Ugens streaming
09. juni 2017 | 09:24

Ekko anbefaler: En tur i spjældet

Foto | Jojo Whilden
Det går ofte voldsomt for sig i kvindefængslet i Orange Is the New Black, men humoren lurer også altid lige under overfladen. Så heldige er de indsatte ikke altid i andre fængselsserier.

Fængslet er højdramatisk og voldeligt, men også til tider et morsomt sted i vores fem streaming-anbefalinger til weekenden.

Af Nicki Bruun

Mens de færreste heldigvis har været fængslet i virkelighedens verden, har de fleste nok oplevet at være indespærret i ordets sjoveste forstand sammen med figurer i film og serier.

Stephen King-filmatiseringen En verden udenfor, hvor Tim Robbins og Morgan Freeman sidder i det brutale Shawshank-fængsel, er blevet kaldt historiens bedste film.

Men der findes også en lang række nyere film og særligt serier med spjældet som fascinerende ramme.

Det er et sted, hvor hierarkierne og klaustrofobien skaber dramatisk spænding, som også kan blive afbrudt af pludselige udbrud af humor.

Her er fire gode serier og en stærk film om livet som indsat, der nok er mere underholdende at se på end at leve.

Wentworth (2013-)

Ligesom Orange Is the New Black fik Wentworth premiere i 2013, og derfor er den australske serie om livet i et kvindefængsel nok blevet overset blandt de fleste til fordel for den mere farverige, amerikanske søsterserie.

Historien i første sæson af Wentworth er da også, at en kvinde ryger i spjældet og må lære at overleve på bunden af hierarkiet. Men den bygger faktisk på en anden australsk serie, Prisoner, der kørte i 80’erne, og Wentworth har fået en masse god kritik for sin realistiske skildring af livet bag tremmer. Femte sæson er netop kommet på C More, hvor de tidligere også ligger, så der er rigeligt at give sig i kast med.

Kan ses på C More

 

Orange Is the New Black (2013-)

Orange Is the New Black har nok gjort mere for at skildre komplekse kvinder og etniske minoriteter end nogen anden serie i nyere tid. Men heldigvis er den ikke kun velmenende intentioner, og med sin politisk ukorrekte humor og tilsvarende politisk aktuelle tematik har serien i fire sæsoner udvidet det i forvejen imponerende brede perspektiv.

Nu kommer så femte sæson, hvor vi skal finde ud af, hvordan den seneste sæsons eksplosive cliffhanger kommer til at forme begivenhederne i Litchfield-kvindefængslet.

Kan ses på Netflix

 

Oz (1997-2003)

Der var lavet serier i fængsler inden Oz, men HBO-dramaet satte en ny standard for, hvor dystert man kunne skildre det barske liv bag tremmer. Serien følger et stort persongalleri af indsatte – legemliggjort af stærke skuespillere – i Oswald-fængslets højsikkerhedsafdeling, Emerald City.

Trods mange referencer til The Wizard of Oz er der ikke megen sjov ved eventyret i fængslet, hvor død, stoffer og voldtægt er dagligdag. Mafia-serien The Sopranos har fået æren for at sparke en tv-guldalder i gang, men inden den viste Oz vejen for, hvordan en udforskning af voldens væsen kan blive til tv-kunst.

Kan ses på HBO Nordic

 

Prison Break (2005-09, 17-)

Prison Break var en kultelsket tv-serie i fire sæsoner, hvor Michael Scofield satte sig for at få sin dødsdømte bror ud af fængslet – koste hvad det ville.

Livet på flugt var selvfølgelig ikke meget nemmere, og på den måde holdt serien dampen oppe, indtil den stoppede i 2009. Fans havde dog ikke fået nok af udbryderkongerne, og derfor er en ny sæson netop kommet flere år efter den oprindelige. Både den gamle og nye kan nu opleves i Danmark.

Kan ses på Viaplay

 

Starred Up (2013)

Filmen om den ungdomskriminelle Eric Love – spillet af talentfulde Jack O’Connell – der er så voldelig, at han flyttes til et benhårdt fængsel for voksne, fik aldrig bred dansk biografpremiere.

Det er en skam, for Starred Up er en hårdtslående og anderledes fortælling om det indespærrede liv. Men heldigvis kan filmen nu streames. Især samspillet mellem O’Connell og Ben Mendelsohn (som Erics ligeledes fængslede far) gør filmen til et medrivende drama. Det er nærmest en græsk tragedie om at være mand og om forholdet mellem far og søn.

Kan ses på Netflix

Kommentarer

Ugens streaming

Hver fredag giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame i weekenden.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge foreslår vi spændende dramaer i fængslet.

© Filmmagasinet Ekko