Cph:Dox 2020
21. feb. 2020 | 15:48

Dansk dokumentarfestival afslører program

Foto | Paloma Productions
I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die handler om en fattig familie i USA og er den første lange dokumentar af det danske instruktørtalent Eva Marie Rødbro.

Årets mest opsigtsvækkende dokumentarer blandes med spændende film af danske instruktører i årets udgave af Cph:Dox, der også får fornemt besøg af tysk mester.

Af Nicki Bruun

Cph:Dox har siden starten i 2003 vokset sig til en af verdens førende dokumentarfestivaler. Det er da også et imponerende og netop offentliggjort fuldt program, som årets udgave byder på.

Blandt de 200 film finder man blandt andet den islandske komponist Jóhann Jóhannssons posthume Last and First Men, der i næste uge får verdenspremiere på Berlin-festivalen, og som vi tidligere har snakket med fotografen Sturla Brandth Grøvlen om.

Også den amerikanske The Dissident – om mordet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi – som vores udsendte på Sundance skrev begejstret om, er i programmet.

Det samme er On the Record om #MeToo-overgreb i musikindustrien, som Ekkos mand i Sundance også blev ramt af.

Der er desuden 43 verdenspremierer i programmet, som Cph:Dox kalder det mest ambitiøse til dato. Festivalen fremhæver i en pressemeddelelse, at 52 procent af filmene har kvinder i instruktørstolen.

Fra Shortlist til Dox
En del af filmkvinderne er danske. For eksempel kan man på Cph:Dox opleve filmen, som trods den snørklede engelske titel I Love You I Miss You I Hope To See You Before I Die er instrueret af Eva Marie Rødbro.

Hun er kendt fra Ekko Shortlist med Os der valgte mælkevejen og har desuden lavet DR-serien Prinsesser fra Blokken. Hendes første lange dokumentar fik kritikerros ved verdenspremieren i hollandske Amsterdam.

Af andre filmkvinder i årets program kan nævnes Sine Skibsholt, der viser kræftdramaet Lever, elsker savner og Ekko Shortlist Awards-vinderen Mira Jargil (Den tid vi har), som er klar med flygtningefortællingen Reunited.

Åbningsfilmen på årets festival er Kenneth Sorentos højaktuelle dokumentar Kampen om Grønland, der følger en ny generation af grønlandske stemmer.

Herzog på besøg
Om en uge er der såkaldt programlaunch for festivalen i den københavnske biograf Imperial, når den trykte festivalavis udkommer.

I den forbindelse er der forpremiere på de første to afsnit af den danske true crime-serie Scandinavian Star, der kommer på DR1 den 9. marts.

Men Cph:Dox er også andet og mere end filmvisninger. I år gæstes festivalen af den tyske mesterinstruktør Werner Herzog, der viser sin nyeste film Family Romance, LLC, men også deltager i en samtale om kunstens potentiale til at gøre en forskel i verden.

Samtidig kan man opleve den amerikanske systemkritiker Edward Snowden, der i anledning af visningen af iHuman – om kunstig intelligens og droneangreb – på en direkte forbindelse snakker til publikum fra sit eksil i Rusland.

Cph:Dox foregår fra 18. marts til 29. marts. Se hele programmet på festivalens hjemmeside.

Trailer: I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko