Nyhed
11. juli 2011 | 16:20

Dansk film hurtigere på dvd og VoD

Filmekspert opfordrer branchen til at omfavne de nye platforme.
Af Mads Suldrup

”Et selvmål af historiske dimensioner.”

Sådan betegner Jørgen Ramskov, tidligere områdedirektør på Det Danske Filminstitut, konsekvensen, de danske biografers fortsatte kamp mod at lade danske film blive hurtigere tilgængelige på tjenester som Video on Demand (VoD).

Udsagnet, der blev bragt i en artikel i seneste nummer af Ekko, kom i forlængelse af en kritik af den såkaldte holdback-aftale mellem biografer, producenter og distributører. Aftalen bevirker, at danske film først må være tilgængelige på andre platforme såsom dvd og VoD seks måneder efter biografpremieren. Den aftale blev imidlertid opsagt af Producentforeningen sidste år i protest over, at amerikanske film må udkomme andetsteds bare fire måneder efter premieren.  

Kun to måneder i USA
Det er der nu lavet om på. 

Foreningen af Filmudlejere i Danmark og Brancheforeningen Danske Biografer har indgået en ny aftale, der forkorter danske spillefilms holdback-periode fra seks til fire måneder.

Men er det nok? I USA er holdback-perioden eksempelvis kun to måneder lang.

Det har været biografernes hovedargument, at en kortere holdback-periode vil skabe et dyk i billetindtægterne, men Jørgen Ramskov mener, at dykket næppe vil være signifikant. Tværtom kan tjenester som VoD åbne nye vinduer.”På plussiden er der faktisk en mulighed for at sælge helt nye film til alle de danskere, som aldrig går i biografen,” skriver Jørgen Ramskov i Ekko.

Åbn vinduerne
Undersøgelser viser, at en dansk film i gennemsnit har solgt 97 % af sine billetter bare to måneder efter premieren. 

Det gælder blandt andre ungdomskomedien Anja og Viktor – brændende kærlighed, animationsfilmen Disco Ormene og filmskolesatiren De unge år.

Jørgen Ramskov opfordrer derfor den danske filmindustri til at omfavne de mange nye platforme: ”Biografernes kamp mod VoD er dømt til at slå fejl, og den danske filmbranche bør i stedet åbne vinduerne og møde udfordringerne med innovation og produktudvikling.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko