Ugens streaming
28. sep. 2018 | 12:49

Streaming: Danske animationsfilm

Foto | A. Film
Anders Matthesen lægger stemme til titelfiguren og de fleste andre i animationsfilmen Ternet Ninja, der kommer i danske biografer 25. december.

Pengene er ofte små, men kreativiteten fejler ikke noget. Mens vi venter på Anders Matthesens Ternet Ninja, hylder vi fem nye og ældre, danske genistreger.

Af Astrid Gjørup

Mange anser nok animationsfilm som letfordøjelig familieunderholdning. Men danske animationsfilm ligger langt fra Disneys artige univers.

Ofte er moralen lav og humoren sort. Og sjovt er det! Det synes de også i udlandet, selv om den danske ironi godt kan blive lidt for kæk for nogen.

”Selv pædofili laver den sjov med,” lød kritikken, da Terkel i knibe blev meldt til Børneombudsmanden af forfærdede forældre i Norge.

Svenskerne fik også kaffen galt i halsen, da Mustafa i Den utrolige historie om den kæmpestore pære fortalte røverhistorier om sin tid som sultan, der hugger hovedet af folk.

Med Anders Matthesens nye animationsfilm Ternet Ninja på trapperne vil forargede anklager formodentlig lyde blandt forældre igen. Vi anbefaler fem danske animationsfilm – nye som ældre – til streaming for hele familien.

Otto er et næsehorn

Ole Lund Kirkegaards klassiske børnebog fra 1972 blev først filmatiseret i 1983. Dengang med Axel Strøbye i rollen som urimelig karrierefar. Det venlige næsehorn kom igen til live, da historien blev genfortalt i animationsuniverset i 2013.

Topper finder en magisk blyant. Alt, hvad han tegner, kommer til live. Pludselig stor det store næsehorn fra papiret lyslevende i stuen.

Topper er begejstreret for sit ”kæledyr”, men må samtidig sande, at næsehorn er besværlige at have på anden sal. Snart begynder viceværten at få mistanke om, at der foregår noget mærkeligt.

Streames på C More


Bennys badekar

Find dit frømandsudstyr frem og dyk ned i Bennys undervandsunivers i filmen fra 1970, hvor Peter Belli og Jesper Klein er på rollelisten.

Benny keder sig i det højhus, han bor i. De voksne laver ikke andet end at drikke kaffe og snakke om vaskepulver. Heldigvis møder Benny den talende haletudse, som i virkeligheden er en fortryllet prins. Han tager Benny med ned på havets bund, hvor Benny møder fordrukne skelet-pirater, labre havfruer og en drillende blæksprutte.

Man kan synge med på havfruesangen, blækspruttesangen og de andre ørehængere, når Cph Pix har sing-a-long på Bennys badekar 6. oktober.

Streames på Blockbuster

 

 

Terkel i knibe

Bangebuksen Terkel må kæmpe med både tandbøjle, bøller i klassen og sin irriterende lillesøster. Det hele bliver ikke nemmere, da han får stakkels Fede Dorit til at begå selvmord på skolen.

Og der er ingen hjælp at hente fra hverken Rudolf Steiner-vikaren Gunnar eller onkel Stewart, da en hævntørstig morder pludselig begynder at forfølge Terkel.

Man skal se langt efter moral og anstændigt sprogbrug i Anders Matthesens skøre historie. Til gengæld er den hylende morsom.

Streames på Blockbuster

 

 

Den utrolige historie om den kæmpestore pære

Vennerne Sebastian og Mitcho finder en flaskepost fra byens forsvundne borgmester. Flaskeposten siger, at han er forsvundet ud på Den Mystiske Ø, og at det vil være alt for farligt at rejse ud efter ham.

I flasken ligger der også et magisk frø, som vokser op til en kæmpestor pære. Bevæbnet med pæren beslutter vennerne sig for, at de alligevel vil rejse ud efter deres borgmester.

Den utrolige historie om den kæmpestore pære er baseret på Jakob Martin Strids finurlige børnebog. Det er en af de film, hvor voksne sagtens kan se med, selv om filmen er for de mindste. Der er nemlig masser af charme og flabet attitude i den søde fortælling.

Streames på Viaplay

 

 

Hodja fra Pjort

En anden af Ole Lund Kirkegaards populære børnebøger er blevet filmatiseret flere gange. Oprindeligt er filmen lavet med mennesker i live action, men der er også en animationsudgave.

Hodja vil ikke være skrædder som sin far. Da han får tilbudt et flyvende tæppe af byens tæppehandler, vender han næsen mod storbyen. Her bliver tæppet stjålet af landets sultan, og Hodja må derfor bede gadepigen Smaragd om hjælp til at stjæle det tilbage.

I den nye 2018-version har man beholdt Sebastians skønne titelsang fra den første film. Mange kan sikkert huske at have sunget den i kor til folkeskolens musiktimer.

Streames på Blockbuster

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på danske animationsfilm.

© Filmmagasinet Ekko