Nyhed
26. nov. 2019 | 16:41

Dansk film storroses af internationalt medie

Foto | Troels Rasmus Jensen
Den unge kvinde Betty lever et hårdt liv med sin familie i det vestlige USA, og Eva Marie Rødbro har brugt et årti på at lære hovedpersonen i sin nye film at kende.

Eva Marie Rødbros dokumentar bliver af en af verdens førende anmeldere sammenlignet med perler som The Florida Project og American Honey.

Af Nicki Bruun

Verdens største dokumentarfestival IDFA i Holland er lige nu i fuldt sving.

Med danske briller har opmærksomheden mest været på Jørgen Leth og hans testamentefilm Jeg går, der er udtaget til hovedkonkurrencen, mens instruktøren hyldes med en ærespris for sit livsværk.

Men også kvinden bag DR-serien Prinsesser fra blokken og den Ekko Shortlist Awards-nominerede Os der valgte mælkevejen viser sin nye film på den hollandske festival.

Dokumentaren har den sprælske titel I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die, og hvis man skal tro en af verdens førende anmeldere, er det også en ganske særlig filmoplevelse.

Guy Lodge skriver i sin anmeldelse for det internationale branchemagasin Variety, at danskerens film om tre generationer af fattige, amerikanske kvinder leder tankerne hen på fiktionsperler som Sean Bakers The Florida Project og Andrea Arnolds American Honey.

”Filmen skaber poesi i mødet med en anstrengt familie uden at romantisere deres hårde liv. Rødbro har ikke bare fundet en passende familie og tændt kameraet, men har brugt et årti på at lære hovedpersonen Betty at kende,” skriver anmelderen, som tidligere har været del af Ekkos kritikerpanel på Cph:Dox.

Kamp for Filmskolen
I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die
er produceret af det nystartede filmselskab Paloma Productions, der har som målsætning at hjælpe kunstneriske, smalle film til verden.

39-årige Eva Marie Rødbros film bliver vist i konkurrencen for debutanter på IDFA.

Instruktøren er uddannet i 2015 fra Den Danske Filmskoles dokumentarlinje, der i årtier har været ledet af den populære underviser Arne Bro.

Han blev som bekendt hjemsendt af daværende rektor Vinca Wiedemann, som efter elevernes barrikade og stor kritik valgte at fratræde stillingen i sidste uge.

Eva Marie Rødbro var aktiv på sociale medier i den såkaldte Oplysningsgruppe, der kæmpede mod Wiedemanns ændringer af Filmskolen og sammen med eleverne nu arbejder for at bygge skolen op igen.

Trailer: I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko