: Julie R. Ølgaard
Producer: Joel Hyrland, Julie R. Ølgaard & Camilla Wikke Wahlstrøm

Årets flirt
Instruktør: Sabrina Ferguen
Producer: Sabrina Ferguen

 

Publikum Prisen


VINDER: Hamsterhjulet
Instruktør: Andreas Ettrup
Producer: Gustav Myrfeld

 

Fiktion


VINDER: Papapa
Instruktør: Kerren Lumer-Klabbers
Producer: Jeppe Wowk

Amourteur
Instruktør: Sylvia Le Fanu
Producer: Jeppe Wowk

Babylebbe
Instruktør: Tone Ottilie
Producer: Mille Astrup

Frie mænd
Instruktør: Óskar Kristinn Vignisson
Producer: Søs Thøstesen

November
Instruktør: Kasper Møller Rask
Producer: Iben Søtang


Dokumentar


VINDER: Bånd – fortæl mig alt
Instruktør: Smilla Dreinø Khonsari
Producer: Amalie Møgelberg, Smilla Dreinø Khonsari

National Romantik 2021
Instruktører: Tobias Rahim & Sebastian Birk
Producer: Mikkel Kehlet

Nattens smil
Instruktør: Lulu Roos
Producer: Emma-Alicia Moon Winding

Peter – et liv efter overgreb
Instruktør: Thomas Argiris
Producer: Thomas Argiris

Walk With Me
Instruktør: Anita Beikpour
Producer: Nanna Nyboe Tabor

 

Animation


VINDER: Jeg har ikke tid til det her
Instruktør: Mathias Rodrigues Bjerre
Producer: Mads-August Grarup Hertz

Buff Cops
Instruktør: Camilla Kaufmann
Producer: Jenny Mattesen

Busline35A
Instruktør: Elena Felici
Producer: Anja Perl & Michelle Nardone

Cut It Out
Instruktør: Inez Kristina Baldacchino
Producer: Anja Perl & Michelle Nardone

When the Moon Was Gibbous
Instruktør: Erika Grace Strada
Producer: Anja Perl & Michelle Nardone

 

Kvindelige skuespiller


VINDER: Amourteur – Marta Holm
Bleed
– Marie Reuther
Deroute
– Özlem Saglanmak
Det spejl de kalder dig
– Tina Gylling Mortensen
Uden at blinke
– Filippa Suenson

 

Mandlige skuespiller


VINDER: Den gode – Besir Zeciri
Frie mænd
– Nicolai Jørgensen
Hullet
– Anders Mossling
Kaldet
– Joen Højerslev
Partisan – Rhassan Muhareb

 

Manuskript


VINDER: Amourteur – Mads Lind Knudsen & Sylvia Le Fanu
Angel – Mariann Sofiasdóttir
Jeg har ikke tid til det her – Mathias Rodrigues Bjerre & Sune Kofod Maglegaard
Krokodilletårer – Christina Øster
Uden at blinke – Marianne Lentz

 

Fotografering


VINDER: Amourteur – Jan Bastian Muñoz Marthinsen
Babylebbe – Emil Aagaard
Frie mænd – Christian Karlsen
Hullet – Carl August Jansson
November – Julie Mørch Honoré

 

Klipning


VINDER: Babylebbe – Arendse Løvind Andersen & Martin Anthon Sørensen
Amourteur
– Emma Lagrelius
Natsværmer
– Lars Wissing
November
– Kasper Møller Rask
Papapa
– Linn Heidi Slåttøy

 

Scenografi


VINDER: R[evol]ution of Love – Sophie Amalie Haumann
Dobbeltgænger
– Lewis Wallace & Denise Conradi
First Night
– Freja-Ulla Krebs-Sandholm
Frie mænd
– Signe Krab Nymann
Hullet
– Emilie Vigh

 

Lyddesign


VINDER: Frie mænd – Diana Queirós
Hullet – Peter Storm Wich
Krokodilletårer – Christian Munk Scheuer
Natsværmer – Andreas Kongsgaard & Stig Sparre-Ulrich
Papapa – Vilde Tiller Hagestande

 

Original musik


VINDER: R[evol]ution of Love – Søren Haahr
Darling
– Cédric Elisabeth
Dobbeltgænger
– Claire Courchene
Papapa
– Ina Sagstuen, Natali Abrahamsen Garner & August Drenck
Partisan
– Tobias Kropp

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Ekko Shortlist Awards hylder danske kortfilm og filmtalenter.

De nominerede var udvalgt blandt film på Ekko Shortlist fra 9. november 2020 til 8. november 2021.

Vinderne blev fundet i en sammentælling af brugernes stemmer og juryens rangeringer.

Prisuddelingen er støttet af Det Danske Filminstitut, Nordisk Film og Producentforeningen.

Vinderne

Shortlist Prisen
OsWorld
Instr. Philip Hedegaard Povlsen

 

Publikum Prisen
Hamsterhjulet
Instr. Andreas Ettrup

 

Bedste fiktion
Papapa
Instr. Kerren Lumer-Klabbers

 

Bedste dokumentar
Bånd – fortæl mig alt
Instr. Smilla Dreinø Khonsari

 

Bedste animation
Jeg har ikke tid til det her
Instr. Mathias Rodrigues Bjerre

 

Bedste kvindelige skuespiller
Amourteur
Marta Holm

 

Bedste mandlige skuespiller
Den gode
Besir Zeciri

 

Bedste manuskript
Amourteur
Mads Lind Knudsen & Sylvia Le Fanu

 

Bedste fotografering
Amourteur
Jan Bastian Muñoz Marthinsen

 

Bedste klipning
Babylebbe
Arendse Løvind Andersen & Martin Anthon Sørensen

 

Bedste scenografi
R[evol]ution of Love
Sophie Amalie Haumann

 

Bedste lyddesign
Frie mænd
Diana Queirós

 

Bedste originale musik
R[evol]ution of Love
Søren Haahr

© Filmmagasinet Ekko