Nyhed
04. mar. 2014 | 10:41

Aronofsky vinder slaget om Noa

Foto | Matthew Libatique
Russel Crowe spiller titelrollen som Noa, der må redde sin familie og jordens samlede dyrebestand fra Syndfloden.

Paramount har forsøgt at tilfredsstille kristne grupper, men nu ser det alligevel ud til, at Darren Aronofsky får lov at klippe den endelige version af sin Bibel-filmatasering.

Af Jeppe Mørch

I USA har der i flere måneder været store diskussioner om Darren Aronofskys kommende Noa med Russel Crowe i hovedrollen.

Filmen fortæller historien fra Bibelen om Noa, der for at redde menneskeheden fra syndfloden bygger et skib, som kan rumme et par af alle jordens dyrearter.

Med et estimeret budget på 125 millioner dollars er Noa den anerkendte instruktørs klart dyreste film. Han har tidligere skabt værker som Black Swan, The Wrestler og Requium for a Dream, men denne gang har han haft mindre kunstnerisk frihed, end han er vant til.

Filmselskabet Paramount arrangerede i løbet af produktionen visninger af en ufærdig version for kristne grupper, og længe blev der spekuleret i, at selskabet ville klippe den endelig film uden Aronofskys samtykke.

”Jeg var selvfølgelig oprevet over det. Det er der aldrig nogen, der har gjort mod mig før,” fortæller instruktøren til The Hollywood Reporter.

Noa blev faktisk fuld
Nu ser det efter flere måneders kamp ud til, at Darren Aronoskys alligevel får final cut til sin film. Han må dog finde sig i, at alt pressemateriale vil få påklistret en forklarende tekst.

Ifølge The Hollywood Reporter vil trailere, annoncer og hjemmeside forklare, at Noa ­blot er inspireret af Bibelen, og at det altså er en kunstnerisk fortolkning.

Paramount føler, at dette har været nødvendigt for at imødekomme den kritik, som nogle konservativt kristne grupperinger er kommet med.

Nogle har ved test-visningerne givet udtryk for, at det er et formørket og usandt portræt, filmen giver af Noa. Mange af de kristne grupperinger har peget på mindre detaljer, som ikke stemmer overens med Bibelen. Men den helt store anstødssten har været, at Noa på et tidspunkt i filmen drikker sig fuld.

De få højlydte
Vicedirektør for Paramount, Robert Moore, forstår godt, at det kan være et ømtåligt emne for nogle, når man laver en film om deres religion.

”De fleste mennesker kan bare ikke huske eller har måske aldrig fået fortalt, at efter Noa forlader arken, så er der et tidspunkt i fortællingen, hvor han drikker sig fuld,” fortæller Moore.

Moore fortæller desuden, at langt fra alle kristne, der har fået vist filmen, har været utilfredse.

”Der er nogle, for hvem det er en meget emotionel oplevelse, når et Hollywood-selskab vil lave en film om deres religion. Det gør dem skeptiske. Det er dog ikke nødvendigvis 50 procent af dem, men måske snarere ti eller tyve procent. Og disse folk kan være meget højlydte.”

Nu håber Paramount så på, at man tilfredsstiller alle parter ved at forsikre om, at Noa i lige så høj grad kommer fra Aronofskys fantasi som fra Bibelen.

Crowe har skrevet til paven
Hovedrolleindehaver Russel Crowe har også forsøgt at gyde olie på vandene ved at henvende sig til paven på Twitter.

Crowe skriver til paven, at han er sikker på, han vil finde Aronofskys film fascinerende.

Pave Frans har endnu ikke tweetet tilbage, så det er usikkert, om han er at finde i biografen, når Noa får premiere senere på foråret. Filmen kan ses i de danske biografer fra 3. april.

Trailer: Noa

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko