Nyhed
24. dec. 2016 | 15:07 - Opdateret 27. dec. 2016 | 10:56

Star Wars-tro afvises som officiel religion

Peter Suschitzky
Luke Skywalker (Mark Hamill) og Yoda (Frank Oz) er to af de mest elskede jedi-riddere i Star Wars. Så meget, at nogle mennesker endda vedkender sig Jediism – en tro baseret på jedi-tankerne.

Den mangler ”et åndeligt element”, lyder de engelske myndigheders begrundelse for ikke at anerkende Jedi-troen som officiel religion.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Star Wars er elsket og dyrket overalt i verden, men nogen religion er det ikke.

Det er den såkaldte The Temple of the Jedi Order, der har søgt om at få Jediism, som jedi-troen kaldes, anerkendt som en officiel religion.

Men den engelske og walisiske Charity Commission, som administrerer godkendelser af velgørenheds- og nonprofitorganisationer, mener ikke, at Jediism opfylder kravene til at være en religion i Storbritannien.

”Selv om den er åben for en spirituel bevidsthed, er Jediism og Jedi-doktrinen mulig at følge som et sekulært og ikke-religiøst tankesæt. Jediism mangler derfor det nødvendige åndelige og ikke-sekulære element,” skriver kommissionen i deres ti siders lange afgørelse.

Desuden taler det imod The Temple of the Jedi Order, at den hovedsagelig er en internet-baseret organisation, samt at der er ”utilstrækkeligt bevis for, at moralsk forbedring er centralt for troen og praktiseringen”.

Lærdom og viden
The Temple of the Jedi Order har hovedsæde i Texas og er godkendt som en velgørenhedsorganisation af de amerikanske skattemyndigheder.

Bevægelsen refererer til jedi-ridderne, som er de gode og retskafne beskyttere af universet i Star Wars-filmene.

De mest fremtrædende Jedi-riddere i Star Wars tæller blandt andre Obi Wan Kenobi, Luke og Anakin Skywalker samt selvfølgelig Yoda, der optrænede Luke til at blive Jedi-ridder.

Ved hjælp af Kraften – The Force – kan de udføre utrolige ting med tankens kraft og betjene lyssvær. The Temple of the Jedi Order tror på Kraften og deres tre grundregler: fokusering, lærdom og viden.

Samfundsnyttig
Bevægelsen ærgrer sig over afgørelsen.

”Vi har investeret en masse arbejde i ansøgningen og virkelig gjort vores bedste for at illustrere, hvorfor vi betragter os selv som en religion, og hvorfor vi mener, at vi bidrager til samfundet generelt og ikke kun vores egne medlemmer,” fortæller Brenna Cavell, der er talskvinde for The Temple of the Jedi, til den engelske avis The Guardian.

Allerede i George Lucas’ første Star Wars-film A New Hope fra 1977 kunne man stifte bekendtskab med de godhjertede og munkelignende jedi-riddere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko