Nyhed
28. nov. 2019 | 10:58

Jørgen Leth vil arbejde med Lars von Trier igen

Foto | Zentropa
Jørgen Leth og Lars von Trier er fordybet i tanker og snak om deres projekt under optagelserne af De fem benspænd.

Den danske instruktør arbejder på en ny udgave af sin gamle film om godhed og ondskab, og han vil have sin samarbejdspartner fra De fem benspænd med.

Af Nicki Bruun

Jørgen Leth modtog i går aftes en ærespris på verdens førende dokumentarfestival, IDFA i Amsterdam, hvor han blev hyldet for sit store bidrag til filmens verden.

”Mine næsten 50 film i de seneste 57 år er lavet med lyst og nysgerrighed til at udforske filmkunsten. Denne pris holder mig i gang med at undersøge livet og det at lave film,” sagde en glad og stolt instruktør på scenen i Amsterdam.

Danskeren har også givet interviews undervejs på festivalen, hvor han er i hovedkonkurrencen med sin såkaldte testamentefilm Jeg går. I et af interviewene taler instruktøren om at samarbejde med Lars von Trier igen.

”Jeg har forskellige idéer, men den, jeg vil arbejde videre med nu, er en ny version af Det gode og det onde fra 1975. Den er et essay om livet, en opdeling af livets gode og dårlige ting. Lars von Trier gjorde den berømt, fordi han engang valgte den som en favoritfilm fra Danmark,” siger Jørgen Leth til Ekkos faste skribent Damon Wise, som dog har interviewet instruktøren for branchemagasinet Variety.

”Han anerkendte mig mange år efter, filmen kom ud, og derfor virker det naturligt, at han skal producere den nye. Jeg tror, at han gerne vil være involveret i den, og jeg vil godt genfinde forbindelsen til ham. For det var sjovt at lave De fem benspænd sammen. Vi blev venner via den.”

Hverdagscollage
Dokumentaren De fem benspænd fra 2003 tager udgangspunkt i Jørgen Leths kortfilm Det perfekte menneske fra 1967.

Her får Lars von Trier sin nestor og inspirationskilde til at genindspille filmen på ny adskillige gange. Hver gang sker det med en ny udfordring – eksempelvis at lave den som animation, hvilket Leth med egne ord ”ikke kan døje”.

Lars von Trier har brugt hele sin filmkarriere på at undersøge det gode og det onde. Mange husker nok instruktørens replik i DR-serien Riget. Så der er rig grobund for, at de to filmskabere kan finde sammen i et interessant samarbejde om en genindspilning af Det gode og det onde.

Den originale 80 minutter lange eksperimentalfilm er af instruktøren tidligere blevet kaldt en collage, som skildrer danskernes hverdagsliv i en række tableauer. Skuespillere som Ulf Pilgaard og Holger Juul Hansen medvirker i filmen fra 1975.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko