Nekrolog
09. juni 2023 | 12:54

Ekstraordinær kunstner takker af

Foto | Tobias Höiem-Flyckt

Med øjnene lysende af dæmoni spiller ellers søde Peter Belli i Koko-di Koko-da en sadistisk sprechstallmeister, der i de svenske skove gør livet surt for en lille familie.

Peter Belli revolutionerede dansk rockmusik, men berigede gennem karrieren også publikum med mindeværdige præstationer i film og serier.

Af Nicki Bruun

Peter Belli er som en af de sande pionerer i dansk rock nærmest blevet synonym med den genre, der er kendt som pigtrådsmusik.

Gennem hele livet var manden med tilnavnet ”Ulven Peter” en markant stemme på både den danske musik- og filmscene.

Karrieren spændte over mere end 60 år, men nu er Belli død 79 år gammel – kort inden sin 80-års fødselsdag den 19. juni. Det oplyser hans pladeselskab Target Records.

”Det er med stor sorg, vi må meddele, at vores elskede mand, pappa, dadi og svigerfar Peter Belli er gået bort,” skriver pladeselskabet i en pressemeddelelse.

”Efter længere tids sygdom er han den 8. juni 2023 sovet stille ind med de nærmeste omkring sig. Familien ønsker ro til at bearbejde deres store tab. Ulven har takket af for sidste gang.”

Vilde filmroller
Mens han først og fremmest er kendt som musiker, havde Peter Belli også en interessant karriere som skuespiller.

I filmens verden er han blandt andet kendt for at lægge stemme til højtelskede animationsfigurer som orangutangen Kong Louie i Luftens helte, Blæksprutten i Bennys badekar, aben Rafiki i Løvernes konge og diktatorisk leder i Rejsen til Saturn.

Men han optrådte også i adskillige live action-film. Nævnes kan Den dobbelte mand fra 1976 og dogmefilmen Et rigtigt menneske fra 2001 samt børnefilmene Flyvende farmor og Bølle Bob og Smukke Sally, hvor han spiller henholdsvis syngende kaptajn og glade Valde Underbid.

Nogle vil huske ham for roller i tv-serierne Taxa, Langt fra Las Vegas og Ugeavisen.

De to første er gæsteoptrædener som næstformanden Hardy i det konkurrerende taxa-selskab City-Bilen og den lettere skøre åndemaner Frits Minkø. I Ugeavisen fra 1990 spiller han en fast rolle som værtshusholderen Arne From, der bestyrer værtshuset Stiften, så skuespilleren kom vidt omkring på spektret.

I sin sidste filmrolle, det eksperimenterende sorgdrama Koko-di Koko-da fra 2019, leverer Peter Belli en skrækindjagende præstation som charmerende og morderisk mand i de svenske skove.

”Hvis man skulle lave en top tre over Peter Bellis filmpræstationer, ville nummer tre være Bennys badekar, hvor han lægger stor stemme til den funky blæksprutte, og nummer to være Søren Faulis afgangsfilm Dagens helt, hvor han godmodigt spiller godmodig buschauffør,” skriver Lars Bukdahl i sin femstjernede anmeldelse af filmen for Ekko.

”Men nummer ét vil nu uomgængeligt og for formodentlig altid være svenske Johannes Nyholms opfølger til Kæmpen, den intenst excentriske og unheimliche Koko-di Koko-da.”

Mundharpe ved arrangementer
Han blev født Georg Peter Brandt i 1943 i den tyske by Kiel. Det blev en dramatisk start på livet, da han kom til verden på et toilet midt under Anden Verdenskrig.

Hans danske mor rejste efterfølgende til Danmark, hvor lille Peter voksede op i Holte. Han kendte aldrig sin biologiske far, franske Louis Plaisant, der var tvangsarbejder i Tyskland under krigen.

Han tog kunstnernavnet Belli efter sin stedfar, da hans mor giftede sig med elektrikeren Fritz Max Milian Aliysius Belli, der flere gange måtte en tur i fængsel.

Peters musikkarriere startede allerede, da han som niårig tjente skillinger på at spille mundharpe ved arrangementer. Han debuterede som sanger som teenager i 1959, men det store gennembrud kom med bandet Les Rivals.

Den store kærlighed
Op gennem 1960’erne spillede han sammen med bandet koncerter rundt omkring i Danmark, mens turen også gik udenlandsk til Finland og Skotland.

Les Rivals blev kendt som det danske svar på The Beatles, og da de gik i opløsning, havde Belli en succesfuld solokarriere med blandt andet kendingsmelodien Ulven Peter.

Han havde gennem årene mange hits på Dansktoppen og deltog i flere udgaver af det danske Melodi Grand Prix

I 2017 gik han på pension med en stort anlagt afskedsturne, men tidligere i år vendte han tilbage for at medvirke på en sang af sønnen Michels band.

Mens musikken og kunsten fyldte meget i Peter Bellis liv, var hans store kærlighed hustruen June. De to blev gift i 1967 og fik tre børn sammen. Og Peter Belli har udtalt, at han er godt tilfreds med livet.

”Mit liv har været smukt, sejt, varmt og dejligt. Og én ting er sikker: Jeg kommer ikke herfra nysgerrig!”

Trailer: Koko di Koko-da

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko