Nyhed
24. dec. 2014 | 23:08

Edward Snowden-dokumentar sagsøges

Foto | Praxis Films
Otte nervepirrende døgn i 2013 tilbragte instruktøren Laura Poitras med systemadministratoren Edward Snowden, mens han afslørede den amerikanske efterretningstjenestes masseovervågning for hele verden.

Folkene bag Oscar-kandidaten Citizenfour om whistlebloweren Edward Snowden er blevet sagsøgt af en tidligere amerikansk flådeofficer.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

”På vegne af det amerikanske folk” har den tidligere flådeofficer Horace Edwards anlagt sag mod folkene bag Citizenfour, som i december blev udvalgt blandt de ni film, der har mulighed for at blive Oscar-nomineret.

Filmskaberne anklages for at profitere på offentliggørelsen af tilsyneladende hemmelige dokumenter.

Ud over Snowden sagsøger Horace Edwards filmens instruktør Laura Poitras og producenter for at ”misbruge stjålet information, der er offentliggjort til udenlandske fjender”, som det hedder i det officielle søgsmål.

Det skriver Hollywood Reporter.

Ifølge Horace Edwards har Snowden forbrudt sig mod sin betroede loyalitet ved at medvirke i Citizenfour. I sit søgsmål kræver Edwards derfor oprettelse af en ”constructive trust”, der skal varetage de penge, som dokumentaren har indtjent.

Efter sin lækage af hemmelige dokumenter og afsløring af den omfattende NSA-overvågning har Edward Snowden været eftersøgt med henblik på retsforfølgelse i USA. Der har været spekuleret i, om den amerikanske stat selv ville sagsøge folkene bag Citizenfour, men nu lader det altså til, at Horace Edwards’ søgsmål kommer dem i forkøbet.

Ifølge søgsmålet er der ikke tale om en krænkelse af Snowdens forfatningssikrede rettigheder, herunder ytringsfrihed, men derimod at bevare en balance mellem national sikkerhed og pressefrihed.

I Citizenfour følger instruktøren Laura Poitras Snowden under og efter offentliggørelsen af de hemmelige dokumenter, der udløste NSA-skandalen i sommeren 2013. I dag sidder Snowden i asyl i Rusland.

De sagsøgte har endnu ikke reageret officielt.

Trailer: Citizenfour

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko