Nyhed
15. maj 2009 | 17:13

Drømmen om Don Quixote

Cannes-aktuelle Terry Gilliam går for anden gang i produktion med The Man Who Killed Don Quixote.
Af Jesper Bo Petersen

I starten af 1600-tallet udkom Miguel de Cervantes’ litterære klassiker, Den sindrige ridder don Quixote de la Mancha.

Siden har fortællingen om ridderen, der uden realitetssans kæmper mod vindmøller i selskab med sin anderledes jordbundende væbner, hjemsøgt adskillige store filminstruktørers drømme. Og det er der kommet op til flere forliste filmprojekter ud af.

Det tidligere Monty Python-medlem, Terry Gilliam, er en af de instruktører, som mest ihærdigt har forsøgt at filmatisere den spanske klassiker.

I år 2000 gik han i produktion med The Man Who Killed Don Quixote, der ikke var helt efter bogen. Tværtimod handlede den om en nutidig reklamemand, som rejser tilbage i tiden til Cervantes univers.

Rygsmerter og dårligt vejr

Men filmen, der havde Johnny Depp i hovedrollen, blev aldrig en realitet.

Dårligt vejr hærgede settet, skuespilleren Jean Rochefort led af alvorlige rygsmerter, og NATO-kampfly på øvelse blev ved med at spolere lyden.

Det tog dog ikke modet fra Terry Gilliam, og nu lader det til, at den ulykkesramte instruktør for alvor er tilbage på sporet af den arme ridder.

Gilliam er gået sammen med den engelske producer, Jeremy Thomas, om at realisere drømmen, og hvis alt går vel, starter de produktionen næste forår.

”Jeg er ikke så meget en filmskaber som én, der bliver besat af en idé, og den forlader mig ikke, før jeg har lavet filmen,” udtaler Gilliam til det amerikanske branchemagasin Variety.

En forbandelse

I dokumentarfilmen Lost in La Mancha (2002), der skildrer Gilliams første uheldsvangre forsøg, fortæller instruktøren, hvordan der hviler en forbandelse over dén, som vil filmatisere Don Quixote.

Det kan der være noget om. En af filmhistoriens største, Orson Welles, forsøgte for eksempel igennem en årrække at filmatisere romanen. Men han fik kun lavet 45 minutter af filmen.

Peter Schepelern fortæller historien i det seneste nummer af Ekko, der har temaet Filmene verden gik glip af og beskriver en lang række forliste drømmefilm, både danske og udenlandske.

Gilliam i Cannes
Terry Gilliams seneste film, The Imaginarium of Doctor Parnassus, var i øvrigt også tæt på at lide en krank skæbne, da hovedpersonen Heath Ledger døde på tragisk vis halvvejs igennem optagelserne.

Men så sprang Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrel til, og i den færdige film optræder alle fire skuespiller som den enigmatiske Doktor Parnassus.

Filmen bliver vist for første gang på fredag ved filmfestivalen i Cannes, hvor den er med uden for konkurrence.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko