Interview
25. maj 2020 | 22:00

Nordisk Film vil fortsat have hjælpepakke

Foto | Jens Nørgaard Larsen
Mange af salene i Nordisk Film Biografer viser igen film fra på fredag, men i Palads i hjertet af København må man endnu vente på en åbningsdato.

”Vi har ikke lyst til at afskedige dygtige medarbejdere,” siger direktør i Nordisk Film Biografer og forklarer, hvorfor Skandinaviens største mediekoncern trods biografåbning stadig har brug for statens hjælp.

Af Claus Christensen

”Så længe der er begrænsninger, er det vigtigt, at der også er kompensationspakker.” 

Sådan lød det klare budskab til politikerne, da Asger Flygare Bech-Thomsen, adm. direktør for Nordisk Film Biografer, forleden lod sig interviewe af Mediawatch om den forestående biografåbning. 

Begrænsningen går især på, at biografgængere på grund af frygten for coronavirus skal være adskilt i salen med mindst ét tomt sæde imellem dem.

Det giver en belægningsprocent på maksimum 50, men da de fleste går i biografen sammen med en eller flere andre, vil man i realiteten kunne fylde mere end halvdelen af sæderne uden at komme på kant med regeringens retningslinjer. 

Flere biografer rundt om i landet er begyndt at åbne. Og i dag fortæller Casper Bonavent, direktør i Nordisk Film Biografer Danmark, at Danmarks største biografkæde med 159 sale forventer at åbne på fredag. Økonomien er dog stadig en udfordring. 

Kan I åbne uden en hjælpepakke? 

”Det er svært at sige. Hjælpepakken hænger sammen med, hvor stort et omsætningstab vi får i den næste måned, hvor vi stadig er pålagt restriktioner på vores sale. Vi får ikke mulighed for at sælge til fuld kapacitet. Lige nu ser vi på, hvordan vi kan optimere vores filmprogram bedst muligt.” 

– Sommeren er typisk en stille biografsæson. Har I overhovedet så store og populære film, at fyldte sale vil kunne komme på tale? 

”Mange producenter og distributører har som følge af coronavirus besluttet ikke at give deres film premiere nu, hvor der er så stor usikkerhed. Det ene problem har skabt et andet: At vi ikke har de titler, som vi havde håbet på.” 

Vil undgå fyringer
– Nogle folk i filmbranchen har svært ved at forstå, hvorfor små biografer som Bio Silkeborg kan åbne, mens I ikke kan gøre det uden en hjælpepakke. Kan du forstå det ræsonnement?

”Nej, det kan jeg ikke. Nu ved jeg ikke, hvad Bio Silkeborg gør, men deres drift er nok 100 procent i Silkeborg. Vi har nogle kinoteknikere, der skal køre rundt i landet for at starte vores maskiner. Derfor er vi i nogle biografer nok lidt langsomme om at starte, fordi vi skal have sat driften i gang.”

– Jeg tænkte mere på, hvorfor I, der har Skandinaviens største mediekoncern Egmont i ryggen, har brug for en hjælpepakke, når små biografer tilsyneladende klarer sig?

”Jeg tror, alle biografer har benyttet sig af hjælpepakker. Vi har valgt ikke at afskedige nogen af vores næsten 1000 medarbejdere, som har været hjemsendt med løn. Det ved jeg ikke, om de andre biografer har gjort, men vi har været glade for hjælpepakkerne, så vi kan fastholde vores dygtige medarbejdere. Det har været vores primære fokus.”

Skal stadig betale husleje
– Hvis sommerfilmene ikke er store nok til at trække mange mennesker i biografen, så kan man vel heller ikke sige, at regeringens retningslinjer er skyld i et indtægtstab?

”Det filmprogram, vi kigger på nu, tyder ikke på, at der kommer biografer med helt fyldte sale. Men vi kan se fra Norge, der åbnede lidt tidligere med restriktioner, at billetindtægter er gået tabt, fordi publikum ikke har kunnet få de pladser, de gerne ville have.” 

”Vi sørger for, at tilskuerne kan sidde to sammen med et mellemrum til de næste to. Alene dér trækker vi 35 procent ud af vores normalkapacitet. Vi blokerer også en del af plads for at håndtere det flow af gæster, der kommer i vores lobbyer. Så vi har helt klart været nødt til at lægge begrænsninger på vores kapacitet.”

– Og det tab vil I have, at politikerne kompenserer?

”Vores primære fokus er jo egentlig, at vi ikke skal afskedige medarbejdere. Vi vil meget gerne beholde dem, og derfor har vi benyttet os af lønkompensation og hjemsendt vores personale.”

”Vi har svært ved at udregne, hvad begrænsningen konkret kommer til at koste, men vi kan holde omsætningen op mod omsætningen sidste sommer og se, hvor meget vi mister. Det er også, hvad politikerne har bestemt, og det synes vi er fornuftigt. Vores husleje bliver jo ikke reduceret.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko