Cannes 2016
22. maj 2016 | 12:55

Palm Dog: Bedste hund er fundet i Cannes

Foto | Palm Dog Awards
Den engelske bulldog Marvin i Jim Jarmusch’ Paterson er sød, men også skyld i megen fortvivlelse. Rollen spilles af hunden Nellie, der døde kort tid inden modtagelsen af sin pris.

Årets vinder af den spøjse Palm Dog-konkurrence er en engelsk bulldog ved navn Nellie, der på en gang er nuttet og en drillepind i Jim Jarmusch’ Paterson.

Af Nicki Bruun

De sidste dage af festivalen i Cannes er naturligvis dedikeret til at uddele priser til de mange film og præstationer, som har begejstret over den sidste halvanden uge.

Mens Guldpalmen er den mest eftertragtede, bliver der også delt skævere priser ud, for eksempel den såkaldte Palm Dog, som den engelske film- og hundeentusiast Toby Rose privat har stået for siden 2001.

Han har hvert år samlet en jury af respekterede kritikere fra blandt andet The Guardian og The Independent til at belønne festivalens bedste hundepræstation.

Posthum vinder
Der er sjovt nok altid flere gode bidrag, men årets vinder blev den engelske bulldog Nellie i rollen som Marvin i Jim Jarmusch’ Paterson.

I den går titelkarakteren Paterson (Adam Driver) ofte tur med sin nuttede hund, der dog også bliver filmens skurk. Desværre gik Nellie bort for to måneder siden og bliver dermed den første, der modtager prisen efter sin død.

Tidligere modtagere af æren tæller fantastiske hundepræstationer som Moses i Lars von Triers Dogville, Lucy i Kelly Reichardts Wendy and Lucy og Uggie i Michel Hazanavicius’ The Artist.

Bedste hundeven
Der blev vanen tro også uddelt en jurypris, der i år gik til den franske dalmatiner Jacques fra Justine Triets Victoria, som blev vist i parallelkonkurrencen Critics’ Week.

Sidste år begyndte Toby Rose også at uddele en såkaldt Palm Dog Manitarian Award, der gives til et menneske for at være en hundeven. Den blev i år givet til humanistiske Ken Loach, der i I, Daniel Blake taler både udsatte mennesker og dyrs sag.

I filmen medvirker en trebenet hund ved navn Shae, og således viser Loach, at et hundeliv kan være lige så ubarmhjertigt som et menneskes.

Klip: Paterson

Kommentarer

Palm Dog-prisen

2016

Nellie

Paterson

2015

Lucky

Arabian Nights

2014

Hundecastet

White God

2013

Baby Boy

Behind the Candelabra

2012

Poppy/Banjo 

Sightseers

2011

Uggie

The Artist2010

Boss

Tamara Drewe

© Filmmagasinet Ekko