Ugens streaming
08. sep. 2017 | 10:15

Ekko anbefaler: Det store kup

Foto | Nordisk Film
Olsen-banden må træde varsomt for at snige sig forbi vagten på vej backstage for at kuppe Det Kongelige Teater. Olsen-banden ser rødt er den bedst sælgende danske film nogensinde.

Har du set Soderberghs Logan Lucky? Intet er nervepirrende som drømmen om det geniale kup. Vi anbefaler fem fremragende kupfilm og -serier til streaming i weekenden.

Af David Madsen og Patricia Smollerup

De er drømmere – og forbrydere.

Kupmagere er i en helt særlig kategori af kriminelle i film og serier. Selv om de overtræder samfundets spilleregler, kan vi ikke lade være med at heppe på dem.

Vi elsker den lille mand, der drømmer om at score den store gevinst. Vi elsker røverne, fordi de ikke er bange for at trodse autoriteterne. Og vi elsker den genialt gennemtænkte plan, som altid støder mod uforudsete komplikationer.

Herhjemme blev Egon Olsen og hans kumpaner folkeeje i 1970’erne og 80’erne. De var antiautoritære arbejdere, der havde modet til at sætte sig op imod politi og storkapital. Og de drak hellere en kold bajer end trak pistolen.

I denne uge er den sympatiske kupmager aktuel i Steven Soderberghs Logan Lucky. Og vi benytter anledningen til at anbefale fire kupfilm og én kupserie, der kun er få klik væk på en streamingtjeneste.

Olsen-banden ser rødt
Olsen-banden er dansk films kronjuvel.

Serien består af en perlerække af folkekomedier, som spiller på det genkendelige. Egon løslades fra fængslet, og han har brugt tiden bag tremmerne til noget fornuftigt. ”Jeg har en plan,” som hans ikoniske replik lyder.

Olsen-banden ser rødt fra 1976 er den ottende film i rækken, og som vanlig hedder instruktøren Erik Balling. Det er stadig den mest billetsælgende danske film nogensinde og huskes især for scenen i Det Kongelige Teater, hvor forbrydergruppen udfører et kup til de øredøvende toner af teatrets orkester.

Filmen kan lejes på Blockbuster.

 


Inception
Du er ikke alene med dine tanker og drømme. Denne idé leger Christopher Nolan med i Inception, der regnes for en af instruktørens mest komplekse og vellykkede film.

Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen som Dom Cobb – en professionel tyv, der stjæler idéer. Det gør han ved at infiltrere sine ofres drømme og få adgang til deres underbevidsthed!

Inception bevæger sig på flere forskellige bevidsthedsplaner og har en fascinerende puslespilsstruktur, hvor vi som tilskuere selv skal stykke brikkerne sammen.

Filmen kan streames på Filmstriben.

 


Peaky Blinders
Historien om Shelby-familiens sociale opstigning fra fattige sigøjnere til en af Londons mest prominente gangsterfamilier i 1920’ernes England er brandgod underholdning.

De to seneste sæsoner har været bygget op omkring et større kup. Med den korte form – kun seks episoder per sæson – bliver spændingen holdt til det sidste.

Tredje sæson er bygget op omkring et godt, gammeldags juvelkup, der fører hovedpersonen Thomas Shelby ind i hjertet af den russiske zarfamilie. Den sæson kunne Ekkos anmelder kvittere for med fem stjerner.

Alle tre sæsoner kan streames på C More.


Dog Day Afternoon
I sine bedste film går Sidney Lumet den lille mands ærinde og gør nar af autoritetsfigurer. Intet sted er det tydeligere end i dette mesterværk fra 1975.

I filmen, der er baseret på virkelige begivenheder, følger vi Sonny, som i starten af 70’ernes i Manhattens brændende sommervarme beslutter sig for at røve en bank for at finansiere sin transseksuelle kærestes kønsoperation.

Som Sonny leverer Al Pacino en af sine stærkeste præstationer et par år efter The Godfather og Serpico. Gennem hans smittende energi og karisma bliver den sympatiske bankrøver til en folkehelt og et symbol for byens vrede modkultur.

Filmen kan streames på Netflix.


Ocean’s Eleven
I starten af 00’erne trådte Steven Soderbergh i karakter som en af filmverdenens bedste kamæleoner. I løbet af en kort årrække instruerede manden bag Sex, løgn og video en saga om krigen mod stoffer i Traffic, han genindspillede Tarkovskys meditative rumopera Solaris og lavede en ensemble-blockbusterfilm med Ocean’s Eleven.

Sidstnævnte er en genindspilning af Frank Sinatra og Dean Martins film af samme navn fra 1960. Men den leder uvægerligt også tankerne hen på Olsen-bandens mange uheldige eventyr. De amerikanske tyve er dog en kende smartere og mere ambitiøse, når de lægger planer om at røve tre Las Vegas-kasinoer på samme tid.

Filmen kan streames på Filmstriben.

Kommentarer

Ugens streaming

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på kupfilm.

© Filmmagasinet Ekko