Nekrolog
27. dec. 2016 | 20:11

Carrie Fisher er død

Lucas Film
Feminin, handlekraftig og indehaver af de mest fantasifulde frisurer – som Prinsesse Leia lagde Carrie Fisher hoved til det nu klassiske frikadellehår.

Skuespilleren, der især er kendt for sin ikoniske rolle som Prinsesse Leia i Star Wars-filmene, er død i en alder af 60 år.

Af Ida Rud

Star Wars-fans i hele galaksen holdt vejret, da medierne den 23. december pludselig flød over med nyheden om, at skuespilleren Carrie Fisher havde fået et hjertestop ombord på et fly fra London til Los Angeles.

Desværre overlevede hun ikke.

Carrie Fisher døde i dag. Det har hendes families talsperson fortalt til People.com.

Gav Han Solo tørt på
Skuespilleren kom til verden den 21. oktober 1956. Hun blev født ind i filmbranchen som datter af entertaineren Eddie Fisher og skuespilleren Debbie Reynolds.

Som nittenårig fik hun rollen som Prinsesse Leia i A New Hope, den første Star Wars-film. Og det gjorde hende til stjerne, ikon og forbillede, for hun forvandlede Prinsesse Leia til en slagkraftig kombination af skønhed, humor og mod.

Nok gik hun i jomfrueligt, hvidt tøj, men hun var ikke nogen bly prinsesse. Hun håndterede en laserpistol bedre end de fleste mænd i det fantastiske sci-fi-univers, og hun gav Han Solo verbalt tørt på.

Hun gentog rollen som Prinsesse Leia i yderligere tre film (fire, hvis man medregner den elendige jule-tv-film Star Wars Holiday Special): The Empire Strikes Back, Return of the Jedi og sidste års The Force Awakens.

Hvorvidt hun har nået at filme sine scener til de kommende to Star Wars-film, er der endnu ikke noget nyt om.

Hendes skuespilkarriere er ikke prangende, men hun havde nævneværdige roller i The Blues Brothers, Da Harry mødte Sally og Hannah og hendes søstre.

Ærlig forfatter
Frem for skuespil koncentrerede Carrie Fisher sig i højere grad om at skrive. I 1987 udgav hun sin første roman, Postcards from the Edge, der senere blev filmatiseret med Meryl Streep i hovedrollen.

Bogen handlede på mange måder om hende selv, blandt andet om hendes stofmisbrug og forholdet til moren.

Derudover var hun manuskriptkonsulent på adskillige film som Halløj i klosteret, Outbreak og The Wedding Singer.

Carrie Fisher var en modig kvinde, der ærligt og åbenhjertigt fortalte om sin bipolære lidelse og sit misbrug af kokain og medicin. Bogen Wishful Drinking handledr om hendes kamp imod misbruget, og hun lavede det til et show, som hun optrådte med.

I bogen skriver hun blandt andet: ”Jeg føler mig afklaret med, hvor skør jeg er. Det kræver kæmpestore nosser at leve med en manisk depression, og det er noget, man skal være stolt af. Det er ikke noget at skamme sig over.”

I år udgav hun The Princess Diarist baseret på dagbøger, som hun skrev, da hun medvirkede i A New Hope. Den afslørede blandt andet, at hun havde en affære med sin noget ældre medskuespiller Harrison Ford, der var gift på det tidspunkt.

Carrie Fisher havde op til jul været i London netop for at promovere sin nye bog.

Privat var hun kort gift med musikeren Paul Simon og var også forlovet med skuespilleren Dan Akroyd. Hun efterlader sig sin 24-årige datter Billie Lourd, der også er skuespiller.

En naturkraft
Nyheden om hendes død har fået alverdens filmfolk til at prise hende.

”Hun var den kvikkeste, sjoveste, modigste, venligste, klogeste og sødeste person, jeg nogensinde har kendt. Det er et knusende slag at miste Carrie Fisher,” skriver skuespilleren og forfatteren Stephen Fry på Twitter.

The Hollywood Reporter citerer instruktør Steven Spielberg for følgende:

”Jeg har altid været imponeret af Carrie. Hendes observationer fik mig altid til at grine og gispe på samme tid. Hun havde ikke brug for Kraften. Hun var en naturkraft, en loyalitets- og venskabskraft. Jeg vil savne hende utroligt meget.”

Hendes medskuespiller fra Star Wars, Mark Hamill, har skrevet et meget kort tweet: ”Ingen ord” – sammen med et ungdomsbillede i sort og hvid af ham og Carrie Fisher.

Druknet i måneskin
I Wishful Drinking skriver Carrie Fisher indirekte sin egen nekrolog.

”’Kan du huske den hvide kjole, jeg bar gennem hele den film (red. A New Hope)? George kom hen til mig den første dag, kiggede én gang på kjolen og sagde: ’Du kan ikke have en bh på under den kjole,’ skriver Fisher og forklarede, at det var, som om George Lucas havde været i rummet og set sig omkring.

”Han forklarede: ’Du tager ud i rummet, og du bliver vægtløs. Så udvider din krop sig, men det gør din bh ikke, så du bliver kvalt af dit eget undertøj.’”

Hvilket får Fisher til at konkludere:

”Jeg tror, det vil udgøre en fantastisk nekrolog. Jeg fortæller mine yngre venner, at ligegyldigt hvordan jeg dør, så skal det hedde, at jeg druknede i måneskin, kvalt af min egen bh.”

Carrie Fisher i Star Wars

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko