Nyhed
21. feb. 2011 | 15:18

Bodil faldt for fængselsdrama

"En Bodil i ånden er bedre end tre i reolen," sagde Henning Moritzen, der modtog en Æres-Bodil. R løb med tre priser ved aftenens Bodilfest.

Af Helene Withington

Bodil-arrangementet søndag aften gjorde mange glade, da ikke én film løb med flertallet af priserne, som det skete med Antichrist sidste år.

Alligevel virkede smilene på folkene bag fængselsdramaet R en smule gladere end de andre. Pilou Asbæk modtog prisen for bedste mandlige hovedrolle og instruktør-makkerparret bag filmen, Michael Noer og Tobias Lindholm, modtog prisen for Bedste film.

Men der var også priser til Trine Dyrholm for Hævnen, Kurt Ravn for Smukke mennesker og Patricia Schumann for Submarino.

Fra Imperial til Bremen

For første gang var Bodilfesten rykket ind i Bremen. I forhold til Imperial, hvor showet blev holdt sidste år, kan stedet bedst beskrives som en kælder med kun et lille hul som eneste udgang til omverdenen.

I dette kælderrum var så proppet Danmarks spidser inden for film. De var der for at hædre hinanden og måske også selv blive hædret med den eftertragtede dame.

Men på dette lille sted virkede atmosfæren lidt mere løssluppen med musik, drinks og kæmpe Bodil-kage efter showet.

Aftenens værtinder, Louise Mieritz og Ditte Hansen, blev på storskærmen hjulpet til Bremen i limousine af Casper Christensen og Frank Hvam, og som tak havde de kønne værtinder givet dem blowjob på turen.

De to værtinder var i høj grad med til at gøre aftenen fornøjelig med veloplagte jokes og skæve indslag. For eksempel da Louise Mieritz gav den på storskærm som masochistisk, islandsk filminstruktør, der søgte ind på Zentropa for at blive ydmyget.

Consulents On Drugs, Yes
En af aftenens store overraskelser kom tidligt, da prisen for Bedste kvindelige birolle blev uddelt til Patricia Schumann for hendes portræt af den alkoholiserede Sofie i Submarino. Og skuespillerinden var tydeligt glad og overrasket over prisen.

”Jeg gi’r en masse shots,” råbte hun til publikum, inden hun hoppede ned af scenen i sin lange, sorte gallakjole.

Aftenens musikalske indslag blev leveret af det danske countryband, CODY. De to værtinder havde forinden gættet lystigt på, hvad navnet kunne stå for og havde blandt andre foreslået ”Consulents On Drugs, Yes”. Dog er navnet bare en forkortelse af ”Come On Die Young”.

Blachman på scenen

Til at overrække årets Sær-Bodil blev manuseksperten Mogens Rukov præsenteret som leder af Gøglerskolen, men det ville Rukov ikke finde sig i:

”Jeg har aldrig været leder af noget som helst. Ikke engang i mit eget liv.”

Men kommentaren havde bragt ham så meget ud af fatning, at han måtte søge hjælp i sit papir.

”Punkt tre: Du går på scenen og siger,” læste han op, inden han overrakte en Bodil til Tobias Lindholm for manuskripterne til R og Submarino.

Årets Æres-Bodil gik til Henning Moritzen, der modtog prisen godt flankeret af stok og dame. Men Christoffer Boe, som overrakte ham prisen, skulle endelig ikke læse hurtigere for hans skyld. ”Nej, nej, læs det igen,” sagde Moritzen, inden han holdt en takketale med små anekdoter fra et langt liv på film.

Protest over én vinder

Et af de andre muntre indslag kom fra Pilou Asbæk, da han gik på scenen for at modtage en Bodil for Bedste mandlige hovedrolle.

Straks sank hovedet mellem hans skuldre og med store armbevægelser gav han publikum en slående Thomas Blachman-imitation for at protestere over, at der kun kunne være én vinder.

”Jeg havde ikke spået mig selv store chancer for at vinde,” sagde Pilou Asbæk bagefter til Ekko. ”Jeg har set Submarino, jeg har set mange af de andre film, og jeg synes virkelig, det er nogle gode film. Det er jo fuldstændig absurd, at man kan stå med en film til kun 4,5 millioner kroner og vinde alle de priser.”

I løbet af aftenen faldt der flere hentydninger til Ekko og sagen om den sniffende filmkonsulent, og flere modtagere slog lidt til næsen for at signalere et veloverstået toiletbesøg. Inden pausen advarede aftenens værter da også publikum:

”Pas på, det vrimler med Ekko-journalister derude.”

Kommentarer

Åres Bodilpriser 2011

Bedste film
R

Bedste mandlige hovedrolle
Pilou Asbæk - R

Bedste kvindelige hovedrolle
Trine Dyrholm - Hævnen

Bedste mandlige birolle
Kurt Ravn - Smukke mennesker

Bedste kvindelige birolle

Patricia Schumann - Submarino

Bedste ikke-amerikanske film
Det hvide bånd

Bedste amerikanske film
A Single Man

Bedste fotograf
Lars Skree - Armadillo

Bedste dokumentarfilm
Armadillo

Sær-Bodil

Tobias Lindholm - R og Submarino

Æres-Bodil
Henning Moritzen

© Filmmagasinet Ekko