Nyhed
06. dec. 2018 | 18:20

Nyt Ekko: Fantastiske film i vente

Foto | Atsushi Nishijima
Hofdamerne Sarah (Rachel Weisz) og Abigail (Emma Stone) huserer i skyggerne, når de i 1700-tallets England gør deres bedste for at manipulere den hensygnende Dronning Anne i The Favourite.

I det spritnye nummer af Ekko får rekordmange film topkarakteren seks stjerner i Danmarks største anmeldelsessektion. Se, hvilke mesterværker du bare skal opleve!

Af Nicki Bruun

Seks stjerner er en sjældenhed i Filmmagasinet Ekko. Normalt bliver topkarakteren uddelt tre-fire gange om året. Vi er karrige med sekstallet for ikke at udvande stjerneskalaen.

Men i det nye #80, der er på gaden på lørdag den 8. december, får hele fire film den højeste udmærkelse. Det er en rekord – og giver et fingerpeg om, at der er nogle helt fantastiske film i vente de næste måneder!

”Det er et frydefuldt spektakel at se en trio af topskuespillere på nederdrægtig og raffineret vis pille hinanden ned.”

Sådan skriver vor engelske anmelder Lee Marshall om The Favourite, der er instrueret af græske Yorgos Lanthimos (The Lobster, Dogtooth). Filmen får dansk biografpremiere 24. januar.

Kostumekomediedramaet om intrigerne i 1700-tallets engelske hof har Emma Stone, Rachel Weisz og Olivia Colman i hovedrollerne. De brillerer med morsomt opstyltet dialog i historien om den hensygnende dronning Anne (Colman), der bliver manipuleret på alle ledder og kanter af hofdamerne Sarah (Weisz) og Abigail (Stone).

”Filmen rammer både datiden og nutiden med samme træfsikkerhed – måske fordi den menneskelige natur, hvad angår både regerings- og seksualpolitik, ikke har forandret sig meget siden det 18. århundrede,” skriver Lee Marshall.

Ikonmaleri til nyt årtusinde
I landets største anmeldelsessektion får Guldløve-vinderen Roma også seks stjerner af Ekkos anmelder.

Rasmus Brendstrup opfordrer læserne til at se Alfonso Cuaróns mexicanske mesterværk på det store lærred – eller i det mindste låne naboens kæmpe-tv, når filmen kommer på Netflix 14. december.

Roma er en mikroskopisk skæbne blæst op til udødeligt format. Et ikonmaleri til det nye årtusinde,” skriver vor anmelder om den smukke historie, der følger en ung tjenestepiges kvaler med en uønsket graviditet i 1970’ernes Mexico City.

Instruktøren trækker på sit eget liv i den sort-hvide fortælling, der er højdepunktet i en karriere, som også tæller … og din mor! Og Oscar-vinderen Gravity.

Filmhistorisk skønhed
Den tredje film til at score seks stjerner er det libanesiske drama Kapernaum, der får dansk premiere 7. februar. Michael Bo er blevet dybt berørt af filmen, og han har oven i købet set den to gange.

Kapernaum så jeg i lange passager gennem et regulært tårebad,” skriver Michael Bo om filmen, hvor den tolvårige dreng Zain stikker af hjemmefra og forsøger at overleve i storbyen med et lille barn, som en fremmed kvinde overlader til ham.

Den fjerde, seksstjernede film er sydkoreanske Lee Chang-dongs Burning baseret på Haruki Murakamis novelle Barn Burning. Filmen anmeldes faktisk ikke i nummeret, men Samina Yasmin Jakobsens store portræt af Lee Chang-dong efterlader ingen tvivl om, at der her er tale om et af årets største mesterværker.

Burning er et trekantsdrama, der umærkeligt glider over i en mysterie-thriller. Filmen har en pirrende, drømmeagtig karakter, og den indkredser en vrede og et raseri, som mange unge mennesker, ifølge instruktøren, bærer rundt på i dag.

Og Ekkos kritiker spår, at en overjordisk smuk solodansescene vil gå over i filmhistorien. Anmeldelsen må læserne se frem til her på siden, når Burning får premiere 20. december og bliver vurderet af Ekkos chefredaktør.

Trailer: The Favourite

Kommentarer

Ekko #80

Anders Matthsen pryder forsiden af det nye nummer.

Rekordmange film får seks stjerner i Danmarks største anmeldelsessektion.

Kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko