Nyhed
24. feb. 2020 | 10:26

The Cave vinder fredpris i Berlin

Foto | Danish Documentary
Den kvindelige læge Amani Ballours kvaler med at behandle sine syriske landsmænd i underjordiske gange bliver vist i dokumentaren The Cave.

Den danskproducerede dokumentar hyldes ved et arrangement for årets mest værdifulde film, hvor en anden dansker også var nomineret.

Af Nicki Bruun

Det blev ikke til en Oscar for den danskproducerede dokumentar The Cave, der følger en kvindelig læge i det krigshærgede Syrien.

Men ud over fremragende anmeldelser er der et plaster på såret for instruktør Feras Fayyad og holdet bag filmen, som er produceret af Danish Documentary, og hvor mange danske filmfolk er involveret.

The Cave har nemlig vundet prisen for årets mest værdifulde dokumentar ved Cinema for Peace, der blev stiftet i 2002 efter terrorangrebet 9/11.

Arrangementet har til formål at vise, hvordan film kan være med til at skabe social bevidsthed i verden. Sejren blev annonceret i starten af måneden, men prisen blev overrakt i går aftes ved en ceremoni, hvor stjerner som Gerard Butler og Vanessa Redgrave var til stede.

De nominerede i dokumentarkategorien talte også Oscar-vinderen American Factory, den anmelderroste Honningland og en anden Syrien-dokumentar, Til Sama, der får dansk premiere 21. maj.

Tidligere års vindere i kategorien tæller film som Matthew Heinemans grumme fokus på den amerikansk-mexicanske narkokrig i Cartel Land og det mystiske musikerportræt Searching for Sugarman.

Endnu en dansker
Cinema for Peace bliver afholdt sideløbende med Berlinalen, men arrangementet har ikke nogen tilknytning til den tyske festival.

I går aftes blev der uddelt priser i seks kategorier, der hver har fokus på emner som kvinders rettigheder, miljø og retfærdighed.

I sidstnævnte var Mads Brüggers dokumentar Cold Case Hammarskjöld – om FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død i 1961 – nomineret sammen med spillefilm som Dark Waters og Just Mercy samt den kinesiske kunstner Ai Weiweis Vivos.

Mens de nominerede i kategorierne også talte Hollywood-film som biografaktuelle Bombshell – Opgørets time og det kommende periodedrama Little Women, blev priserne vundet af knap så kendte film.

For eksempel vandt whistleblower-dramaet Official Secrets prisen for mest politiske film, mens A Girl from Mogadishu tog stikket i kategorien for film med fokus på kvinders rettigheder.

Trailer: The Cave

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko