Nyhed
21. juni 2017 | 12:07

Daniel Day-Lewis forlader filmbranchen

Foto | François Duhamel
Rollen som oliemagnaten Daniel Plainview i Paul Thomas Andersons There Will Be Blood sikrede i 2008 Daniel Day-Lewis hans anden af karrierens tre Oscars.

Den tredobbelte Oscar-vinder, kendt for There Will Be Blood, har besluttet, at han stopper som skuespiller. Det er dog anden gang i karrieren.

Af Marie Hvam

Daniel Day-Lewis trækker sig i en alder af 60 år tilbage fra filmbranchen.

Det siger hans talskvinde Leslee Dart til det amerikanske branchemedie Variety. Baggrunden for pensionen er uklar, og det tegner ikke til, at der vil blive meldt mere ud, skriver Variety.

Om pensionen er endegyldig, er ikke til at sige.

Allerede i slut-1990’erne valgte Day-Lewis at forlade filmbranchen for at give sig i kast med at lære at lave sko. Han var i en periode i lære som skomager i Firenze.

Fem år senere valgte han dog at vende tilbage efter personlig anmodning fra Martin Scorsese, der castede ham som William ”Bill the Butcher” Cutting i Gangs of New York, for hvilken han blev nomineret til en Oscar.

Det sidste projekt
Daniel Day-Lewis’ sidste filmprojekt bliver et modedrama instrueret af Paul Thomas Anderson, som han også arbejdede med i There Will Be Blood, og som indbragte Day-Lewis en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i 2008.

I den forbindelse tegnede vi et portræt af Day-Lewis, som blev bragt i Ekko #40.

Den kommende film, Phantom Thread, udspiller sig i 1950’ernes London. Her vil Day-Lewis indtage rollen som en modeskaber, der bliver sat til at designe tøj til overklassen. Filmen står til amerikansk premiere den 25. december.

Daniel Day-Lewis har gennem sin karriere spillet et væld af alsidige roller, blandt andet som Hawkeye i Den sidste mohikaner ogAbraham Lincoln i Lincoln, som han også vandt en Oscar for i 2013.

Day-Lewis vandt sin første Oscar for Min venstre fod i 1990. Han slog igennem i 1985 som den højreradikale Johnny i Mit smukke vaskeri, men medvirkede allerede i 1971 i Sunday Bloody Sunday, hvor han spiller en ung vandal.

Day-Lewis er kendt som en meget selektiv skuespiller, der altid er gået meget metodisk til værks og ofte er blevet i karakter, indtil filmoptagelserne er forbi. Og som optakt til Min venstre fod sad han i månedsvis i rullestol.

Phantom Thread har endnu ikke fået en dansk premieredato.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko