Nyhed
23. juli 2019 | 12:09

Se dansk gidseldrama og mød Puk Damsgård

Foto | Martin Dam Kristensen
Fotografen Daniel Rye (Esben Smed) bliver taget til fange af terrorgruppen Islamisk Stat, da han i Ser du månen, Daniel rejser til Syrien for at tage billeder af borgerkrigen i landet.

Medlemmer af FILM&TVGRUPPEN kan gratis opleve Ser du månen, Daniel og møde DR’s Puk Damsgård, der har skrevet bogen bag det autentiske gidseldrama.

Af Claus Christensen

Ser du månen, Daniel tegner ikke bare til at blive den store danske film i efteråret. Det er også et drama, som er særligt relevant for en bestemt faggruppe: fotografer.

Filmen handler nemlig om den danske fotograf Daniel Rye, som i 2013-14 blev holdt som gidsel af terrororganisationen Islamisk Stat. I 398 dage svævede han mellem liv og død.

FILM&TVGRUPPEN, der er en underafdeling af Dansk Journalistforbund, har arrangeret en gratis snigpremiere for sine 1.800 medlemmer, som tæller fotografer, tv-journalister, instruktører, produktionsteknikere, redigeringsteknikere med flere.

Mandag den 26. august kl. 18.30 i Grand Teatret, København, vises Ser du månen, Daniel. Efter filmen vil DR-værten Mette Vibe Utzon interviewe mellemøstkorrespondenten Puk Damsgård på scenen.

Bestil billet her (snigpremieren er kun for medlemmer).

Nej tak til Hollywood
Puk Damsgård har skrevet bogforlægget, og i det aktuelle nummer af Ekko afslører hun, at hun sagde nej til tilbud fra Hollywood for i stedet at sælge rettighederne til danske Toolbox Film.

Hun følte, at selskabet og instruktøren Niels Arden Oplev (Mænd der hader kvinder) ville fortælle den autentiske historie med respekt for de medvirkende.

Pari Khadem, eventkoordinator i FILM&TVGRUPPEN, er ikke i tvivl om, at Ser du månen, Daniel er den helt rette film til at skyde foreningens efterårskalender i gang.

”Vi har mange fotografer, der sætter livet på spil rundt omkring i verden. Derfor er det en vigtig film, som også vil interessere vores andre medlemmer. Og når Niels Arden Oplev instruerer, kan man kun have meget høje forventninger,” siger Pari Khadem.

”Det er en stor film, der vil tiltale mange af vores medlemmer og forhåbentlig inspirere dem journalistisk og kreativt. Medlemmernes funktioner spænder vidt, lige fra tilrettelæggelse og instruktion over foto, lyd og lys til produktionsassistance med mere,” supplerer Anna Stecher, næstformand i FILM&TVGRUPPEN. ”Det ligger i vores dna som specialgruppe at lave arrangementer, og det her er vores hidtil største af slagsen.”

Nervepirrende kamp
I filmen følger vi den 24-årige fotografs kamp for at overleve under grufulde forhold, mens hans familie hjemme i Danmark forsøger at indsamle den løsesum, gidseltagerne kræver. De danske myndigheder nægter principielt at forhandle med gidseltagere.

Det bliver en nervepirrende kamp mod uret. Filmen viser, hvordan en barbarisk krig fra den ene dag til anden kan ramme en ganske almindelig dansk familie.

Ser du månen, Daniel har dansk biografpremiere den 29. august, men tre dage forinden får medlemmer af FILM&TVGRUPPEN altså mulighed for at se filmen gratis og opleve en samtale mellem to af DR’s største profiler.

Trailer: Ser du månen, Daniel

Kommentarer

FILM&TVGRUPPEN

Specialgruppe, der hører under Dansk Journalistforbund.

Gruppens medlemmer arbejder i private produktionsselskaber, på tv-stationer, for netmedier, med multimedieproduktion etc.

Formål er at varetage medlemmernes faglige og økonomiske interesser.

Medlemsarrangementer har budt på møder med Christian Tafdrup og Mads Brügger.

Næste arrangement er Ser er du månen, Daniel den 26. august kl. 18.30 i Grand Teatret.

Bestil billet her.

Ekko #82

Det aktuelle nummer af Ekko beskæftiger sig med Ser du månen, Daniel.

I et interview vurderer Puk Damsgård filmatiseringen af hendes bog om fotografen Daniel Rye.

Han blev i 2013-14 holdt som gidsel af Islamisk Stat i Syrien.

Køb magasinet i kiosker, få det tilsendt eller tegn abonnement.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko