Oscar 2020
10. feb. 2020 | 14:56

Et kjoleoprør for kvindelige filmskabere

Foto | E!
Tv-værten Ryan Seacrest interviewer på den røde løber ved årets Oscar-uddeling Natalie Portman, som i 2011 vandt statuetten for sin rolle i Black Swan.

Skuespilleren Natalie Portman ankom til nattens Oscar-uddeling iført en kjole med navnene på nogle af de kvinder, som måtte se sig overset af prisfesten.

Af Nicki Bruun

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at årets Oscar-show med den overraskende sejr til Parasite skrev et historisk kapitel i prisfesten lange historie.

Men at ikke alt er fryd og gammen, gjorde skuespilleren Natalie Portman opmærksom på, da hun ankom til festlighederne i nat dansk tid.

Hun var nemlig iført en specialsyet Dior-kjole, der bar navnene på nogle af de kvinder, som der ikke var blevet plads til i feltet af nominerede for bedste instruktør.

Lorene Scafaria (Hustlers), Lulu Wang (The Farewell), Greta Gerwig (Little Women), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Alma Har’el (Honey Boy), Céline Sciamma (Portræt af en kvinde i flammer) og Mati Diop (Atlantics) var bare nogle af dem.

De nominerede mænd var Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Phillips, Martin Scorsese og sydkoreanske Bong Joon-ho, der løb med prisen.

”På en diskret måde ville jeg vise min anerkendelse af kvinderne, som i år ikke er blevet anerkendt for deres utrolige præstation,” sagde Natalie Portman på den røde løber.

Den svære toer
Også Laura Dern – der vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle – havde noget at sige om den sag.

Hun tog prisen for rollen som skilsmisseadvokat i Noah Baumbach’ Netflix-drama Marriage Story, men medvirker også i hans partner Greta Gerwigs Little Women.

”Hvis jeg kunne, ville jeg give den her Oscar til Greta Gerwig lige nu,” sagde Laura Dern, da hun efter sejren blev interviewet backstage. Hun kom dog også ind på, at priser ikke er det vigtigste.

”Måske skal vi fokusere mindre på anerkendelse og mere på de manglende muligheder, ikke mindst for at lave en film nummer to, som kvindelige filmskabere lider under. Efterhånden som branchen og dem med pengene giver muligheder til forskellige mennesker, kommer det til at gå meget bedre.”

Little Women var nomineret i seks kategorier, deriblandt bedste film og manuskript baseret på et andet forlæg. Periodedramaet baseret på den klassiske roman af Louisa May Alcott vandt statuetten for bedste kostumedesign.

Filmen får premiere i danske biografer den 26. marts og er anmeldt til fem stjerner i det aktuelle nummer af Ekko.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko