Nyhed
18. mar. 2020 | 22:58

Facebook censurerer Triers genistreg

Foto | DR
Den svenske overlæge Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård) kigger lukt ned i afgrunden i gyserserien Riget, der over 25 år efter premieren stadig skaber opstandelse.

Facebook har fjernet et opslag med Ernst-Hugo Järegårds ”danskjävlar”-monolog fra Riget, fordi man anser den for at være hadefuld over for en etnisk gruppe.

Af Nicki Bruun

Hvem husker ikke Stig Helmers kærlighedserklæring til sit svenske hjemlands atomkraftværk Barsebäck og forbandelse over Danmark i Lars von Triers DR-serie Riget

”Med plutonium tvingar vi dansken på knä. Danmark: utskitet av kalk och vatten. Och där: Sverige, hugget ur granit!” siger Ernst-Hugo Järegård i rollen som den vrisne overlæge på taget af Rigshospitalet.

Til sidst råber han med armene hævet mod himlen: ”Danskjävlar!”

Men den berømte satiriske svada – skrevet af danskerne Trier og Niels Vørsel – mener Facebook åbenbart er for hård kost. For da svenske Clemens Altgård forsøgte at gøre den til en del af sin kommentar på en vens Facebook-side, blev YouTube-videoen fjernet, og Altgård fik blokeret sin adgang til det sociale medie i 24 timer.

”Det lugter lidt af George Orwells 1984: ’Big Brother Is Watching.’ Jeg blev faktisk paranoid, for jeg har følt mig overvåget,” siger Clemens Altgård til Filmmagasinet Ekko.

Agitation mod danskere
Clemens Altgård er en svensk kritiker og digter, der i 1980’erne og 90’erne var del af den litterære gruppe Malmøligaen sammen med blandt andre instruktøren Lukas Moodysson (Fucking Åmål).

Han har skrevet for en række af hjemlandets aviser og er kulturredaktør for tidsskriftet Opulens, der tidligere har bragt en række kritiske artikler om Facebooks censur.

Derfor blev han temmelig bestyrtet, da han straks efter at have trykket på ”enter”-knappen fik besked om, at han havde forbrudt sig mod Facebooks retningslinjer for ”agitation against ethnic group” – på dansk: agitation imod en etnisk gruppe.

Det fik Altgård til at kontakte den kontroversielle performancekunstner og forfatter Iodine Jupiter, der i Opulens har skrevet om at være blevet blokeret fem gange af Facebook og advaret om, at han næste gang kan blive udelukket for bestandig.

Men overvågningen lod til at fortsætte.

”I en privat besked på Messenger til Iodine linkede jeg til en anden sjov YouTube-video med en svensk komiker fra 70’erne, der spiller en svensklærer. Men jeg fik en besked fra Facebook om, at det ikke var tilladt,” fortæller Clemens Altgård.

Robotterne overtager
Når coronavirus fylder størstedelen af mediebilledet, kan det være givtigt at vende blikket mod historier, der giver lidt tiltrængt morskab i en svær tid.

Men faktisk er der særdeles dystre perspektiver i historien om det slettede Facebook-opslag.

De digitale giganter Facebook, Google og Twitter meldte ifølge amerikanske medier den 16. marts ud, at der kunne komme en stigning af fjernede videoer. Mange medarbejdere er nemlig blevet sendt hjem fra arbejde.

I højere grad er det nu en kunstig intelligens, der bestemmer, hvad der er tilladeligt – og de er knap så rummelige.

En mærkelig tid
Clemens Altgård skrev opslaget i fredags den 13. marts. Samme dag erklærede præsident Donald Trump national nødsituation i USA på grund af coronavirussens spredning. Men allerede i starten af marts havde guvernøren i Californien – hvor Facebook har hjemme i Silicon Valley – erklæret undtagelsestilstand i delstaten.

I morgen vil Sverige følge Danmarks eksempel og lukke landets grænser.

”Det er en mærkelig tid, vi lever i,” siger Clemens Altgård og konstaterer, at det ikke kun er vores fysiske færden, som der er restriktioner på. ”Der er grund til at gøre opmærksom på, at også vores udfoldelse på de digitale platforme bliver begrænset.”

Filmmagasinet Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Facebook.

Klip fra Riget: Danskjävlar!

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko