Nyhed
04. aug. 2022 | 16:12 - Opdateret 04. aug. 2022 | 18:54

Danske filmskabere i fornemt selskab

Foto | Sverre Sørdal
Unge kvinder kæmper for at bevare forstanden i Malou Reymanns Ustyrlig, hvor uregerlige kvinder sendes til kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset til samfundet.

Tre danske instruktører er blevet udtaget til Toronto-festivalen, hvor der også er verdenspremiere på Steven Spielbergs imødesete film inspireret af hans barndom.

Af Nicki Bruun

Det er den seneste uges tid væltet ind med glædelige nyheder om, at danske film og serier er blevet udtaget til nogle af verdens mest eftertragtede festivaler.

Både italienske Venedig og spanske San Sebastian løber af stablen med dansk deltagelse. Det samme er tilfældet med Toronto-festivalen, som netop har annonceret, at Malou Reymanns Ustyrlig er udtaget til det såkaldte Discovery-program, der byder på film af spændende nye stemmer.

Ustyrlig foregår i 1933 og handler om syttenårige Maren, der bliver sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. Filmen kommer i danske biografer den 9. marts.

Malou Reymann lavede en række kortfilm, der kan ses på Ekko Shortlist, før hun i 2020 spillefilmdebuterede med den selvbiografiske og kritikerroste En helt almindelig familie.

Med den slog hun sig fast som en af dansk films mest interessante instruktørtalenter.

Seriemordere en masse
Danmark er også repræsenteret i Toronto i form af Tobias Lindholm, der ligesom kollegaen Nicolas Winding Refn har lavet et projekt for Netflix. Hvor Refn er vendt hjem til København med sin Copenhagen Cowboy, har Lindholm filmatiseret en drabelig historie fra USA.

I The Good Nurse spiller Eddie Redmayne den autentiske seriemorder Charlie Cullen, der i sit arbejde som sygeplejerske menes at have slået flere hundrede ofre ihjel.

Filmen forventes at komme på streamingtjenesten i løbet af efteråret.

Også Ali Abbasis dansk-producerede seriemorderdrama Holy Spider er kommet med på Toronto-festivalen.

Den iransk-sprogede film var i foråret udtaget til hovedkonkurrencen om Guldpalmen på Cannes-festivalen, hvor hovedrolleindehaveren Zar Amir Ebrahimi vandt skuespilprisen.

Krig med kendisser
Filmfestivalen i canadiske Toronto er en af verdens største og bliver ofte brugt som nordamerikansk springbræt for de film, der senere kommer til at kæmpe om Oscar-priserne.

Festivalen løber af stablen 8. – 18. september, hvor der blandt andet er verdenspremiere på Steven Spielbergs imødesete The Fabelmans. Filmen er inspireret af instruktørens egen barndom og får dansk premiere 23. marts som del af Biografklub Danmark.

Toronto byder også på de første visninger af Rian Johnsons fortsættelse til krimimysteriet Knives Out, Peter Farrellys Vietnam-drama The Greatest Beer Run Ever med Zac Efron og Causeway, hvor Oscar-vinderen Jennifer Lawrence spiller en soldat med hjerneskade.

Der er med andre ord mange film at se frem til den kommende tid både i biografen og på streamingtjenester.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko