Nyhed
13. aug. 2019 | 13:56

Danske film jagter en Oscar

Foto | Martin Dam Kristensen
Fotografen Daniel Rye (Esben Smed) rejser i Ser du månen, Daniel til Syrien for at tage billeder i det borgerkrigsplagede land, men bliver taget som gidsel af terrororganisationen Islamisk Stat.

Oscar-komitéen har udpeget tre film, som skal kæmpe om at blive det danske bud på at vinde filmverdenens mest eftertragtede pris.

Af Nicki Bruun

Sidste år lykkedes det akkurat ikke for biografsuccesen Den skyldige at ende blandt de fem nominerede til kampen om en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

I mellemtiden har kategorien på engelsk skiftet navn fra ”foreign language film” til ”international feature film”, men derudover er proceduren den samme.

Hver land indstiller én film til betragtning, og i dag er de tre danske film, som skal kæmpe om hæderen, blevet udpeget af den danske Oscar-komité.

Dronningen, Før frosten eller snart biografaktuelle Ser du månen, Daniel kommer til at skulle dyste med film fra hele verden om at vinde den eftertragtede pris.

”Her i første runde har vi valgt tre film, som vi mener har oplagte kvaliteter i Oscar-sammenhæng,” siger direktør for Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, der også er formand for Oscar-komitéen.

Den tæller desuden en række branchefolk som instruktør Anders Refn, producenten Tivi Magnusson og forkvinde for Danske Filmkritikere, Nanna Frank Rasmussen.

”De tre film er stærke og velfortalte historier, der på hver deres måde sætter et spejl op for os, som prikker til os, underholder, og får os til at tænke. Det er glædeligt, at vi kan vælge tre kandidater, der på så fornem vis understreger, hvor bredt dansk film favner,” fortsætter Ladegaard.

Internationalt vingefang
May el-Toukhys anden spillefilm, Dronningen, fik historisk gode anmeldelser af den danske kritikerstand. Ekkos anmelder gav seks stjerner og skrev, at han næppe ville få en bedre dansk film at se i dette årti.

Siden verdenspremieren på Sundance-festivalen har filmen om en kvindes affære med sin stedsøn vundet priser overalt i verden og solgt 332.000 billetter herhjemme.

Også Michael Noers historiske drama Før Frosten, hvor Jesper Christensen spille bonde 1850’ernes forarmede Danmark, har klaret sig flot blandt anmelderne og med 209.000 solgte billetter.

Favoritten?
Selv om den først får premiere 29. august, er det måske ikke helt galt at kalde Ser du månen, Daniel for en lille favorit til at løbe med den danske sejr.

Niels Arden Oplevs filmatisering af den autentiske historie om fotografen Daniel Rye, der blev holdt som gidsel i over et år af Islamisk Stat, har god buzz og et internationalt vingefang.

Dramaer baseret på virkeligheden er normalt populære i Oscar-sammenhæng. Men netop i kategorien for ”udenlandske” film er Akademiet også gået med kunstnerisk nyskabende film som Roma og Sauls søn, så Dronningen kunne også være en stærk kandidat med historien om en overgrebskvinde.

Det endelige bud på en dansk Oscar-vinder bliver offentliggjort den 24. september.

Trailer: Ser du månen, Daniel

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko