Interview
11. maj 2015 | 21:26

Animationsfolk har nøglen til crowdfunding

Foto | Sun Creature Studio
Med The Reward vil instruktørduoen bag gerne gøre op med forestillingen om, at ”tegnefilm er for børn”.

Dansk animationsstudie har ramt en guldåre og via crowdfunding finansieret nyt afsnit af fantasy-serien The Reward. Toeren bobler på Ekko Shortlist.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Med et sprudlende fantasy-univers, dedikerede fans og masser af fortælleglæde har et lille dansk produktionsselskab samlet rejst halvanden million kroner til deres animationsserie The Reward via crowdfunding-siden Kickstarter.

Det hele startede i 2013, da Mikkel Mainz Elkjær og Kenneth Ladekjær lavede deres afgangsfilm fra The Animation Workshop i Viborg.

”Kenneth og jeg var trætte af at lave 3D på animationsskolen, så vi gik tilbage til 2D, som vi havde på første år. I frokostpauserne og i fritiden begyndte vi at jamme med hinanden. Jeg lavede måske en scene, kastede den over til ham og så byggede han videre på den. Pludselig havde vi en film på fem til ti minutter,” fortæller Mikkel Mainz Elkjær.

The Reward, som filmen hedder, er et ni minutters eventyr om to venner, der drager ud på en begivenhedsrig rejse. Den kan ses på All Time Shortlist, hvor den pt. ligger på en ærefuld 40. plads.

900.000 kroner på en måned
Efter afgangsfilmen besluttede makkerparret at bygge videre på universet. Derfor startede Mikkel Mainz Elkjær og Kenneth Ladekjær sammen med deres fælles ven Bo Juhl Nielsen animationsstudiet Sun Creature Studio, der i dag består af syv tegnefilmskabere.

Via en kampagne på Kickstarter fik de støtte nok til at lave forhistorien til The Reward. Den nye film hedder The Reward: Tales of Alethrion – The First Hero, og den bobler i denne uge på Ekko Shortlist.

I The First Hero introduceres universet, dele af persongalleriet og skattekortet, der bliver et gennemgående element i serien. Filmen er lavet i samme nonverbale stil, men er både længere og mere dyster end sin forgænger.

Kickstarter-kampagnen blev en succes for The Reward-holdet. På en måned rundede de økonomiske bidrag fra fans 900.000 kroner, og samtidig spyttede Det Danske Filminstitut og Den Vestdanske Filmpulje i kassen.

”Da The Reward pludselig fik 159.000 views på én dag og en million views på en måned, besluttede vi at lave en kampagne på Kickstarter. Vi havde leget med tanken, og vi vidste, at vi skulle have noget opmærksomhed. Vi havde en sindssyg hård måned, hvor vi delte flyers rundt på caféer og ringede rundt til folk for at få noget opmærksomhed,” fortæller Mikkel Mainz Elkjær.

Inspireret af fantasy
Universet i The Reward er omfattende og har et hav af karakterer, der på kryds og tværs relaterer sig til hinanden. I sin tid var det fantasy-universer fra andre film og spil, som gav animationsholdet inspiration til at skabe deres eget univers.

”Vores fælles interesse har ligget i at flyve væk til andre universer og den følelse af kilder i maven, når man skal opdage et nyt område,” forklarer Mikkel Mainz Elkjær.

”Fantasy- og adventurespil som Legend of Zelda, Final Fantasy og Dragon Quest appellerer til os, fordi de har kant og humor. De har karakterer, som man har lyst til at følge, og universet er så åbent, at man forventer, at det overrasker én.”

En hel serie!
Da forhistorien til universet var på plads med The First Hero, besluttede holdet at finde støtte til en hel The Reward-serie.

”Da The First Hero var færdig, spurgte vi os selv: Hvordan kan vi på den bedst mulige måde sørge for, at dette projekt ikke stopper her? Så vi røg tilbage til Kickstarter. Det er et kæmpe community, hvor vi har 4000 mennesker, der støtter os og gerne vil have mere.”

I slutningen af april i år startede Sun Creature Studio deres anden Kickstarter-kampagne, som kan følges her.

”Vi byggede serien op og sagde: ’Alle jer, der støtter projektet, bestemmer hvilke karakterer, vi følger i serien.’ Serien er bygget op som ti små kortfilm, men hver karakter i filmene har relationer eller er påvirket af de andre karakterer i de andre kortfilm.”

Målet for den nye kampagne er minimum 80.000 dollars, og i skrivende stund har projektet allerede indsamlet mere end 100.000 dollars svarende til mere end 650.000 kroner.

Fansene bestemmer
Mikkel Mainz Elkjær har én forklaring på Kickstarter-succesen: Fansene får lov at interagere med holdet bag og har indflydelse på handlingen.

”Folk stemmer på, hvem de gerne vil se, og dem med flest stemmer kommer i første afsnit, dem med næstflest i andet afsnit og så videre. Det har skabt meget spænding om projektet. Hver dag siden Kickstarter-kampagnen startede, har vi præsenteret en ny karakter og beskrevet den. Hver gang, vi lægger en lille film ud om karakterne, bliver den set af 5000.”

En del af interaktionen med fansene har bestået af en videosession, hvor animationsinstruktørerne live tegner de karakterer, som fansene har efterspurgt.

Filmholdet har også deltaget i en samtale med deres fans på det sociale netværk reddit.com, hvor brugerne kan kommentere og diskutere med hinanden.

”Vi har inviteret folk til at få indblik i alt, hvad vi har lavet, og vi har vist dem, hvordan vi skaber serien. Og vi har fået interessante spørgsmål om serien, som vi også har spurgt os selv om.”

”Når folk kan se, at skaberne er rigtige mennesker, er det meget lettere at få den tillid og støtte, som det kræver for at få penge ind.”

The Reward-seriens kampagne på Kickstarter løber frem til den 22. maj. Det store mål er at lave ti afsnit, men det afhænger af, hvor mange penge der kommer ind. I hvert fald kommer der et tredje afsnit, som forventes at være færdig i slutningen af 2016.

Trailer: The Reward – Tales of Alethrion

Kommentarer

The Reward i Cinemateket

Tirsdag 12. maj kl. 19 vises The Reward: Tales of Alethrion – The First Hero i Cinemateket.

Bagefter fortæller filmholdet om filmprojektet og crowdfunding-kampagnen.

Mikkel Mainz Elkjær

Født 1988 i Hedehusene.

Uddannet i karakteranimation fra The Animation Workshop i Viborg i 2013.

Medstifter af animationsfirmaet Sun Creature Studio.

Afgangsfilmen The Reward – instrueret med Kenneth Ladekjær – kan ses på All Time Shortlist.

Parrets nye The Reward: Tales of Alethrion – The First Hero bobler på Ekko Shortlist.

© Filmmagasinet Ekko