Nyhed
30. mar. 2022 | 14:57

Ekko hylder den ukrainske præsident

Foto | Channel 1+1
I tv-serien Folkets tjener spiller Volodymyr Zelenskij en skolelærer, der ved et tilfælde pludselig bliver Ukraines præsident. I virkeligheden skete noget lignende for manden, der nu har taget kampen op med Putin.

Volodymyr Zelenskijs tv-serie får topkarakter i det nye nummer af Ekko, hvor Ruslands-eksperten Samuel Rachlin udråber Putins rige til det 21. århundredes fascisme.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij har taget verden med storm.

Han har ikke bare samlet sit land i en enestående modstand mod overmagten Rusland, men også overbevist Vesten om, at hele Europas sikkerhed står på spil.

I går holdt han en stærk tale for de danske politikere i Folketinget, et eksempel på, at den 44-årige, tidligere skuespiller er en særdeles bevidst kommunikator.

Vi hylder Zelenskij i det nye nummer af Ekko, der netop er udkommet. Kristian Ditlev Jensen anmelder Zelenskijs sorthumoristiske tv-serie Folkets tjener, der blev vist på ukrainsk tv fra 2015 til 2019.

Her spiller Zelenskij en helt almindelig mand, der kritiserer korruptionen i det politiske system og pludselig bliver præsident i Ukraine. På den måde foregriber serien virkeligheden.

”Hele serien må gå over i historien som et meta-magisk eventyr, der næsten er for godt til at være sandt,” skriver Kristian Ditlev Jensen og stiller spørgsmålet, om Zelenskij også selv – ligesom hans figur i serien – blev sovset ind i korruption, da han kom til magten i 2019.

Men set i lyset af krigen fortjener både fiktionens og virkelighedens ukrainske præsident topkarakter, konkluderer anmelderen og giver seks stjerner, der i magasinet bærer det ukrainske flags farver.

Ondskaben findes
Andetsteds i det nye magasin skriver Ruslands-eksperten Samuel Rachlin – der som barn måtte flygte fra Sovjetunionen til Danmark – at Vladimir Putin har skabt det 21. århundredes fascisme.

Ved at tage benhård kontrol over medierne med sin totalitære propaganda har Putin realiseret Orwells mareridt fra 1984, mens vestlige ledere og medier lukkede øjnene.

”Vi er gået fra Oceania til Dr. Strangelove med tak til Orwell og Kubrick,” skriver Rachlin.

I magasinets leder trækker vi tråde fra ondskaben i Christian Tafdrups biografaktuelle Speak No Evil til de skræmmende begivenheder i Europa, der er kommet bag på mange mennesker.

Speak No Evil er kuldegysende timet til tidsånden og verdenssituationen. En allegori over ondskaben i vores nabolag. Vi ænser den ikke, og hvis vi alligevel gør, skynder vi os at bortforklare den,” står der i lederen.

”Vores danske, konfliktsky pænhed og blødsødne humanisme hindrer os i at erkende situationen, før det er for sent. For ondskaben er ikke konfliktsky og lider ikke under pænhed og tolerance.”

Køb abonnement og få en gave eller bestil nummeret.

Trailer: Folkets tjener

Kommentarer

Ekko #90

Ruben Östlund er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Magasinet indeholder en anmeldelse af Zelenskijs tv-serie og et essay om Putin af Ruslands-ekspert.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko