Ekko Shortlist Awards 2020
03. nov. 2020 | 14:10

De nominerede til Ekko Shortlist Awards 2020

Foto | Filmmagasinet Ekko
Morten Hee Andersen, Marie Bach Hansen, Mariann Hansen, Thomas W. Gabrielsson og Sofie Torp er nogle af de nominerede ved Ekko Shortlist Awards, der deler priser ud til årets bedste præstationer i kortfilmens verden.

Der er nærmest dødt løb ved årets kortfilmprisfest, hvor tre film fra Filmskolen og to fra Super16 topper nomineringerne til de eftertragtede priser.

Af Nicki Bruun

Nu løfter vi sløret for de nominerede ved Ekko Shortlist Awards 2020

Der har været hård kamp om nomineringerne i år, hvor niveauet blandt filmene er det højeste i prisuddelingens syvårige levetid.

”Dansk film er begavet med en ny generation, der har vigtige historier at fortælle, som er enormt personlig og både favner det eksperimenterende og det bredt appellerende,” siger Ekkos chefredaktør og juryformand Claus Christensen.

Han har fået hjælp af en jury bestående af Marijana Jankovic, Amanda Collin, Jakob Stegelmann og tolv andre førende kvinder og mænd fra den danske filmbranche. De har udpeget de nominerede til prisuddelingen blandt de 150 film, som i det forgangne år er kommet på Ekko Shortlist.

Festen finder sted den 21. november i Bremen Teater, hvor skuespil-makkerparret Zaki Youssef og Besir Zeciri debuterer som værter. Køb billet her!

Du kan frem til tirsdag 17. november kl. 12 stemme på dine favoritter i hver af de tretten kategorier og være med til at vælge vinderne. De findes i en 50/50-sammentælling af stemmer og juryens vurdering.

I front med fem nomineringer
De nominerede til prisen for bedste fiktion er tre film fra den nyeste årgang på Den Danske Filmskole og to film fra den københavnske uddannelse Super16.

Mads Mengels gribende erindringsdrama fra Filmskolen, Forestillingen om Juliane, er samtidig den film med flest jurynomineringer, nemlig fem.

Lige i hælene følger færøske Andrias Høgennis Super16-afgangsfilm Ikki illa meint, hvor en konflikt på de sociale medier får fatale konsekvenser, og Zininni Elkingtons højaktuelle #MeToo-drama En flirt, som er en såkaldt midtvejsfilm på Super16. 

Begge Super16-film får fire nomineringer.

Katrín Björgvinsdóttirs afgangsfilm fra Filmskolen, Dronning Ingrid, om en 34-årig singlekvindes livskrise, er også nomineret til bedste fiktion. Den femte film er Jacob Møllers originale tableaukomedie Studie udi menneskedyret no. 38: HJERTEKVALER, der på grotesk vis studerer mænd på Sanatorium for Hjertekvaler.

Dronning Ingrid ligger sammen med endnu to filmskolefilm, Under bølgerne, over skyerne og Viktor på månen, lunt i svinger med tre nomineringer hver.

Stærkt kvindefelt
Mindst lige så tæt er kampen om bedste kvindelige skuespiller, hvor de nominerede er en blanding af kendte skuespillere og nye talenter.

Marie Bach Hansen (Arvingerne) er nomineret for sin hovedrollepræstation i En flirt som journalisten Eva, der har en grænseoverskridende oplevelse med sin nye chef.

Hun er oppe imod en charmerende Sofie Torp – kendt fra Ser du månen, Daniel – i Dronning Ingrid og hudløse, norske Kristine Kujath Thorp, der får et sammenbrud på en venindeferie til Kreta i Under bølgerne, over skyerne.

De sidste nomineringer går til Mariann Hansen og Sissal Drews Hjaltalin, der nomineres sammen for deres konfliktspil i Ikki illa meint, og det helt nye talent Clara-Aviaya Helsted Hvid fra Jonas Risvigs Hvilken vej kom vi fra? 

Tæt kamp hos mændene
Hos mændene er svenske Thomas W. Gabrielsson nomineret for Forestillingen om Juliane

Her spiller han en teaterinstruktør, der kæmper med at iscenesætte minder fra ægteskabet med sin skuespillerkone, som er ved at miste hukommelsen.

Som bedste mandlige skuespiller dyster Gabrielsson mod andre etablerede navne. Morten Hee Andersen er nomineret for far-søn-dramaet Postludium, mens den tidligere Ekko Shortlist-vinder Rudi Køhnke er i spil for rollen som privatdetektiv i Vægge af beton.

Endelig er Henrik Birch nomineret for sin præstation som kvægfarmer i Draget, mens også Niklas Herskind kan snuppe prisen for rollen som ung mand på farefuld mission i Pinkies begravelse

Personlige dokumentarer
Den Danske Filmskole er klart i front ved dette års Ekko Shortlist Awards.

22 nomineringer har landets førende filmuddannelse fået af juryen, mens Super16 kommer op på elleve, Super8 to og 18Frames én. Filmværkstedet i København og Aarhus, som støtter talentfilm, tegner sig for henholdsvis tretten og to jurynominering, mens Filmværkstedet i Odense har fået en enkelt. 

I dokumentarkategorien er Filmskolens værker dominerende.

Assa Rytters kropsfortælling Manifest, Thora Lorentzens grænseoverskridende Enten eller og Patricia Bbaale Bandaks familiemøde Villa Villekulla er nomineret. De sidste to i kategorien er Laurits Helligsøes Morfar flytter hjemmefra? og Mahdi Fleifels 3 Logical Exits, om unge palæstinenseres udsigtsløse liv i en flygtningelejr.

Imens er det vanen tro The Animation Workshop i Viborg, der dominerer feltet i kampen om at blive årets animationsfilm.

Cora McKennas Shergar, Jennifer Alice Wrights Hvor træerne blokerer for lyset og Joel Stenbäcks Præstebørn er alle fra filmskolens senest uddannede årgang og står for tre af nomineringerne i kategorien.

Der er også en nominering til Lisa Fukayas Mimi, som er skabt på The Animation Workshops kreative værksted Open Workshop. Filmen om en utilpasset piges problemer med en bums er også nomineret til bedste musik for sin meddigtende brug af strygere.

Musik er omdrejningspunktet i dokumentaren Gadejørgen, der handler om den autentiske gademusikant Jørgen Ernesto Grønning. Filmen blander ægte optagelser af hovedpersonen med animation så sprudlende, at det er blevet til i nominering for bedste animation. 

Pulserende lyduniverser
At dokumentarfilm kan gøre sig i andre kategorier end for bedste dokumentar, viser sig igen i nomineringerne til Ekko Shortlist Awards.

Stortalentet Nitesh Anjaans afgangsfilm fra Filmskolen, dokumentaren Natbus, er nomineret for bedste lyddesign. Det samme er Signe Barvild Stæhrs dybt personlige dokumentar Barnepigerne, der også er nomineret for bedste originale musik.

Her er konkurrencen hård i form af August Fengers pulserende soundtrack til Sort som Iris og den tidligere vinder Lasse Aagaards drømmende musik i den sort-hvide datingkomedie Viktor på månen.

Hovedpriserne
Den professionelle jury har nomineret i elleve ud af de tretten kategorier.

I de resterende priser – Shortlist Prisen og Publikum Prisen – er de tyve film, som det sidste år har de bedste placeringer på den ugentlige Top 10 på Ekko Shortlist, automatisk nomineret.

Det er med andre ord de film, som har været mest populære hos brugerne af Ekko Shortlist. 

Her finder man Sabbat, lilla a, En flirt og Under bølgerne, over skyerne, der også har fået nomineringer af juryen. Men det er også værd at holde øje med Carsten Jensen-dokumentaren Kunsten at slå evigheden i stykker, Peter Ahléns underjordiske Akvarieklubben, Nikolines vovede musikvideo Gourmet og alle de andre film.

Tre af filmene – Bror, De lystsyge og Castingen af en uskyldig kvinde – var nomineret af juryen i 2019, men de havde ikke nok uger på Ekko Shortlist til at kunne nå at skaffe point nok til Shortlist Prisen og Publikum Prisen. 

Derfor får de en chance i denne kategori i år, hvor de sammen med de sytten andre film kan indbringe deres instruktør 25.000 kroner, som ud over Ekko-statuetten er gevinsten i Shortlist Prisen.

Se alle de nominerede og stem på dine favoritter i hver kategori!

Ekko Shortlist Awards 2020
 

Shortlist Prisen og Publikum Prisen

– nomineret af Shortlist-brugerne 

Akvarieklubben
Instr. Peter Ahlén
Producer: Sofie Brandt & Anne Falkesgaard Hansen

Bror
Instr. Sara Hjort Ditlevsen
Prod. Maj Andersson

Castingen af en uskyldig kvinde
Instr. Jacob Thomas Pilegaard
Prod. Signe Høiholm Fejer

De lystsyge
Instr. Jonathan Gelvan
Prod. Asser Bo Paludan & Sofie Vendelbo Bergstein

En flirt
Instr. Zinnini Elkington
Prod. Lea Lykke

Far Behind
Instr. Eigil Hedegaard & Tobias Gilbert
Prod. Eigil Hedegaard, Tobias Gilbert & Julius Alsinger

Gourmet
Instr. Nikoline Vicic Rasmussen
Prod. Nikoline Vicic Rasmussen & Olga Thor

Himmelknald
Instr. Andrea Stief
Prod. Jasmine Hermann Naghizadeh

Kunsten at slå evigheden i stykker
Instr. Adam Paaske
Prod. Adam Paaske

Lidt endnu
Instr. Kristine Bidstrup
Prod. Simon Rod & Olivia Sinclair

lille a
Instr. Cecilie McNair
Prod. Birgitte Rask

Sabbat
Instr. Holger Karberg
Prod. August Magnusson

Solstråle
Instr. Carla Malling Agger
Prod. Lasse Weis

Spandex
Instr. Michael Kunov
Prod. Giulia Triolo

Stjerner på himlen
Instr. Casper Lind
Prod. Martin Fugl Chabert

The Kids Are Alright
Instr. Bobbie Müller
Prod. Laura Almstrup & Bjarke Kastberg Andersen

Tre til tango
Instr. Malene Begtrup
Prod. Simon Polmann Dyreby

Under bølgerne, over skyerne
Instr. Katrine Brocks
Prod. Pernille Tornøe

Undskyld, er der ik’ noget signal her?
Instr. Luna Green Hartvigsen
Prod. Mads Friis Becquet

Vandreren
Instr. Julie Annlie
Prod. Julie Annlie

 

Fiktion

– nomineret af juryen

Dronning Ingrid
Instr. Katrín Björgvinsdóttir
Prod. Josefine Pil

En flirt
Instr. Zinnini Elkington
Prod. Lea Lykke

Forestillingen om Juliane
Instr. Mads Mengel
Prod. Victor Cunha

Ikki illa meint
Instr. Andrias Høgenni
Prod. Johannes Rothaus Nørregaard

Studie udi menneskedyret no. 38: HJERTEKVALER
Instr. Jacob Møller
Prod. Charlotte Hjordt

 

Dokumentar

– nomineret af juryen

3 Logical Exits
Instr. Mahdi Fleifel
Prod. Mahdi Fleifel

Enten eller
Instr. Thora Lorentzen
Prod. Karen Kristensen & Anna Malmkjær Willumsen

Manifest
Instr. Assa Rytter
Prod. Josefine Pil

Morfar flytter hjemmefra?
Instr. Laurits Helligsøe
Prod. Mette Mikkelsen

Villa Villekulla
Instr. Patricia Bbaale Bandak
Prod. Victor Cunha

 

Animation

– nomineret af juryen

Gadejørgen
Instr. Kristian Nordentoft
Prod. Mikkel Kristensen

Hvor træerne blokerer for lyset
Instr. Jennifer Alice Wright
Prod. Michelle Nardone

Mimi
Instr. Lisa Fukaya
Prod. Tim Leborgne

Præstebørn
Instr. Joel Stenbäck
Prod. Michelle Nardone

Shergar
Instr. Cora Mckenna
Prod. Michelle Nardone

 

Kvindelige skuespiller

– nomineret af juryen

Dronning Ingrid – Sofie Torp
En flirt – Marie Bach Hansen
Ikki illa meint – Mariann Hansen & Sissal Drews Hjaltalin
Hvilken vej kom vi fra? – Clara-Aviaya Helsted Hvid
Under bølgerne, over skyerne – Kristine Kujath Thorp

 

Mandlige skuespiller

– nomineret af juryen

Draget – Henrik Birch
Forestillingen om Juliane – Thomas W. Gabrielsson
Pinkies begravelse – Niklas Herskind
Postludium – Morten Hee Andersen
Vægge af beton – Rudi Køhnke

 

Manuskript

– nomineret af juryen

En flirt – Marianne Lentz
Forestillingen om Juliane – Sara Isabella Jønsson & Mads Mengel
Ikki illa meint – Andrias Høgenni
Sabbat – Holger Karberg
Under bølgerne, over skyerne – Denise Kræmer Jacobsen & Katrine Brocks

 

Fotografering

– nomineret af juryen

En flirt – Jonatan Mose
Forestillingen om Juliane – David Bauer
Kaboos – Anthon Falkenstrøm Tougaard
r verden bøjer – Jan Bastian Muñoz Marthinsen
Viktor på månen – Loui Ladegaard

 

Klipning

– nomineret af juryen

Color Me – Peter Brandt
Dronning Ingrid – Cathrine Odgaard
Forestillingen om Juliane – Louis Emil Ramm Seeberg
Lille a – Martin Anthon Sørensen
Under bølgerne, over skyerne – Nikoline Løgstrup

 

Scenografi

– nomineret af juryen

Beskyt deres egne – Ida Klarskov
Forestillingen om Juliane – Maj Katzenelson
Hollow Heart – Kenneth Damsgaard
Studie udi menneskedyret no. 38: HJERTEKVALER – Amalie Skovhus Petersen
Viktor på månen – Camilla Lüders Weile

 

Lyddesign

– nomineret af juryen

Barnepigerne – Johan Assing Høyer
Bliss of Struggle – Buster Jønsson & Morten Krog Helgesen
Natbus – Andreas Sandborg
Renovering – Jacques Pedersen
Stakler – Catrine le Dous, Stefan Leissner & Joachim Hartung Nyholm

 

Original musik

– nomineret af juryen

Barnepigerne – Rumpistol
Ikki illa meint – Sune Kølster
Mimi – Sena Oshima
Sort som Iris – August Fenger
Viktor på månen – Lasse Aagaard

Videoer

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

For syvende gang afholdes Ekko Shortlist Awards.

De bedste kortfilm og præstationer hyldes med tretten priser.

Stem på filmene og vær med til at vælge vinderne!

Værtsparret er skuespillerne Zaki Youssef og Besir Zeciri.

Prisfesten finder sted i Bremen Teater den 21. november kl. 19.

Køb billetter her.

© Filmmagasinet Ekko