Feature
30. jan. 2019 | 10:30 - Opdateret 02. feb. 2019 | 22:39

Arbejder Trier mon på Riget?

Foto | Eric Kress
Den svenske overlæge Stig Helmer bliver spillet uforglemmeligt af Ernst-Hugo Järegård i Riget, men skuespilleren døde i 1998.

Rygtet fortæller, at Lars von Trier er gået i gang med sæson tre af Riget. Vi har sat vores ypperste graverjournalist på opgaven.

Af Simon Johansen

Et rigtigt scoop har ramt redaktionen. Det er vi sikre på. 

Sladderen har sivet ud fra Avedøre Holme, og det skulle være ganske vist, at Lars von Trier nu er gået i gang med sæson tre af Riget

Desværre kan vi ikke skrive nyheder på baggrund af sladder. Man må tage propper i ørene, fordi der siver så mange saftige historier ned gennem vandrørene på redaktionen. 

Denne gang synes rygtet nu alligevel at være sandt. I hvert fald mere sandt end andre gange. Det er jo ikke første gang, sæson tre har rumsteret. 

Kryds-og-tværs
Tv-serien om det hjemsøgte hospital blev vist første gang i 1994 og begejstrede både anmeldere og tv-seere. Og da sæson to sluttede i 1997, havde Lars von Trier slået sig fast som en international stjerneinstruktør. 

Riget var simpelthen banebrydende tv. 

Derfor begyndte rygterne om en sæson tre allerede at svirre i årene efter sæson to. Lars von Trier havde nemlig skrevet denne sagnomspundne tredje sæson – og manuskriptet var siden blevet sendt til Stephen King og resten af holdet bag den amerikanske version Kingdom Hospital

Det vides ikke, om amerikanerne rent faktisk brugte manuskriptet, men det findes altså. 

For nylig fortalte Lars von Trier så selv til Euroman, at han stadig går med tankerne om en treer. Han har sågar fået en rundvisning på Rigshospitalet, fordi han overvejer mulighederne for en sidste sæson. 

”At lave en tredje sæson af Riget vil være decideret dumt. For man vil sikkert altid tænke, at de gamle afsnit var nu alligevel de bedste,” sagde Lars von Trier til Euroman og fortsatte:

”På den anden side kunne det være en slags kryds-og-tværs-opgave at få til at hænge sammen, hvilket ville være meget sjovt.”

Op af mølposen
Set i det lys virker en sæson tre pludselig ikke som det pure opspind, vel?

Det tænkte vi i hvert fald ikke, da vi drejede nummeret på Zentropa-manden, der kalder sig selv Svinet. 

”Det ville da glæde mig usigeligt meget med en sæson tre,” siger Peter Aalbæk Jensen. Han fortæller, at han og resten af Zentropa har drømt om en sæson tre af Riget siden slutningen af 90’erne. 

”Og den har da været oppe af mølposen i hvert fald ti gange,” siger produceren.

Hvem stopper idéen ned i mølposen igen hver gang? 

”Jamen, det gør han sgu da selv,” siger Peter Aalbæk om Lars von Trier. 

Døde og borte
Det lader altså ikke til, at filmkøbmanden tror på rygtet. 

”Det ville altså være århundredets overraskelse. Problemet er jo, at alle er døde,” siger Peter Aalbæk Jensen. 

Det er desværre sandt, at flere af Rigets centrale skuespillere er gået bort. Allerede i 1998 døde svenske Ernst-Hugo Järegård, der spillede den hidsige overlæge Stig Helmer, som ikke kunne fordrage Danmark. 

Kun to år senere døde også Kirsten Rolffes, som vi lærte at kende i rollen som den spirituelle fru Drusse. 

Som årene er gået, har vi også mistet Holger Juul Hansen, Otto Brandenburg, Baard Owe og Jens Okking, der alle havde centrale roller i serien. 

Det er trist. Men behøver det sætte en stopper for ny sæson? Det kan Trier da bare skrive sig ud af! 

Knalden alkoholiker
I telefonen forsøger Peter Aalbæk Jensen at forklare, at rollebesætningen ikke er den eneste udfordring. 

”Sæson tre er tit strandet, fordi alt for mange historier blev startet op i sæson to. Det er helt umuligt at slå en dramaturgisk krølle på serien.” 

Igen siger Aalbæk, at han ville være den første til at glæde sig over en ny sæson. 

”Men det er lidt nemmere for en knalden alkoholiker at lave de her små afmålte ting. Der er ikke så store forventninger.” 

Producenten refererer vist både til Lars von Triers udfordringer med alkohol og til Etuder, der er Triers næste projekt. Næste officielle projekt, i hvert fald. 

Etuderne
Lars von Trier har fortalt lidt om det. Det var i forbindelse med den hædersfulde Sonning-pris, som instruktøren modtog i fjor. 

Han løftede sløret for projektet i et videointerview med Ekkos (og resten af landets) førende Trier-ekspert Peter Schepelern, der er lektor emeritus ved Københavns Universitet. 

Trier fortalte, at han havde ”udtænkt en lille plan om at lave nogle meget ydmyge, små film af ti minutters varighed hver, som hedder Etuder, hvor man prøver et eller andet af – noget dramaturgi eller noget teknisk eller karaktermæssigt”. 

Instruktøren har rigtignok begrundet de små projekter med, at han havde været så alkoholiseret under indspilningerne til The House That Jack Built, og at han altså præsterede meget bedre, når han havde det godt. 

Det mindste folkelige
Der ville ellers være et formål med en sæson tre af Riget. På redaktionen har vi diskuteret, om ikke det var på tide for Trier at få et større publikum. 

Det var jo med Riget, at han for alvor slog sit navn fast, og det er immervæk en serie, som de fleste danskere har set. 

Det kan man ikke just sige om den seneste seriemorderfilm. Så måske har Trier en lyst til at blive folkelig igen? 

”Jeg kan sige dig én ting. Etuder er kraftedeme det mindst folkelige, jeg kan forestille mig,” siger Peter Aalbæk Jensen bramfrit. 

Han forventer sig tilsyneladende ikke det store af sin gamle makkers kortfilmprojekt. 

”Det er så kedeligt, at du ikke har set noget lignende.” 

– Ved Trier godt, du taler sådan om hans projekt? 

”Ja, ja. Det er ligesom et gammelt ægteskab. Den anden ved altid, hvad du vil sige. Det kommer ikke bag på ham.”

Trailer: Riget

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko