Nyhed
06. juni 2016 | 09:29 - Opdateret 06. juni 2016 | 17:56

Bier som Bond-instruktør?

Foto | Larry D. Horricks
Ifølge engelske Radio Times kan danske Susanne Bier måske blive den første kvindelige Bond-instruktør.

Efter Natportieren rygtes Tom Hiddleston som Daniel Craigs Bond-afløser og Susanne Bier som seriens næste instruktør. Vi ser nærmere på rygterne.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Daniel Craig vil hellere snitte sine håndled med knust glas end at spille Agent 007 igen, og forleden takkede han ifølge tabloidavisen The Daily Mail nej til 68 millioner pund – 654 millioner kr. – for at optræde i to nye film. 

Det samme gælder instruktør Sam Mendes, der instruerede Skyfall og Spectre. 

Det har fået pressen til at kaste om sig med navne.

Tom Hiddleston eller Tom Hardy. Idris Elba, Damian Lewis, eller måske Aidan Turner? Eller hvorfor ikke Jane i stedet for James – og så med Emily Blunt eller Gillian Anderson? 

Det seneste navn i rygtemøllen er Susanne Bier, der kan blive seriens første kvindelige instruktør. Det hævder i hvert fald kilder tæt på Bond-produceren Barbara Broccoli, som den engelske hjemmeside Radio Times har forhørt sig hos.

Årsagen er selvfølgelig Natportieren, der for nylig blev vist i USA. Ud over at beskæftige sig med spionintriger og have Tom Hiddleston i hovedrollen demonstrerede serien en actionsnilde, der har imponeret anmelderne og gjort Bond-sammenligningerne uomgængelige.

Nolan og Boyle gider ikke
De to andre navne, Radio Times nævner, er Danny Boyle og Christopher Nolan. Begge instruktører af international stjernekaliber, der ikke nødvendigvis ville trives ved roret for en traditionsbundet, producerstyret serie.

Før Sam Mendes tog seriens tøjler med Skyfall, var Lewis Gilbert den eneste af instruktørerne bag Eon Productions’ Bond-serie, der havde været nomineret til en Oscar – som producer på Alfie, året før han instruerede You Only Live Twice.

Danny Boyle vandt for bedste instruktør med Slumdog Millionaire, og Christopher Nolan har været nomineret tre gange, fordelt over succesfilmene Memento og Inception. Dermed er de begge instruktører i den tunge prisklasse.”

Med undtagelse af Insomnia har Christopher Nolan i øvrigt altid været medforfatter på sine film. Det har ingen Bond-instruktør tidligere været.

Direkte adspurgt har begge instruktører da også tidligere afvist rygterne. I november sidste år forklarede Christopher Nolan: ”Det er en fantastisk franchise, og da jeg voksede op elskede jeg den. De lader til at klare sig godt uden mig.”

Og tilbage i 2013 udtalte Danny Boyle: ”Det er ikke noget for mig. Jeg kan godt lide at arbejde mere under radaren, så man kan løbe flere risici.”

Første internationale succes
Hvor placerer det så Susanne Bier?

Herhjemme er hun måske nok et hovednavn, men hendes seneste to projekter, En chance til og Serena, blæste ikke ligefrem verdenspublikummet omkuld.

Faktisk indtjente Den skaldede frisør omtrent dobbelt så meget i USA som Serena, til trods for at sidstnævnte havde Bradley Cooper og Jennifer Lawrence på plakaten.

Trods en Oscar for Hævnen og en nominering for Efter brylluppet er The Night Manager altså første gang, at Bier for alvor markerer sig med en international succes. Og set fra Bond-producernes side er hun et godt valg: anerkendt, men ikke magtfuld.

Og så kunne en kvindelig instruktør måske netop tilføre franchisen noget tiltrængt nyt liv, efter at Spectre klarede sig dårligere end Skyfall ved billetlugerne. Det bliver særligt tiltrængt, hvis producerne igen caster en hvid, engelsk mand i hovedrollen.

Brug for kønsskifte
Om Bier så er interesseret, er en anden sag.

I en kronik i den engelske avis The Guardian kandiderede hun i marts for ikke at blive sat i bås som ”kvindelig instruktør”, og det argument ville hun uden tvivl sætte trumf på med en Bond-blockbuster.

Men i sidste ende kommer det selvfølgelig an på, om hun kan finde sig til rette i en filmserie, der snarere kræver gode håndværkere end store kunstnere.

Spørgsmålet er så, om det bliver med Tom Hiddleston i hovedrollen. Hvis Bier fik lov at bestemme, blev det måske snarere Jane end James.

”Der er talrige andre mandlige protagonister derude, der desperat har brug for et kønsskifte,” skrev hun i marts i The Guardian. ”Jeg gad vide, hvem der bliver den næste …”

Kommentarer

Den næste Bond

Odds ifølge bookmakeren Ladbrokes:

Aidan Turner: 0,5

Tom Hiddleston: 2

Tom Hardy: 6

Idris Elba: 10

Damien Lewis: 16

© Filmmagasinet Ekko