Cph Pix
07. apr. 2015 | 15:55

Cph Pix: Ekkos panel uddeler stjerner

Foto | Magnus Nordenhof Jønck
Den danske spillefilmdebutant Jeppe Rønde figurerer prominent ved årets Cph Pix, hvor han har æren at åbne festivalen med Bridgend, som fortæller historien om en mystisk, walisisk selvmordskult.

Vi er endnu en gang klar med et stjernebarometer, som vil følge hovedkonkurrencen New Talent Grand Pix ved dette års filmfestival.

Af Mikkel Frederiksen

Filmelskere valfarter i de kommende uger til København, hvor Danmarks største filmfestival Cph Pix løber af stablen.

Programmet byder på kendte ansigter og store instruktørnavne fra både ind- og udland, men i rampelyset er hovedkonkurrencen, New Talent Grand Pix, hvor ti debutanter kæmper om den store hæder.

Ekko er på plads til at følge slagets gang med stjernebarometeret, et panel af kritikere, som tager temperaturen på de konkurrerende film, efterhånden som de bliver vist på festivalen.

Hver film gives en stjerne-bedømmelse fra 1 til 4, og hvis en film viser sig som konkurrence-favorit, udmærkes den af den enkelte kritiker.

Intet er dog hugget i sten: Hvis en senere film viser sig mere værdig, kan udmærkelsen hurtig skifte hænder.

Erfarne og nye navne
Der er både dyb erfaring og et friskt ansigt at finde i årets Stjernebarometer.

Gammel kending er Michael Bo, der både arbejder for Politiken og Ekko. Den garvede filmanmelder får selskab af Morten Vejlgaard Just, der til daglig gør sig som redaktør på filmsitet Filmz.dk.

Ekko repræsenteres i form af Jeppe Mørch, som også var at finde på sidste års stjernebarometer.

Iblandt de tre rutinerede herrer finder vi en debutant i stjernebarometer-sammenhæng: Nynne Riis Jensen, som har sin gang hos Filmmagasinet Nosferatu, vil under Pix pryde barometeret med kvindelig tæft og indsigt.

Stærkt dansk felt
Danske Jeppe Rønde skyder konkurrence og hele festivalen i gang, når hans film Bridgend i morgen åbner festivalen. Filmen, som skildrer noget så tragisk som en selvmordskult i Wales, er allerede udset til at være en af filmfestivalens store samtaleemner.

En anden dansk debutant findes også i Thomas Daneskov, som allerede har slået sit navn fast i vores regi, da han ved Ekko Shortlist Awards gjorde rent bord med sin kortfilm Ud, spring over, ind. Nu står han altså klar med sin første fuldlængde spillefilm Eliten.

Den sidste del af den danske debutant-trekløver findes i Limbo, instrueret af danske Anna Sofie Hartmann, der dog har taget sin filmuddannelse i Berlin.

Men de danske håb får kamp til stregen. Med i konkurrencen er film fra lande så vidt forskellige som Argentina, Tyrkiet og Frankrig. Også en svensker har sneget sig med – Ronnie Sandahl og hans film Underdog.

Du kan følge stjernebarometerets bedømmelser her under festivalen, som løber fra den 9. til den. 22. april. Barometeret opdateres dagligt.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko